Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Kristus kralj

19.11.2011 ob 19:14, avtor jozeb

Zadnja nedelja v Cerkvenem letu je praznik Krisusovega veličastva. S tem je povezano tudi petje zahvalne pesmi s katero se zahvalimo za vse kar nam je leto, ki je za nami postreglo in se hkrati obrnemo v nebeško Luč, ki je Kristus sam v svojem veličastvu.

Morda nam danes beseda kralj deluje nekako tuje, da bi lahko doumeli pomen tega praznika. Kraljev se namreč danes spominjamo le po spolnih aferah, po njihovih tragičnih smrtih, ki so naznanjale take ali drugačne revolucije, pa tudi bogastvo, ki si ga predstavljamo kot kraljevsko, ni več značilno le za kralje. Danes so najbogatejši – industrialci, najveličastnejši – filmski igralci, najmogočnejši – politiki in najmočnejši – vojaki. Morda bi ta praznik imensko lahko, za vse danes živeče ljudi, nevajene kraljevskega veličastva in pomembnosti, poimenovali praznik Kristusa Predsednika, Šefa, Generala… Ko pa razmišljamo o teh novih, sodobnejših naslovih, smo vendarle v zadregi. Noben poklic in nobena funkcija s Kristusom ni prav združljiva, nekako mu ne pristoji. Zaradi takega sodobnejšega naslova se znajdemo v še večji zadregi kot ob nerazumevanju kraljevskega veličanstva.

Ne glejmo na zunanjost! Kristus sam nam je rekel, da njegovo kraljestvo ni od tega sveta, in da za pot vemo, da je on sam Pot, Resnica in Življenje. In če se poglobimo v njegovo življenje, v njegove nauke, Evangelije, ugotovimo, da je Kristusu tuje vse, kar nam vzbuja kraljevske, predsedniške, generalske,… občutke. Tam, kjer ni ljubezni za človeka, tam Kristusa ni, tam ni niti njegovega Kraljestva.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v splošno | 2 komentarjev

2 odgovorov

  1. Dajana Dajana pravi:

    Vau, nisem vedela, da je to zadnja nedelja… Z Jezusom imam poseben odnos, on je moj vodnik, Mojster. In prav gotovo ni “kar en” kralj. ;)

  2. jozeb jozeb pravi:

    Ja Dajana, prihodnja nedelja je že prva adventna, se pravi prva v novem (cerkvenem) letu.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !