Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Kaj je in česa ni reklo Ustavno sodišče

27.12.2011 ob 22:50, avtor jozeb

Prav nič ni reklo na temo spornega družinskega zakonika. Vse kar je storilo je, da je presodilo, da referendum ni v neskladju z ustavo. In to je vse. Konec! Nobene politične odločitve, nobenega opredeljevanja, samo utemeljitev zakaj.
Malce deplasirano tako zvenijo izjave pravnika Udeta, ministrstva za pravosodje, ministra Svetlika, Kresalove, Zalarja…, ki Ustavnemu sodišču očitajo stvari, o odpiranju vrat nestrpnosti in podobno. Všeč mi je bila Jankovićeva gesta, ki je sicer stisnjenih zob a vendarle izjavil, da podpira odločitev Ustavnega sodišča glede Titove ceste. Zdaj pa tak direkten napad na institucijo, ki je v teh dneh obeležila 20 letnico in ki ugotavlja, da je naša ustava dobra, sodobna in morda le v nekaterih delčkih potrebna osvežitev. Morda pri referendumu, ampak dokler ga imamo, moramo sprejeti tudi večinsko voljo ljudstva, saj ustava je za ljudstvo in ne obratno…
Odkod tak strah pred ljudmi? Ali ne gre šele za začetek referendumskega prepričevanja. Ko prebiram žolčne komentarje zagovornikov spornega družinskega zakonika, ki so v večini, mi ni jasno, česa se bojijo? Pa saj ga bodo nedvomno večinsko podprli.
Ne razumem, kako se lahko liberalni intelektualci, napredni avantgardisti, dika in ponos očetov in dedov, ki so nam prinesli »zlato slobodo«, bojijo »zadrtih katolibanov« ranga Primc, Rode, Stres… Pa saj ne mislijo, da bi lahko Slovenija, ki so ji tako dolgo spreminjali narodni značaj, stopila za temi »nazadnjaki?« Ali pač?
In konec koncev, ali nima nov sklic parlamenta, ki podpira sporni družinski zakonik, večine? Janković, Pahor, Virant, pogojno Erjavec? Kaj jim ne zaupajo, da si bodo že kaj izmislili, da bi zrelativizirali voljo ljudi, ki bodo očitno na referendumu sporni zakonik večinsko zavrnili? Ali pa morda ne?
Frustracije so velike. Kaj se ne bi za trenutek ustavili pri sebi in se vprašali, če pa se morda vseeno niso kje zmotili? Če morda Slovenci vseeno niso pripravljeni sprejeti vse, kar se jim prinese na krožniku, zgolj zato, ker gredo “trendi v tej smeri” in ker je to napisala zelo ozka skupinica »naprednih strokovnjakov?«
Predreferendumsko dogajanje bo iskrivo, hranite dobre argumente, jadikovanje na začetku je tako vedno jalovo…

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !