Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Šampanjec, prosim…

25.01.2012 ob 22:06, avtor jozeb

Ni kaj, stvari so se obrnile za 100 odstotkov. Takoj po volitvah je kazalo čisto drugače, kot kaže danes 25. januarja. Če je še pred tedni kazalo, da je Kučan genialec, ki je izgubljeno politično situacijo levice obrnil v presenetljivo zmago, se danes kaže kot grobar levičarskih kapitalistov. Uspelo mu je uničiti dve stranki, katerih politični kapital je preložil v na hitro skonstruirano novo levo stranko. Ta pa dobljenega kapitala ni znala vnovčiti.

Za mojo dobro voljo je seveda kriv tudi nesojeni mandatar, ki je mislil, da se za oblikovanje vlade sestankuje tako, kot z dobavitelji v Mercatorju, ali z direktorji, ki hočejo dobiti posel v Ljubljani… Žal ne gre. Zoran Janković je tako kljub relativni zmagi na volitvah končal, kot ni hotel. Namreč ni mandatar, niti ljubljanski župan ni več, je samo predsednik največje opozicijske stranke. In očitno bo naslednja leta počel tisto, kar ne mara, namreč poslušal razprave v parlamentu…

Malo mi gre na smeh tudi, ko pomislim, da je za situacijo, ki smo ji priča, nekoliko kriv tudi »dražgoški kavboj« z ameriško pokojnino. Malo se je spozabil in srečanje neke veteranske organizacije na kraju tragične morije, spremenil v politični govor, ki bi ga bili veseli v njegovih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Nehote je tudi javno mnenje toliko ohladil, da ga danes le še redki jemljejo resno.

In končno ima pri obratu svoj pomen tudi predsednik države, ki je namesto nepristranskega modreca, odigral vlogo prepirljivega politkomisarja in zaščitnika svoje politične opcije. Danes je svoj poraz okronal s tiskovno konferenco, na kateri za mandatarja ni predlagal nikogar. Kot bi ne bilo dovolj vsebine v opcijah in kandidatih, ki bi mu bili po volji.

Ko so se vloge vseh štirih zaščitnikov »tekovin revolucije« sestavile skupaj, je nastopil čas za drugi politični pol. Bila je akcija in sledila je reakcija.

Pravkar sklenjeni koaliciji seveda ne bo lahko. Voz je v blatu in izvleči ga je treba. Kdo so konji, ki bodo vanj vpreženi še ne vemo. Upam pa, da so žilavi, kajti polena za pod njihove noge so že pripravljena…

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !