Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Vlada narodne enotnosti…?

29.12.2011 ob 19:09, avtor jozeb

Priznati moram, da mi vloga Gregorja Viranta ni čisto jasna. Po eni strani ga obtožujejo izdajstva desne opcije, po drugi strani se ni uklonil Jankoviću. Tudi po volitvah se ni jasno opredelil glede opredelitve, Jankovića je na hitro matiral z hitro koalicijo ob volitvah predsednika parlamenta, vendar pa ni nadaljeval s povezovanjem na desni…
Dokaj jasno je le, da njegova lista, ki je bila narejena za te volitve, nima cilja sedeti v opoziciji. Gregor gre torej v vlado. In zdaj so že uskladili pobudo za vlado narodne enotnosti… Kot priznavajo celo sami nimajo veliko upanja, da bi se tako vlado lahko dobili. Zakaj torej sploh pobuda v tej smeri? Brez glavnih dveh igralcev na našem političnem parketu trenutno ni mogoče sestaviti ničesar in zelo dvomim, da bi kdo od njiju pristal na tako vlado.
Jankovića je boter Kučan poslal v volilno kampanjo zato, da bo mandatar in ne da bi igral drugo violino. To gotovo ne more biti niti v interesu Janše, saj so še vedno mogoči dogovori partnerjev, ki so podprli izvolitev predsednika parlamenta. Vlada narodne enotnosti je po drugi strani ves čas talec struj in skupin, ki so jo podprle in težko si je zamisliti, da bi taka vlada lahko dokončala svoj mandat. Janša bi na kaj takega lahko pristal samo, če bi izrecno hotel le, da Janković ne postane mandatar.
Zato ocenjujem Virantov manever zgolj kot taktično potezo, ki naj prilije nekaj olja na sicer zaradi praznikov nekoliko zastalo politično dogajanje pri nas in utrdi Virantovo vlogo v pogajanjih.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 7 komentarjev

7 odgovorov

 1. Stric Marč pravi:

  Če pristane v koaliciji z Jankovičem, bo to desnica razumela kot izdajstvo. Levica ga bo zlorabila, desnica zavrgla. Zato mora igrati premišljeno igro, da utrdi neodvisnost in sredinskost politične usmeritve. Ne Zoran in ne Janez sta za njega in njegovo stranko najboljša rešitev. Morda tudi za Slovenijo, da prerastemo kompleks partizanov in domobrancev.

 2. NoMercy pravi:

  je pa GV edini, ki ni “kontaminiran” s sumljivimi posli v SVN!! :)
  Bi mu privoščil, da postavi v kot JJ in ZJ – in dobi njune glasove za svojo vlado :P

 3. jozeb jozeb pravi:

  Kaj pa njegova plača, pa nadomestila, pa finančne zadeve, ki so ga odnesle…? Kaj to zdaj nič več ne šteje?

 4. NoMercy pravi:

  Plačo – oz. nadomestilo je prejemal, ker mu po zakonu pač pripada :P
  Ostali “zaslužki” pa so prav tako bili pridobljeni legalno :D — Na žalost je premalo takšnih “bivših” politikov, ki bi se lahko tržili v tujini – pa čeprav samo na Balkanu :P
  Me zanima koliko tistih, ki so spodnašali GV dopustuje doma :P

 5. NoMercy pravi:

  btw: še vedno bolje dodatno služiti v tujini kot pa npr. ZJ, ki je bil direktor Mercatorja – pod mizo pa v bistvu vodil posle Electre (njegova firma!!) z Mercatorjem … precej umazan vzorec, bi rekel :(

 6. juure juure pravi:

  Krasno priznanje – tega pa resnično nismo vedeli. Hvala!

 7. fuga pravi:

  Ja, sranje! Če bi bilo pošteno, bi opcije, ki niso sposobne sestaviti vlade, uvidevno odstopile. Ker pa so še vedno v igri manipulacije s povolilnimi izidi in bo v vsaki od predlaganih opcij Jankovič mandatar in to je najbolj pomembno, bolj kot sicer rešitev iz navidezne gospodarske krize, najbrž še dolgo časa ne bomo imeli vlade. To pa je vseeno, saj si jo nismo izbrali Slovenci ampak … slovenci, napisano z malo začetnico. Kot bi šlo za razredni boj.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !