Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Skušnjave

28.02.2012 ob 23:20, avtor jozeb

V sredo 29. februarja bo ob 20.30 na sporedu našega radia Radijska kateheza z nadškofom dr. Marjanom Turnškom. Katehezo sva posnela v ponedeljek zvečer, zato lahko tudi iz te strani povabim k poslušanju zanimive oddaje o postu. Nekaj o tem sem že pisal, del oddaje pa sva posvetila tudi skušnjavam. V SSKJ-ju piše, da je skušnjava velika želja storiti navadno kaj neprimernega, ali pa kdor nagovarja koga, da stori kaj neprimernega, nedovoljenega.

Nadškof je povedal, da včasih vpraša otroke, ali svojim staršem povedo o svojih skušnjavah. Odgovor je navadno, da ne. Zakaj? »Zato, ker bi skušnjava, da se ne bi učil, ampak odšel pred računalnik, verjetno izginila«, je eden od odgovorov. »Tudi zakonce včasih vprašam, če si povedo o svojih skušnjavah«, nadaljuje Turnšek, »in odgovor je prav tako negativen«. Zakaj? Ker se sramujemo svojih skušnjav! Vendar pa je govor o njih, prvi korak k njihovemu premagovanju, pravi mariborski ordinarij. Tudi Jezus, ki je bil Božji sin, je imel skušnjave. Hudič ga je skušal od začetka njegovega javnega delovanja do križa. Zato se skušnjav seveda ni treba sramovati. Govor o njih je lahko prva stopnica na poti njihovega premagovanja. In komu lahko najbolj iskreno govorimo o svojih osebnih skušnjavah, če ne zakoncu.

Skušnjave so torej del življenja in pri njihovemu premagovanju se pokaže, koliko je trdna naša volja. Voljo pa krepimo tudi s postnimi nalogami, ki smo si jih zadali. Nekdo si bo odtegnil kak obrok, drugi čas, ki ga preživi pred televizorjem ali računalnikom. Nekdo, ki veliko presedi, si je morda zadal nalogo, da bo vsak dan odšel vsaj na kratek sprehod, spet drugi, da si bo prizadeval za dobro voljo… Možnosti je veliko in vsaka zmaga nad lastnim jazom nas pelje stopničko višje na duhovni poti. Vredno je poskusiti.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v splošno | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !