Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Nervoza

9.01.2012 ob 22:36, avtor jozeb

Jankoviću ne gre pri sestavljanju koalicije in botri iz ozadja izgubljajo živce. Da je temu res tako, pričajo včerajšnje Dražgoše. Celoten levi vrh države je statiral pri govoru predsednika zveze borcev, ki je zabijal žeblje v krsto slovenske mednarodne podobe. Komur še ni jasno, kdo vodi našo politiko je bodisi slep, bodisi bolestno naiven. Kučan, Türk in Janković so mislili, da ljudje niso dobro razumeli njihove običajne govorice in so zdaj pustili naj spregovori »starosta«, »modrec«, »oče naroda«…In ta res ni razočaral. Potegnil je bič in z njim opletal, koder je pač padlo. Padlo pa je po strankah, idejnih nasprotnikih, po tujih diplomatih. Lahko bi rekli, da je bil izstreljen rafal v množico, ki naj že enkrat spozna, kdo je kdo pri nas. Ameriškemu ambasadorju to do zdaj (očitno) še ni bilo (dovolj) jasno.
In tako so razburili ameriško diplomacijo. Ta je v Washingtonu na pogovor že poklicala našega veleposlanika, njihov v Ljubljani pa je tako že povedal, kdo ni njegov prijatelj in kaj je svetoval svojim gospodarstvenikom. Osebno sicer menim, da je bil njegov nastop kljub vsemu preoster in da na tak način diplomacija v nobeni evropski državi ne bi mogla doseči svojega cilja, razen če je bil njihov cilj še razširiti krog tistih, ki imajo alergijo na Američane…
Kljub temu pa večerni odzivi na srečanje simpatizerjev tovarišije niso bili dobri. Še več, danes jim je sledila še lista Gregorja Viranta, ki je sodelovanje z njihovim mandatarskim kandidatom soglasno zavrnila. Glasovi podpore so torej več kot vprašljivi. Če pa pomislimo, da je glasovanje za mandatarja tajno in da bi lahko umanjkal še kak glas (morda Pahorjev, glede na medsebojne »simpatije«) tudi znotraj tistih, ki jim je bila kooperativnost zapovedana, bo sredino glasovanje zelo negotovo.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 2 komentarjev

2 odgovorov

 1. andee andee pravi:

  @Jože:
  brez zamere, sam sem vesel tega, kar se je danes zgodilo glede liste Virant. Vendar me kot nekoga, ki že nekaj dni ni v Sloveniji, zanima, kaj je pravzaprav Stanovnik narobe povedal. Verjetno bom izpadel skrajno naiven in nerazgledan, vendar se z njim in nekaterimi drugimi slovenskimi državniki strinjam, da dogovori o koaliciji res nikakor ne sodijo v pisarno ameriškega veleposlanika, posebej ne v tem času, ko je vse še v zametkih.

  Da bo jasno, Stanovnika in njegovega siceršnjega početja nikakor ne odobravam. Verjamem, da so morda njegove besede povzročile ogorčenje v Washingtonu, vendar se mi z vsem spoštovanjem do dežele, ki mi nudi sedaj gostovanje in štipendijo, zdi to bolj problem njihovega pogleda oziroma nekaj, kar bi morali tudi sami razumeti, glede na trenutno povolilno in predvladno situacijo pri nas.

 2. jozeb jozeb pravi:

  Natanko tako Andrej, ne sodijo v pisarno ameriškega veleposlanika, po drugi strani pa takšni izpadi nikakor ne sodijo na borčevsko proslavo (da ne bo pomote, to niti ni bila državna proslava), kjer se spominjajo nekega precej tragičnega dogodka. Vse ima svoje mesto in svojo publiko, predvsem pa tudi govornike, ki lahko govorijo, kdo naj sestavlja koalicijo in kdo ne.
  Brez zamere, ampak Janez Stanovnik to gotovo ni…

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !