Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Jankovićeva izvolitev za župana, napoved kolapsa mestnih financ

18.03.2012 ob 10:03, avtor jozeb

»Ljubljana bi se lahko zadolžila še za 40 milijonov, saj zakon to dopušča (trenutni dolg 134 miljonov €).«

V časih, ko se soočamo z neverjetno ekonomsko krizo, ko se na vseh področjih zateguje pas, v časih, ko so nas dobesedno soočili s tem, da se bodo dohodki zaposlenih znižali za 10 do 15 %, v časih ko imamo negativno gospodarsko rast in na državni ravni računajo, kje bi lahko kaj prihranili, nam Zoran Janković nonšalantno napoveduje, da se Ljubljana lahko še zadolži, saj ji tako dovoljuje zakon. Torej lahko je zadolžena ne samo do vratu, ampak do plafona.

Podoba uspešnega menedžerja, ki (mestno) politiko vodi na način podjetja, se je razblinila. Pri tem ne gre za ustvarjanje dobička, kot bi v podjetju moralo iti, ampak za življenje na »kredo«, na kredit, na up. Celo družinski proračun se da voditi na tak način, dokler ti ne zablokirajo kreditnih kartic in kaj lahko se zgodi, da končamo z zarubljenim premoženjem, kot socialni problemi.

Mesto na tak način sicer ne more končati, vendar pa na primeru Maribora, ki ne zmore plačevati niti za kulturne projekte v okviru EPK, lahko vidimo, kam pes taco moli. Lahko se vprašamo, ali želimo meščani plačevati za Jankovićevo zadolževanje.

Pravzaprav sem bil prepričan, da bo Janković mestne volitve dobil brez težav. Nekih »težkih« protikandidatov nima, vendar pa bi znala njegova napoved nadaljnjih obiskov bank, kjer se bo pogajal za nova kreditna sredstva, bazo njegovih volivcev vendarle nekoliko oklestiti. Janković namreč ni zadolžil samo zdaj živečih Ljubljančanov, ampak tudi njihove otroke in vnuke. Včasih je veljalo za največjo nesrečo, če si bil v dolgovih, danes je to poslovna uspešnost. Le mislimo si lahko, kako bi Janković vodil državo, če bi uspel sestaviti vlado…

Morda pa gre tukaj še za en aspekt, ki se ponuja, da o njem razmišljamo. Desna vlada klesti državni aparat na vseh koncih. Predstavljamo si, da bo brez dela ostalo kar nekaj Jankoviću naklonjenih uradnikov, ki so mislili, da so nezamenljivi in da je njihova služba nepogrešljiva za delovanje države. Tem je treba zdaj pripraviti varno zavetišče. Teh 40 milijonov bi lahko za nekaj časa potešilo apetite ranjenih kadrov, ki so padli iz državnih nederij. Ni težav, saj bodo vse ljudje plačali. Mi bomo plačali! Pa to res hočemo?

(trenutni dolg 134 miljonov €)
 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 12 komentarjev

12 odgovorov

 1. Stric Marč pravi:

  Veliki gradbeni projekti pač ne gredo brez kreditov. Poznam občine, ki jih vodijo župani iz druge opcije, pa so nekatere zadolžene preko plafona ( glede na velikost in potencial). Za ćas županovanja Potočnikove, Simčičke, Vidmarja, Rupla je bila Ljubljana malo zadolžena. Pa niste bili zadovoljni z župani, češ, nič se ne premakne. Gradnja infrastrukture in kulturnih spomenikov pač ne daje merljivega profita na kratke roke.

 2. Dajana Dajana pravi:

  Se strinjam s stricem Marčem. ;)

 3. jozeb jozeb pravi:

  Morda. Ampak je res zdaj tak čas, da moramo za vse jamčiti meščani? Ali ni trenutno modrejše, zapraviti toliko kot zaslužiš? Jaz absolutno ne podpiram kreditov, ki jih bodo plačevali še moji vnuki…

 4. Manca pravi:

  Ne bi bila rada v tvoji koži Jozeb,
  sovraštvo do Jankoviča te tako razjeda, da ne moreš razumno misliti.

  Zgodovina si je zapomnila le župane, ki so si upali.
  Jankovič si upa.

 5. jozeb jozeb pravi:

  Zgodovina si je zapomila tudi Napoleona pa Stalina, pa Dučeja… Tudi oni so si upali. Kaj je za njimi ostalo pa tako vemo.
  In me zanima kaj je v tem primeru razumno mišljenje in kje se vidi, da me razjeda sovraštvo?

 6. chef chef pravi:

  Všeč mi je poudarek: “Včasih je veljalo za največjo nesrečo, če si bil v dolgovih, danes je to poslovna uspešnost.”

  Ne vem niti, kako je mogoče, da Ljubljančani mirno požirajo popolnoma neskladen razvoj mesta. Središče je seveda čudovito, obrobni predeli pa še vedno zanemarjeni, ceste so zanič, k punci, ki živi na vasi, a še MOL, se vozim po makadamski cesti, poglejte si Litijsko, ampak ne pri Sostrem, že v Štepanjcu je razsuta.

 7. Rado Rado pravi:

  Bi vendarle rekel,
  da ste Ljubljančani na boljšem. Janković vam je sicer res napravil pufe, a je v LJ nekaj tudi naredil.

  V mojem mestu je pa moj župan samo zapravil veliko denarja, najboljšo rodovitno zemljo je prodal veletrgovcem, mesto pa pustil infrastrukturno nedotaknjeno.

  Takole bi rekel: Ljubljančani ste permanentno nezadovoljne in razvaje riti.

 8. Dajana Dajana pravi:

  O Rado, kako imaš prav… ;)

  hahaha Chef bogi se mora vozit po makadamu k punci. :roll: Ups, upajmo, da bo nehal posiljevati Siol samo s slikami psa. ;)

  Ne resno, jožeb… kakšna pa bi bila razlika, če bi vedel, da je vse na pozitivni ničli??? Kakšna bi bila razlika? Spet bi našel nekaj, da bi jokal in jamral, kaj je z njim narobe. :roll:

  In kaj je z njim “narobe”? Ugibam. Mogoče ni v tvoji stranki. Mogoče je kdaj naredil nekaj narobe, kar je prizadelo tebe ali tvojo družino.

  Vedno lahko najdemo nekaj, kar je na drugem narobe! In vedno najdemo nekaj, kar je na drugem prav! Mi imamo izbiro! Če iščemo, kar je na drugih ljudeh slabega, se počutimo slabo. Če iščemo, kar je na drugih dobrega (=tudi, če so naši “sovražniki”, tudi, če so iz druge stranke), se počutimo dobro!

  Tako enostavno je to! ;)

 9. Pepi Pepi pravi:

  Problem je, da ima Janković kult osebnosti(podobno kot Janša) in da ga bodo volivci spustili čez ne glede na grehe. Problem je pa seveda tudi to, da tako rekoč nima konkurence. Kucler Dolinarjeva je šus, Jazbinšek pa večna opozicija, podobno kot je bil to Jelinčič. Jaz Zokiju samo privoščim eno lekcijo iz ponižnosti, nič več, saj imamo v Medvodah svojega župana, ki od ustanovitve občine služi skoraj izključno kot ponor denarja in se me Ljubljana neposredno ne tiče tako zelo.

 10. stanislav pravi:

  Jankovič pridno prazni mestno blagajno tudi tako, da poceni prodaja mestna zemljišča svojcem in prijateljem, ki jih kupijo poceni in jih, ker se med tem spremenijo v gradbena, drago prodajajo in pri tem mastno služijo, namesto da bi zaslužila s to prodajo mestna občina in denar porabila za nove investicije namesto da najema vedno nove kredite.

 11. jozeb jozeb pravi:

  Blogerske kolege prosim, če držijo debato na nivoju in ne zapadajo podpasnemu nivoju. Hvala.

 12. NoMercy pravi:

  40 mio€ je še “placa” … no ja, Electe se s tem ne da rešiti – bo pa vsaj znosno dihala na škrge :)

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !