Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Zbiralci

12.10.2011 ob 21:50, avtor jozeb

V Narodni galeriji so odprli razstavo novih pridobitev. Že od ustanovitve leta 1918 je njena naloga zbiranje umetnin oziroma dopolnjevanje zbirk. Tako so v zadnjih desetih letih pridobili 121 slik, 15 kipov in 1139 del na papirju. Del tega je na ogled v spodnjih galerijskih prostorih.

Direktorica Narodne galerije Barbara Jaki je potarnala, da so se morali zadnji dve leti zaradi vse skromnejših državnih subvencij omejiti pri zbiranju, kar je seveda glede na gospodarsko stanje razumljivo. Po drugi strani preseneča število donatorjev, ki poklonijo dela Narodni galeriji. Tako je omenila tudi primer gospe, ki jim je v oporoki zapustila vse premoženje. Na sicer odlični razstavi je na ogled 110 umetnin, ki so bile ocenjene kot izjemno kakovostne in so tudi sicer v dobrem stanju, saj so nekatere potrebne restavratorskih posegov.

V začetku je Jakijeva spregovorila tudi o nekdanji ravnateljici Narodne galerije Anici Cevc, ki je v 86. letu umrla. Kar 28 let je vodila osrednjo nacionalno umetnostno galerijo. Tam so ji odprli tudi žalno knjigo.

Zbirateljstvo je zanimiva reč. Nekdo zbira znamke, otroci sličice nogometašev, nekateri prvotiske, podobice, stare razglednice…nekateri zbirajo slike. Če so nekateri zbirateljski hobiji cenovno primerni za vsakogar, pa se pri vrhunskih kolekcijah, cene dvignejo v nebo in človek se vpraša, ali je bilo vredno kupiti »sto let star viski« za astronomsko ceno. Cena je v takem primeru seveda sorazmerna velikosti kupčeve želje. Pri nacionalnih galerijah taka vprašanja navadno odpadejo, saj gre za zbiranje umetnostnih zakladov, ki morajo biti dostopni ljudem na razstavah in v katalogih. Zato so taki odkupi še kako pomembni in potrebni. Govorijo namreč o bogastvu duha, ki ga ljudje (ustvarjalci) premorejo in (drugi) ljudje prepoznajo.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v kultura | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !