Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Preveliko pričakovanje

26.02.2012 ob 23:21, avtor jozeb

Pa je prišel nov Slovenski čas, priloga tednika Družina. Priznam, čakali smo ga. Čakali predvsem zaradi odgovora Komisije Pravičnost in mir, na javno pismo frančiškana p. Bogdana Knavsa, o finančni aferi mariborske nadškofije.

Odgovor je podpisal tajnik komisije (prav tako frančiškan) p. dr. Tadej Strehovec, nosi pa naslov Preveliko zaupanje. Komisija se strinja, da je bilo poslovanje mariborske nadškofije neprimerno in v nasprotju z načeli varnega gospodarjenja. V drugi točki jasno pokaže tudi na objektivno in subjektivno odgovorne za nastalo situacijo. To so škof ordinarij, nadškofijski ekonom, zbor svetovalcev in gospodarski svet mariborske nadškofje. Vodstvo škofije je »izkazovalo preveliko zaupanje sodelavcem in vodstvu svojega gospodarstva«.

Komisija nadalje ugotavlja, da odgovorni iščejo poti za izhod iz krize in da so se najodgovornejši za finančni zlom javno opravičili pred duhovniki mariborske nadškofije, prav tako sta bila zamenjana ordinarij in ekonom. O nadaljnjih sankcijah bo presojal nadškof Turnšek, ko bodo opravljeni sodni postopki. V sicer kratkem odgovoru je ob koncu govora še o zavedanju negativnih moralnih in tudi finančnih posledic neprimernega poslovanja, ki bodo dolgotrajne in se posplošujejo na celotno Cerkev na slovenskem. P. Strehovec sklepa odgovor s pozivom k premisleku o novih ukrepih, ki bi lahko pripomogli k reševanju nastalega stanja.

To je to! Toliko je Komisija zapisala.

Pravzaprav nismo izvedeli nič novega. Koliko dejstev v odgovoru bi pravzaprav sploh lahko pričakovali? Žal mi je, da Komisija pravičnost in mir čuti nelagodje ob omenjeni situaciji. Saj p. Strehovec pač nima nič z mariborskimi finančniki… Pričakovali bi, da se bo jasno postavil za »pravičnost in mir«, za malega vernika, ki je morda tam izgubil zadnje premoženje. Po drugi strani odgovor vendarle je in v njem jasna piramida odgovornosti. Nekaj za začetek.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !