Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Deva Puri

13.10.2011 ob 20:36, avtor jozeb

Na Bledu sem bil, v tamkajšnji galeriji Deva Puri. Tam imajo na ogled dve eminentni razstavi, keramiko Pabla Picassa in slike štirih slovenskih impresionistov Jakopiča, Groharja, Strnena in Jame. Galerija se lahko pohvali z 10 tisočim obiskovalcem, ki so ga prejšnji petek simbolično nagradili z grafiko Jožeta Cijuhe. Pogovarjal sem se z vodjo galerije Davidom Rjazancevom, ki je povedal vrsto zanimivih stvari, od tega, da se za razstave dogovarja z lastniki sam, do tega, da tujci pridejo večinoma pogledat Picassa, so pa bolj navdušeni nad našimi impresionisti.

Galerist danes ni lahko biti, ali če se izrazim drugače, s tem delom ni lahko preživeti. „Ampak še vedno lažje kot pa umetniki. Trenutno ne vem, kdo od naših umetnikov preživi s svojim delom.“ Kriza po letu 2008 se zelo pozna in najbolj je zarezala ravno pri stvareh, ki jih najprej lahko pogrešimo. Žal sem sodi tudi umetnost. Ko ima človek dovolj sredstev zgolj za preživetje, pač ne razmišlja o nakupu slik, kipov, velikokrat tudi knjig… S tem pa žal siromaši svoj duhovni svet. Kar se knjig tiče, lahko do njih pride v knjižnicah, slike pa… Ja, koliko je praznih sten.

Razstavi vabita še do konca novembra in morda se boste odločili za obisk, združen še s kakšnim sprehodom na Bledu, kjer je, kot pravi Rjazancev, zdajle najlepše, saj ni več običajne turistične gneče.

Vtis z razstave. Picassova keramika.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v kultura | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !