Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Samo 42…

11.01.2012 ob 23:33, avtor jozeb

»Nisem razočaran, to je volja poslank in poslancev…«. »Najbolj pa me je razočaral, da niso mogl glasovat…« To sta dve Jankovićevi izjavi, izrečeni v roku nekaj sekund, ki dobro kažeta razpoloženje nesojenega mandatarja. Gremo po vrsti.
Prepričan sem, da je bila popoldne zelo obremenjena ena telefonska številka v Murglah. Tam je nekdanji veliki igralec iz ozadja, v pogovorih razmišljal o tem, da njegova roka izgublja pravi oprijem. Genialnost ob tem, kako se znebiti svoje politične opcije in njenih (v javnosti omadeževanih) satelitov, ter njeno podporo varno prenesti v druge roke, se počasi podirajo. Kandidat očitno le ni bil pravi. Če bi bil, bi bil danes mandatar…
Kar 48 glasov so si obetali. Zgodilo se jih je 42. Štirje premalo za mandatarstvo, dva manj od tistih, ki so podporo obljubili… In potem so jadikovali nad tem, da niso poslancem dovolili glasovati po svoji vesti. Ne se sekirat, saj so glasovali. Tudi tak način je glasovanje. Pravzaprav je cela levica spet čakala na nekega pucka, kot da bilo to dejanje višek neke politične kulture. Zakaj se niso vprašali, kako da njihov kandidat ni uspel dobiti večine? Se ni dobro pogajal? Kdo je torej izdal volivce? Za sestavo koalicije nesposobni, nesojeni mandatar vendar! On jih je edini prevaral s svojim načinom, ki je že v začetku pokazal, kako se bodo stvari dogajale pod njim, z glavo skozi zid.
Še nekaj se mi je zdelo zelo zanimivo. Če poslanci večinsko ne podpro kandidata, ki je dobil največje število glasov, je to prevara volivcev. Če pa večina državljanov nasprotuje npr spornemu Družinskemu zakoniku, pa je to nestrpnost. Pa naj človek razume, kaj levičarju paše.
Mislim pa, da so se tudi nekateri podporniki nesojene koalicije sami ustrašili morebitnega mandatarja, zato ga tudi dva nista podprla. Pahor bi že lahko bil eden od njiju, saj mu je Janković jasno povedal, kaj si misli o njem.
Kaj se bo zgodilo zdaj? Jaz si po takem debaklu gotovo ne bi želel več kandidirati. Kaj pa Janković? Strici bodo v slaščičarnah spet študirali scenarije, predsednik je v svojem značilnem tonu že oznanil, da to, kar se je zgodilo… »ni bilo dobro«.
In druga stran? Veliko so ji hoteli nalepiti po glasovanju. Da so ne državotvorni, da ne dovolijo glasovanja po lastni vesti… Lepo vas prosim, kdo v ljubljanskem mestnem svetu v Jankovićevi listi, glasuje po lastni vesti? Bodo zdaj stopili skupaj in pokazali, da imajo več kot polovico?

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 1 komentar

En odgovor

  1. marš na drini marš na drini pravi:

    “Če poslanci večinsko ne podpro kandidata, ki je dobil največje število glasov, je to prevara volivcev. Če pa večina državljanov nasprotuje npr spornemu Družinskemu zakoniku, pa je to nestrpnost. Pa naj človek razume, kaj levičarju paše.”

    človek, ki je vešč logičnega razmišljanja z razumevanjem tega nima težav. logična napaka je tu v tem, da nestrpnost nima nobene povezave s načeli demokratičnega odločanja. torej, nekaj ni nestrpnost zato, ker to podpira 10% ali pa zato, ker to podpira 90%, ampak preprosto zato, ker je nestrpnost in je že to sporno samo po sebi. skratka, kaj je nestrpno in kaj ni ni stvar glasovanja, ampak ustave in pojma človekovih pravic. janković je za nekatere lahko tudi sporen sam po sebi, ampak ni pa sporen za slovensko ustavo ter človekove pravice in svoboščine, kot je sporna nestrpnost.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !