Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Devicam vstop prepovedan…

25.11.2011 ob 20:24, avtor jozeb

Peking – Neko kitajsko podjetje je v svojem oglasu za prosto delovno mesto zapisalo, da si ne želijo kandidatov, ki so rojeni v znamenju škorpijona ali device, zaželeni pa so tisti, ki so po horoskopu kozorogi, ribe ali tehtnice. Škorpijoni in device naj bi bili za njihov okus preveč čemerni in kritični, poroča francoska tiskovna agencija AFP.“

Malce sem se muzal ob prebiranju tele novice in hkrati razmišljal, koliko stvari nam je položeno že v zibel in zato nimamo nobenega zasluženja… Pred leti sem to tematiko nekaj bolj študiral saj smo imeli na radiu tudi sklop oddaj na mejne teme. In horoskopi nedvomno so ena izmed takih tem.

Horoskopi in astrologija (poljudno)

V drugem poglavju Matejevega evangelija beremo: Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, so prišli modri z Vzhoda v Jeruzalem in govorili: »Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.« in še …zvezda, ki so jo videli vziti, je šla pred njimi, dokler ni obstala nad krajem, kjer je bilo dete.

Poglejmo kaj pravijo opombe ob tem odlomku iz Svetega pisma: »Modri (grško mágoi = magi): prvotno ime nekega medijskega rodu, ki je opravljal duhovniško službo v perzijskem verstvu; v pozni antiki pa so tako imenovali vse vzhodne duhovnike, čarovnike, razlagalce sanj, astrologe, prerokovalce, razširjevalce verstev ipd. Nekateri eksegeti to »zvezdo« razlagajo z naravnim pojavom (supernova, komet ali zvezdna konjunkcija), drugi z nadnaravnim, tretji pa jo razumejo le kot evangelistovo izrazno sredstvo, s katerim simbolično poudarja pomen dogodka.« Je bilo torej Jezusovo rojstvo zapisano v zvezdah? Je tam zapisana tudi naša usoda?

Tega seveda iz zapisanega ne moremo sklepati, čeprav evangelist Matej nedvomno izhaja tudi iz astrološke simbolike. To lahko razložimo tako, da je Bog Stvarnik in da lahko uporabi vse ustvarjene stvari, tudi zvezde, da doseže svoj namen. Bog vodi naše življenje, daje znamenja in tako vedno pomaga človeku, da najde pravo pot. Klemen Rimski pravi: »Zvezde vabijo, ne pa silijo« in nadaljuje, da sicer lahko iz njih kaj predvidevamo, vendar pa milost in človekova volja določita pot.

Horoskopi predpostavljajo, da nam vesolje, z določeno kombinacijo planetov in zvezd lahko napove našo prihodnost. Predpostavljajo torej, da ima vesolje vpliv na človeka. Ni se nam potrebno dolgo ozirati okoli sebe, da ugotovimo, da nebesna telesa resnično vplivajo na nas. Spomnimo se le na menstrualni ciklus pri ženskah, ki je uravnan na natanko 28 dni, kolikor mine od ene do druge polne lune. Ali pa na razliko med plimo in oseko morja, ki je ponekod visoka več metrov. In ker je človek večinoma sestavljen iz vode, si lahko predstavljamo, da luna pač vpliva na nas. Vpliv nebesnih teles torej ni sporen, gotovo pa ni usoden. Kristjani verujemo, da človek ni lutka, ki bi ga usoda zapisana v zvezdah, določala. Verujemo tudi, da nismo vodeni iz centrov neke »kozmične energije« in da sami ne moremo ničesar storiti, lahko samo čakamo, da se zgodi, kar se pač mora zgoditi. Kristjani verujemo, da se človekovo življenje uresničuje v svobodnem odnosu med Bogom in človekom.

Danes so redki časopisi, ki na straneh, ki so namenjene zabavi, ne ponujajo v branje tudi horoskopa. Ljudje se ob prebiranju večinoma nasmehnejo in jim ne posvečajo večje pozornosti, ampak berejo jih pa vendarle… Na splošno poznamo tri vrste horoskopov: komercialne, tradicionalne in psihološke.

Komercialni, so tisti, ki jih najdemo skoraj v vsakem časopisu in največkrat vsebujejo spretno napisano besedilo za posamezna astrološka znamenja. Pri teh horoskopih gre navadno za gole izmišljotine, ki jih najlažje odkrijete tako, da besedila pod znamenji zamenjate, pa se boste v napovedih še vedno prepoznali.

Tradicionalni horoskopi, kot je naprimer kitajski, vsebujejo izkušnje več tisoč letnega opazovanja ljudi, ki so rojeni v določenih obdobjih. Gre torej za védenje, ki vsebuje koncentrirane vzorce obnašanja in iz tega ponuja določene zaključke, ki so sicer bolj natančni, pa vendar se prav toliko tudi motijo. Vsak človek je namreč enkraten in neponovljiv, zato se od povprečnega vzorca pač razlikuje.

Najbolj prefinjeni so psihološki horoskopi, kamor sodijo astrološke karte in projekcije, ki so narejene prav za posameznika. Tudi ti temeljijo na proučevanju vzorcev človeškega obnašanja, uporabljajo znanstvena dognanja o premikanju planetov, vendar pa, vsaj določeni, vsebujejo tudi parapsihološke prvine intuicije in vedeževanja.

Ali so horoskopi lahko tudi nevarni?

Najprej se nam zdi, da gre predvsem za zabavo, ki nikomur ne škoduje. Saj to delam samo za hec, slišimo. V resnici pa človek, tudi tisto kar počne samo za zabavo, ohranja v sebi, v svoji podzavesti. In kot veste, na to, kako se bo podzavestno manifestiralo navzven, nimamo vpliva. Horoskopi postanejo nevarni tudi, ko začnejo »delovati« s pomočjo sugestije in avtosugestije. Nekaj kar je bilo zapisano v horoskopu premišljujemo ves dan in na koncu se nam res zgodi. Pa ne gre samo za nesreče, ampak tudi za odnose med ljudmi, ki se lahko na ta način popolnoma razderejo. Če je človeku napovedano, da se z nekom ne sme družiti ali mu je nevaren, ga lahko ta oseba popolnoma izključi iz svojega življenja in razdre prijateljstvo, morda celo zakon. Lahko se poda v transakcijo denarja, ki je polna tveganja. To so gotovo škodljivi vplivi horoskopov.

Vsi vemo, da so tudi vse vrste odvisnosti nevarne. Obstajajo ljudje, ki so odvisni od horoskopov. Za vsako večjo odločitev, ki pa s časom postaja vse manjša, se obračajo na astrologa in se brez njegovih napovedi sploh ne zmorejo več odločati. Pomislimo kaj se zgodi, če bi bil eden takih »zasvojencev« vodilni politik v državi…Kdo potem vodi državo? Politik, zvezde ali astrologi?

Naj končam z modrima mislima na to temo, ki ju je zapisal Tomaž Akvinski: »Modrec toliko obvladuje zvezde, kolikor obvladuje svoje strasti.« in »Modrec upravlja s svojo zvezdo, z bedakom upravlja njegova zvezda.«

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v splošno | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !