Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Cene bencina letijo v nebo

24.01.2012 ob 22:52, avtor jozeb

Takole na prst bi rekel, da se je diesel v zadnjih petih letih podražil za kakih 20 € pri 70 litrskem tanku. Nič nisem preračunaval, ocenjujem glede na to, da sem pred leti avto napolnil za okoli 60 €, zdaj pa se počasi pomikamo proti 80 €. Bog ne daj, da bi šel ceno goriva preračunavati v nekdanje tolarje. Potem bi me verjetno kap…

Tako pa kar tankamo in nič ne rečemo. Morda se malo pridušamo in stisnemo zobe, sicer pa pridno plačamo in gremo. Denar za avto pač mora biti. Včasih so rekli delu čast in oblast, mi pravimo, ljudem prevoz tudi do stranišča!

Sprašujem se, pri kateri številki evrov za tank bencina se bomo ustavili? Koliko smo še pripravljeni žrtvovati za svojo komodnost? 100, 120€ pri enem tanku?

Mesečno pri nas, glede na približno tisoč 500 prevoženih kilometrov, porabimo približno dva tanka goriva, kar bo torej vsak hip naneslo 160 €, to pa je že letni strošek skoraj 2000 €! Opa! To pa je že podatek. In če računamo, kako je pri nas s plačami in brezposelnimi in minimalnimi prejemki, je jasno, da tega tempa ne bomo zdržali. Bencinski konji pa so pobezljali in pravijo, da jih še nekaj časa ne bomo ustavili. Kaj storiti? Kdaj se odločiti za kolo in pešačenje? Kako uskladiti vrtce in šole in popoldansko taksi službo z razvozom otrok na dejavnosti? Ne vem… Vem pa, da drži tisto, kar je povedal novo izvoljeni šef evropskega parlamenta. Namreč, da bomo morali svojim otrokom povedati, da ne morejo toliko zapraviti, kot smo zapravljali mi… In bencin tukaj sploh ni na prvem mestu.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika, splošno | 2 komentarjev

2 odgovorov

  1. avtolaver pravi:

    Čimprej prešalti na plin. V enem letu se ti povrne.

  2. marko pravi:

    Tudi cene avtoplina se povečujejo, kot cene vseh goriv. Po drugi strani pa se vse cene povečujejo skoraj enakomerno :) tako, da je avtoplin najveretneje res najboljša investicija.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !