Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Trije vojaki na protestu pred ministrstvom za obrambo

18.11.2011 ob 11:19, avtor jozeb

V teh dneh se je veliko govorilo o stavki vojakov. Tresla se je gora, rodila se ni niti miš…

Eden izmed treh protestnikov, pravni zastopnik sindikata vojakov Črt Skrt, je poudaril, da se protesta ni udeležilo več vojakov, “ker so jih strašili,” piše v poročilu o „demonstracijah“.

Popolnoma sočustvujem z vojaki, če se res dogaja, kar pravijo. Razmere tam je treba nedvomno urediti, vendar pa bi rad tokrat razmišljal o nekaterih evidentnih nesmislih, ki se tu pojavljajo.

Ali lahko vojak protestira? Ko sem bil nekoč še v neki drugi vojski, so nam vedno vbijali v glavo, naj ukazano najprej izvršimo in se potem pritožujemo. Tak je pač sistem delovanja vojske. Strogo hierahičen. Vsak ima svoje naloge in vsak je nekomu odgovoren. Vojska pač deluje tako, da se ukazi morajo izvrševati. V vojski torej demokracije ni. Vsaka grožnja z neposlušnostjo se konča s kaznijo. Tako stvari delujejo, kajti ko nastopijo kritične razmere, pač ni časa za demokratično iskanje najboljše rešitve… Protest, upor v vojski je torej že sam po sebi nesmiseln. Če se vojaki uprejo, (lahko) pride do nedoumljivih posledic. Spomnimo se, kako je bilo v Albaniji, ko se je pred leti sesul finančni sistem zaradi piramidne igre. Ljudje so odšli na ulice (tudi vojaki) in nato se je začelo plenjenje, ki se je končalo v vojašnicah, kjer so ljudje domov nosili kose orožja in podobno. Država je pokleknila. Zato seveda nobeni državi ne more biti v interesu, da bi v represivnih organih prihajalo do štrajkov… Vsa nesoglasja je treba rešiti za „kasarniškimi“ zidovi.

Drugo, kar pri omenjenem protestu bode v oči, pa je število protestnikov in njihovo opravičilo, da je druge strah. Vojake je strah. No, lepa reč. Tiste, ki naj bi nas branili, če do česa pride, tiste, ki vsak dan rokujejo z orožjem in se prevažajo s tanki in Patrijami, je strah. Jasno, da je strah prvinski občutek, ki se ga nihče ne znebi, a vendar gre tukaj zgolj za protest in uveljavljanje pravic, ki jim (menda) sledijo.

Bog ne daj, da bi potrebovali vojsko, da nas brani, ker ta, ki jo imamo, očitno niti svojih pravic ne more ubraniti…

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 3 komentarjev

3 odgovorov

  1. Jose pravi:

    Le čevlje sodi naj Kopitar.

  2. Luka pravi:

    Pametno razmišljanje samo danes bi vsi bili radi na čelu in komandiral!!Če se to dogaja v civilni družbi je pač demokratično dočim v vojski ni DEMOKRACIJE!!!V vojski ja podrejeni in nadrejeni in kdo tega ne more razumeti ni za v vojaško službo!!!!Sindikat v vojski pa lepo vas prosim kdo nas naj bi čuval ko nas bo kdo napadel ta vojska ki se sprduje z nekimi civilnimi sindikati pa to je za kaznovat!!Vojska je vojska in tu se ve kje je kateremu mesto in konc!!!!!!!!!!!!!!

  3. Mira Ema pravi:

    Tole je bilo rahlo nenavadno da so bili samo trije na protestu

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !