Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Moški na položajih, ženske v strahu, otroci na češnjah

21.03.2012 ob 21:40, avtor jozeb

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije so v sodelovanju z Inštitutom za slovensko narodopisje pripravili predstavitev knjige z nekoliko poetičnim naslovom „Moški na položajih, ženske v strahu, otroci na češnjah“ urednic dr. Marije Stanonik in Irene Uršič. Gre za zbirko spominov na vojno za obrambo samostojne Slovenije leta 1991. Knjiga vsebuje 435 spominov svojcev padlih, ranjenih, odraslih in otrok iz celotne Slovenije in onkraj meja, ter omogoča bralcu podoživeti izkušnje vojne „navadnih“ ljudi. Tako v njej najdemo naprimer pričevanja žensk, ki so bile ravno v teh trenutkih v porodnišnici, otrok, ki so se znašli v zakloniščih, ranjenih v spopadih… Knjiga želi izkazati spoštovanje vsem, ki so svoje delo in življenje prispevali za ohranitev komajda rojene samostojne in demokratične slovenske države.

Na pobudo dr. Marije Stanonik so pričevanja začeli zbirati študentje ob 10 letnici samostojne države. Po nekaj letih je Stanonikova zbrano gradivo predala Muzeju novejše zgodovine in tu so zbrano gradivo še dopolnili.

Nekaj zaslug imamo pri „rojstvu“ omenjene knjige tudi na radiu Ognjišče, saj smo kar nekaj zgodb v avdio obliki objavili v oddaji Moja zgodba in hkrati takrat tudi pozivali ljudi naj se odzovejo in svoje spomine zapišejo. Knjiga je zdaj pred bralci, zaokroža pa druga dela, ki prav tako opisujejo ključni čas slovenske osamosvojitve.

Dr. Marija Stanonik in Irena Uršič

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v splošno | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !