Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Türk: Narobe bo, če mojega kandidata ne boste podprli..

10.01.2012 ob 23:37, avtor jozeb

Da nekdo v Jankovićevem ozadju izgublja živce, kot sem zapisal včeraj, se je potrdilo tudi s predsednikovim enournim nagovorom na državni televiziji. Spregovoril je državljanom in še bolj poslancem, ki bodo odločali o mandatarju. Kaj nam je hotel sporočiti Danilo Türk?
1. Da imamo dobrega kandidata za mandatarja.
2. Da bo narobe, če Jankovića ne bodo podprli.
3. Da je razočaran nad tistimi, ki tega ne uvidijo.
4. Da bo narobe, če Jankovića ne bodo podprli.
5. Da je taka volja ljudstva.
6. Da bo narobe, če Jankovića ne bodo podprli.
7. Da je še bolj razočaran nad poslanci liste Gregorja Viranta.
8. Da bo narobe, če Jankovića ne bodo podprli.
9. Da je bila gesta ameriškega veleposlanika neobičajna.
10. Da bo narobe, če Jankovića ne bodo podprli.
11. Da se je predsednik zveze borcev samo malo preveč razvnel.
12. Da bo narobe, če Jankovića ne bodo podprli.
13. Da Janša ne bo zlahka mandatar.
14. Da bo narobe, če Jankovića ne bodo podprli.
15. Da političnih botrov in klanovskih povezav okoli bivšega predsednika Kučana ni.
16. Da bo narobe, če Jankovića ne bodo podprli.
17. Da še ni odločen glede vnovične kandidature.
18. Da bo narobe, če Jankovića ne bodo podprli.
19. Da je zaskrbljen zaradi ustavnega sodišča.
20. DA BO NAROBE, ČE JANKOVIĆA NE BODO PODPRLI!!!!!
Hudo je. 45. in 46. glas očitno nista zagotovljena. Treba je bilo napasti frontalno. Politika se je včasih delala po pisarnah in na sestankih, danes se dela v slaščičarnah in na televiziji, vsem na očeh. Če pogovori ne uspejo na osebni ravni, potem se pritiska s floskulami in sluzastimi besedami o »volji naroda«, »izigravanju volivcev«, »politični preračunljivosti«…
Meni se zdi Türkov nagovor kot mehka grožnja v stilu: »Boste že videli, če Jankovića ne boste podprli!« Od izida glasovanja je očitno mnogo odvisno in mi ne vemo, kdo vse si je že razdelil funkcije in privilegije v ozadju. Türk očitno ve. Zato je tudi šel v žerjavico po kostanj. Če ga je uspel pobrati pa bomo videli prav kmalu.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 16 komentarjev

16 odgovorov

 1. marš na drini marš na drini pravi:

  problem tu je zgolj v tem, da se na te stvari gleda ideološko. treba je pozabit, da gre za turka, ki se mu očita to in to, treba je pozabit, da gre za jankovića, ki ga nekateri vidijo tako in tako, drugi tako in tako itd. in povsem trezno oceniti stvari, ki se tu dogajajo. ne gre za jankovića, turka, kučana, levico itd., pa saj vsi ti dejavniki so morda v igri danes, jutri pa ne več. problem je v tem, da če danes spustimo nivo politične kulture zaradi jankovića itd., potem je tudi jutri ne bomo imeli več, ne glede na to, kdo bo v igri. in v tem je problem slovenske politike. ker politične kulture ni. ker je pomembna ideološka pripadnost, ker je pomembno kdo je kdo in kaj je kaj. skratka, napada se ljudi, ne pa njihovih dejanj. dejstvo je, da je janković dobil od vseh strank največ podpore. like it or not. dejstvo je, da je to nek demokratičen signal, ki ga je na osnovi politične kulture treba spoštovati. ali gre za jankoviča ali ne, je povsem irelevantno. dejstvo je, da če se z nekom pogajaš, zadeve vsklajuješ, da je očitno, da ti druga stran popušča, sprejema kompromise in dejansko na koncu zadve vskladi, na koncu se pa “premisliš” to hinavščina in očitno kazelec na to, da si od vsega začetka blefiral. pa ne glede na to ali to počne virant ali kdorkoli drug. pozabit je treba imena in ocenjevat dejanja. virant je recimo padel tako nizko, da je v neki točki začel pogojevat stvari na osnovi nekoga tretjega, recimo SLS. po eni strani se torej virant kaže kot nekdo, ki je za kompromis, po drugi pa spušča take pogoje, ki dajo očitno vedeti, da sploh ne misli resno. in igral je tako podlo igro, da se je moral še žerjav oglasit in mu povedat, da ne dovili, da se SLS uporablja kot za neke politične igrice. ampak očitno viranta to ni zmotilo in je šel dejansko do konca, do dna politične kulture. in problem je v tem, da pač s tem ustvarja standard tudi za jutri, za pojutrišnem. skratka, politika tako postaja brez vrednot: beseda ne velja nič, dejanja ne veljajo nič. danes tako, jutri drugače, ni pomembno, če ti nekdo ustreže pri tvojih pogojih, ker niti v osnovi nisi imel namena, da bi sploh dosegel kak kompromis… to je problem. ljudje se bojo menjali, kultura bo pa taka, kakršna se ustvarja danes. in če danes spustimo nivo nizko, potem jutri ne bo nič višji. če nekdo govori, da spoštuje dejstvo, da je janković relativni zmagovalec volitev in mu pripada ta možnost, da sestavi vlado, hkrati s tem, pa strankam pošilja ponudbe za to, da bi bil sam mandatar, potem je to hinavščina. ne zato, ker je to janša, ampak ker so taka dejanja hinavska, ker govoriš eno, počneš pa drugo. to je problem. problem je v tem, da če bi bil v igri namesto jankovića janša, potem bi “verniki” janše uporabljali enake argumente, kot jih sedaj poskušajo diskreditirati. to je problem slovenske politike in slovenske politične kulture. važno je samo to, kdo je naš in kdo ni. in zaradi tega ta država nima neke prihodnosti in je na tak način ne bo nikoli imela.

 2. nevenka nevenka pravi:

  Saj je res narobe.
  Rabimo funkcionalno vlado. Vsi kandidati so pred volitvami vedeli kaj Slovenija potrebuje, kar naekrat vedo samo to, kaj potrebujejo smo oni. Virant se je zvijal kot glista in imel “glavo” na dveh koncih, nakar je postal moralen in sesul sestavljanje vlade. Pa še neveljavni glasovi so bili očitno pod presijo, prav gotovo niso bili v resnici proti, ker je neveljaven glas v parlamentu totalna debilnost in takih v parlamentu ne potrebujemo.
  Ne bi se svet podrl, če bi Jankovič dobil priložnost in pokazal kaj zmore. Saj če ne bi, bi dobil priložnost pa kdo drug.
  Amapak je očitno,da nekdo ne zna izgubljati, in je aktiviral vse, kar se da za sesuvanje. Če pa to ni sramotno vedenje, potem pa ne vem kaj je.
  Jaz sem ga volila, a je izgubil. Torej. A sedaj bomo pa toliko časa brez vlade, da jo bo izsilil Janša.
  Je morebiti to demokracija? Ali pa je to že skoraj
  vojaški udar (njegove paravojske)?
  Kaj se je zgodilo štirim glasovom? Me prav zanima s čim so jim grozili.

 3. nevenka nevenka pravi:

  Še to mi je zanimivo: kako si voditelji strank predstavljajo voljo svojih volivcev.
  Nič jih ne briga, kako bi na najboljši možni način realizirali svoje programe in se trudili priti do čim več moči. V opoziciji se tega ne da, da se pa ovirati (podpirati, ha, ha, ha) tuje programe.
  Glavno izpolnjevanje želja svojih volivcev interpretirajo s tem, s kom se bodo politično sparili in s tem, da ostanejo na svoji ideološki poti, ne glede na to, koliko bo to Slovenijo stalo.
  Ja, že mogoče, da so kakšni Slovenci tako nastrojeni, ampak večina bi rada, da se razmere v Sloveniji popravijo in da bi bolje živeli. Očitno našim strankarskim voditeljem leži samo leporečje in nedemokratičen odnos do lastnih poslancev, ki ne smejo glasovati po svoji volji. Po novem ne smejo biti niti proti.

 4. ljudina pravi:

  Če bi poslušal drugorazredni govor, kot da bi poslušal kakšno reklamo za kokakolo.

  kokakola koka kola koka kola koka kola koka kola
  kokakola koka kola koka kola koka kola koka kola
  kokakola koka kola koka kola koka kola koka kola
  kokakola koka kola koka kola koka kola koka kola

  Še bolj so pa sedaj odurni in neumni pozivi komunjar, da treba ponovit volitve. Komunjaram je očitno treba ponavljat volitve, diokler ne zmaga pra opcija.

 5. nevenka nevenka pravi:

  Kakršne zakone imamo, tako pa bo. Če so slabi, se bo tudi politika “potajkunila”, kar pomeni šla po poti mimo demokracije.

 6. jozeb jozeb pravi:

  “Očitno našim strankarskim voditeljem leži samo leporečje in nedemokratičen odnos do lastnih poslancev, ki ne smejo glasovati po svoji volji.”

  Ja Nevenka, pa saj so glasovali… tudi na tak način so izrazili svojo voljo. Jaz puckizma nimam za znamenje kakšne posebene politične kulture. Sicer pa se morajo bolj ukvarjati s tistimi manjkajočimi glasovi na levici. Nad tem se je treba zamislit…

 7. Rafael pravi:

  A se Slovenci sploh zavedamo, koga bi radi glavni diktatorji izpred leta 1990 s pomočjo kapitala, medijev spravili na oblast ? Upamo, da je to dokončni NE mračnim silam – glavnih bivšega zločinskega režima. Ta Turk je pa še bolj sluzast, kot Kučan.

 8. nevenka nevenka pravi:

  Poslance vsi plačujemo, vsaj za ali proti bi lahko pritisnili, strankarske diktature pa niso nobena demokracija ampak nadzor.

 9. jozeb jozeb pravi:

  Poslanec je kandidiral na strankarski listi in kot tak je bil tudi izvoljen. Zato je prav, da glasuje tako, kot je bilo dogovorjeno v stranki.
  Sicer pa je to tako, kot če bi bil v službi v Merkatorju, tam pa bi se potem odločil za oglaševanje izdelkov iz Tuša…

 10. milena M. pravi:

  mislim, da se je včeraj- v parlamentu- pokazala zelo zdrava kmečka pamet.
  Poslanci, ki jim je – upam- Janković vsaj toliko v želodcu kot vsem normalnim državljanom- so dali tinte pit.
  In to, kar so naredili, je zgolj in samo (!!!) posledica Pozitivcev, ki so lovili morebitne Puckote po ljubljanskih lokalih in jim ponujali podkupnine.,…
  nekako sem bila ponosna nanje, da so bili tako pokončni, pa da so pokazali, da imajo jajca!
  RES!

 11. Niko pravi:

  Si bil kdaj na obisku v norišnici?
  Nisi, sicer bi vedel, kako zlahka je med norci izgubljati živce.

 12. jozeb jozeb pravi:

  In med koliko odstotki “norcev” je zgubljal živce Türk?

 13. R. pravi:

  Turk je povedal, kaj bo narobe, če ne bo izvoljen Naš kandidat.
  Povedal je tudi, kaj se sme, kaj je treba in kaj se mora za Našo stvar.
  Ta človek namreč zmotno meni, da ima avtoriteto.
  Toda ne moreš imeti avtoritete, če deluješ po nareku iz ozadja.

  Včasih dobim občutek, da ima naša država dva predsednika hkrati, ki pa oba ubogata ostarelega nekdanjega predsednika predsedstva socialistične republike Slovenije. Ta pa v očeh celotnega naroda že zdavnaj ne more biti več niti dostojen predsednik nekega združenja, kaj šele države. Kaj takega lahko podpirajo le nepoučeni volilci, ki ne vedo, da se lahko glasuje tudi tako, da se glasovanja vzdržiš. Kaj šele, da bi razumeli pojem transparentnosti glasovanja o kandidatu za mandatarja. Ali da bi razlikovali med pojmoma kandidat za mandatarja in mandatar. Reveži so žrtve propagande izjemno nekvalitetnih medijev, ki so še vedno v rokah sil prejšnjega režima. Še tega ne vedo, kaj je en pucko, kaj šele da bi si znali razložiti pojav kar štirih puckotov naenkrat. Kako jih bomo ozdravili, ne vem. Uboge Nevemke.

 14. Dajana Dajana pravi:

  …”ubogata ostarelega nekdanjega predsednika predsedstva socialistične republike Slovenije”… hihihi :D

  Mene pa zanima samo nekaj… pa kaj se zaboga tako sekirate zaradi politikov??? A vam je potem kaj bolje? Nek jasnovidec je napovedal, da bodo letos še ene volitve in da bo spet zmagal Jankovič. ;)

  Torej… Grem otrokom raje brati pravljice! ;)

 15. fuga pravi:

  Ja, liberalci bodo spet začeli “patrio” gor vleči, itak. Samo da je z “Depalo vasjo” končano. Lahko pa bi za Jankoviča zbrskali kakšne nepremičninarske zadeve, pa Stožice, pa manipulacije z Merkatorjem itd. Pač, da ne bo vedno eno in isto.

 16. Kavelj 22 » Arhiv Bloga » Hlapci, izdajalci in driblerji pravi:

  [...] elitni termin takoj po dnevniku uvrstili pogovor s predsednikom republike. Ki je dal jasno vedeti, kako naj glasujejo poslanci, ki jim je kaj do [...]

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !