Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Svetonočni program

22.12.2011 ob 21:19, avtor jozeb

Čas se izteka adventu in božič trka na vrata. Zavestno sem se odločil, da bom v zadnjih dneh svojo pozornost posvetil le temu dogodku. Politika in družba tako ostajata v drugem planu, jaz pa razmišljam o jaslicah in svetonočnemu programu, kajti letos sem takrat na programu. Sveti večer je pravzaprav edini dan v letu, ko nikakor ne bi želel biti v službi, kajti to je čas za družino, a pride tudi tako leto…

Tako sem za gosta povabil frančiškana p. Pashala Gorjupa, ki je zadnja leta v Kamniku. Z njim bova na sveti večer kramljala o božiču nekoč, pa o postavljanju jaslic, o iskanju pravega mahu, o koreninah in vodi v jaslicah, skratka zelo praktična bova. Predvsem pa bova skušala sveti večer približati vsem tistim, ki bodo sami ob radijskemu sprejemniku hoteli ujeti nekaj praznične topline.
Klepet bova prepletla z veliko božične glasbe, ki bo božala in grela naša srca. Verjamem da bo čas do polnočnice kar švignil in da nikomur ne bo žal, če bo v najini družbi.
P. Pashal je bil sicer dolga leta voditelj ministrantov, njihov duhovni vodja, ki je začel kot samostanski brat, bil dolga leta diakon, že na starost pa je postal tudi duhovnik. Iz njega govori življenjsko izkustvo, ki ga je priboril v letih odkar je leta 1949 vstopil k frančiškanom. Tako je doživel še tista svinčena leta, ko je nahujskana množica na demonstracijah od škofije proti Prešernovemu (takrat še Marijinemu) trgu, izganjala »frančiškane ven ‘z Ljubljane«.
Vendar pa nas bo p. Pashal navdušil predvsem s pripovedjo o jaslicah, na katere se frančiškani posebej dobro spoznajo. Spomnimo se samo na vrste pred ljubljansko frančiškansko cerkvijo na Tromostovju, ko ljudje stojijo v vrstah, da bi si lahko ogledali njihove jaslice. Naj še enkrat povabim k poslušanju svetonočnega programa, ki ga bomo začeli ob 19.h in končali po polnočnici.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v splošno | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !