Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Vegetarjanstvo

22.03.2012 ob 23:21, avtor jozeb

Besedo vegetarijanec so leta 1842 skovali ustanovitelji Britanskega društva vegetarijancev, izvira pa iz latinske besede vegetus, ki pomeni zdrav, čil, svež oziroma vitalen (homo vegetus je naprimer umsko in telesno vitalen človek). Izvorno ta beseda označuje način življenja, harmoničen s filozofskega in moralnega stališča, in ne zgolj prehrano, ki se sestoji iz zelenjave in sadja. To je ena izmed utemeljitev pojma, ki se v zadnjem času povzpelo na raven verskega gibanja.

Veliko je k temu pripomoglo tudi “Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice”, (ne vem sicer, kako so moje ribe to društvo pooblastile, da jih zastopa…) ki s fundamentalističnim pristopom nastopa v javnosti in širi nestrpnost do vseh, ki se z njimi ne strinjajo, še najbolj pa do katoliške Cerkve. Ta je po njihovem mnenju kriva za to, da se lahko z živalmi hranimo, si iz njih izdelujemo oblačila, da obstajajo lov in bikoborba. Pri ti. Hubertovi maši Cerkev celo blagoslavlja na lovu ubite živali in v življenju dopušča na njih znanstvene poizkuse. Cerkev tudi preganja vegetarijance in jim je v preteklosti v usta vlivala tekoči svinec. In zdaj še trditev, ki je pravzaprav krona njihovega razmišljanja: “Tudi Jezus iz Nazareta je bil za živali in ni delal razlik med ljudmi in živalmi. Zanj je bila zapoved Ne ubijaj jasna. Jezus je bil vegetarijanec in ni ubijal živali ali kupoval mesa za svojo prehrano, bil je proti mesni prehrani. Da o tem ničesar ne piše v Bibliji ni naključje, saj cerkvi ni do tega, da bi to prišlo v javnost.” Tako smo prišli do svetovne zarote, ki jo nekateri danes povsod vidijo.

Najprej povejmo, da za Društvom za osvoboditev živali stoji verska skupnost, ki se imenuje Univerzalno življenje in je na 17 mestu med 40 prijavljenimi verskimi skupnostmi v Sloveniji. Sami o sebi so zapisali, da so po vsem svetu razširjena verska skupnost, ki živi v toku prakristjanstva. Še posebej so aktivni na nemškem govornem področju in tako je večina njihove literature prevedena. Ost njihovega delovanja pa je usmerjena predvsem proti avtohtonim Cerkvam, pri nas predvsem proti katoliški, v Nemčiji tudi protestantski. Trenutno pobirajo podpise proti javnemu financiranju Cerkve in njenih ustanov. Slogan, ki ga najdemo na njihovi internetni strani je, Jezus ni hodil v Cerkev…

Jezus seveda ni hodil v Cerkev, ker jo je šele ustanovil, redno pa je, kot beremo v Svetem pismu, zahajal v shodnico (kar je judovski religiozni prostor). Prav tako Jezus ni bil vegetarijanec. V 22. poglavju Lukovega evangelija v osmi vrstici beremo: “Jezus je poslal Petra in Janeza ter jima rekel: »Pojdita in nam pripravita pashalno jagnje, da bomo jedli.” Težko bi torej na osnovi evangelijev trdili, da nam je Cerkev zamolčala Jezusov poseben odnos do živali. Že v prvi Mojzesovi knjigi lahko o Adamu in Evi preberemo: “Bog ju je blagoslovil in Bog jima je rekel: »Bodita rodovitna in množita se, napolnita zemljo in si jo podvrzita; gospodujta ribam v morju in pticam na nebu ter vsem živalim, ki se gibljejo po zemlji! Bog je rekel: »Glejta, dajem vama vse zelenje s semenom, ki raste po vsej zemlji, in vse sadno drevje, katerega sadje nosi seme. Naj vama bo v hrano. Bog resnično v raju daje človeku le rastlinsko hrano, vendar pa Noetu po potopu, izrecno dovoljuje jesti meso (1Mz 9, 3): “Vse, kar se giblje in živi, naj vam bo za živež, tudi vse zelene rastline vam dajem.” Iz navedenega je seveda jasno, da vegetarijanstvo svetopisemsko ni utemeljeno in da bi težko Cerkvi pripisali krivdo, da so se ljudje že več tisoč let pred njeno ustanovitvijo, hranili z mesom.

Vrnimo se k vegetarijanstvu. Post je odlična duhovna vaja, kjer se lahko mesu odrečemo zaradi ljubezni do Boga ali bližnjega. Že Jezus se je postil in to Cerkev spodbuja vse do današnjih dni. Vendar ne kot fundamentalistično puhlico, ampak kot iskren izraz odpovedi. V Cerkvi obstajajo tudi različni redovi, ki se prehranjujejo samo z brezmesno hrano. Zdržek od mesnih jedi na petke predpisuje postna postava. Vsak se je lahko drži. Važen pa je namen.

In kakšen je namen maše v čast svetemu Hubertu? To je najprej sveta maša. Ker gre za sv. Huberta zavetnika lovcev, je jasno da se pri njej zberejo lovci, kot se pri maši v čast svetemu Florijanu zberejo gasilci. Vsako stanovsko gibanje, ki je v povezavi s Cerkvijo ima pravico do duhovne oskrbe. Cerkev torej ne blagoslavlja ubitih živali, ampak duhovno oskrbuje tudi lovce, ki posebej v zimskem času za živali storijo zelo veliko…

Cerkev ni proti vegetarijancem in jih kot take tudi ni izobčila. Je le proti fundamentalističnemu nastopu, kjer nekdo izjavlja, da je le njegova resnica prava. Kajti da je post lahko zdravilen, so vedeli že menihi v starem in srednjem veku. Z njim se da pozdraviti tudi veliko sodobnih bolezni. Težko pa bi rekli, da je to edino in najučinkovitejše sredstvo. Vsak naj presodi in se spozna sam, predvsem pa naj se vpraša, kakšen je njegov razlog za ali proti vegetarijanstvu.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v splošno | 24 komentarjev

24 odgovorov

 1. mustang pravi:

  Sori, o Jezusu so pisali drugi, večinoma stoletje in stoletja kasneje. Tako da je to vse več ali manj “rekla kazala”. Tako kot tudi THE knjiga o “njegovem” nauku. Človek, ki sočustvuje do stvarjenja, in to je ena od dogm vseh religij, po moje ne je živali. Tako da me ne čudi, če kdo piše o cerkvah na način, kot se veliko piše v zadnjih letih. Po vseh današnjih pravno legalnih standardih bi morale biti že davno prepovedane kot teroristične organizacije. Jezus bi raje videl osveščene ljudi hoditi po zemlji, ne ovce, ki poslušajo pravljice iz ust manipulatorjev, ki so v spregi s politiki. Proti katerim se je v bistvu boril. Kar se pa tiče lovskih “zaslug” za naravo, ne hvala, narava se zna sama zelo dobro koordinirat. BTW, naslov bloga je zgrešen, ker si v bistvu fokusiran na določeno društvo, propagatorje vegetarijanstva, naslov pa si zastavil precej bolj široko. Ena osnovnih napak, ki bi jo poznal, če bi le malo poznal osnove novinarskega pisanja.

 2. jozeb jozeb pravi:

  Eh mustang. Buč pa ne bova sadila kajne?
  Prvi zapisi o Jezusu so nastali kakih 20 do 30 let po njegovi smrti, zadnji evangelij je zapisan okoli leta 90. Viri so bili njegovi učenci in tisti, ki so z njim živeli. Če pomislimo, da so bili ljudje takrat večinoma nepismeni, so se Jezusove besede kar dobro ohranile in o njih pravzaprav ni velikih dvomov.
  Jaz bi tudi lahko rekel, kot ti, da bi morali prepovedati in označiti za teroriste vse, ki takole na počez govorijo o stvareh, ki jih ne poznajo. Tako mišljenje je zelo blizu totalitarizmu (vsi morate misliti tako kot jaz!).
  Ti si očitno velik Jezusov poznavalec (morda tudi prijatelj), pa mi prosim povej, kako Jezus “osvešča” in koga imenuje ovce. No, če boš kaj o tem prebral, boš presenečen…

 3. mustang pravi:

  Bučke, ja. Jaz govorim o večini zapisov, ti o prvih. Zaznavaš razliko? Moje mnenje totalitarizem?? Ti veš kaj je potrebno, da mnenje izenačiš v totalitarizem? Prehod bi bil kar velik in mnogoslojen, trajal pa bi tudi velikooo časa. Tko da, ne mešaj “babe i žabe”.

 4. mustang pravi:

  Ej pazi, pa ti si celo “taprav” novinar. Samouk ali le manipulator, kot tvoja “krovna” organizacija??

 5. jozeb jozeb pravi:

  In katera je tvoja “krovna” organizacija?

 6. Dajana Dajana pravi:

  Mustang, njegova krovna organizacija je JabolkaPaprikeSliveKostanj. Karkoli bi napisal, bi rekel, da je slaba. Saj je itak vseeno, kne?

  jožeb: Glede posta super. Največ, kar sem zdržala je bilo enajst dni brez hrane pred petnajstimi leti, drugače pa se jaz bolj ali manj celo življenje postim – mesa ne jem oz. zelo redko.

  Bi pa vprašala, glede prehranjevanja z živalimi: Kako naučiti veliko ribo, da ne bo jedla majhnih rib? ;)

  Živali so na svetu zato, da so hrana živalim in ljudem. Nekateri jih jedo, drugo ne, tretji redko, kot jaz.

  In iz vsake stvari se da narediti teorizem oz. totalitarizem. ;)

 7. mentalna sirota pravi:

  “Če pomislimo, da so bili ljudje takrat večinoma nepismeni, so se Jezusove besede kar dobro ohranile in o njih pravzaprav ni velikih dvomov”
  Oprosti, a gornji stavek me je spravil v smeh. Kako lahko vemo, da so se njegove besede ohranile, če jih poznamo le “iz druge roke”. Da o njih ni dvomov? Za prepričane definitivno ne. Ostali pa morda menimo da so nekatere ideja tega vira pač preprosto sprejemljive, druge pač ne.
  In še primer o “ohranitvi besed”. Znameniti Kučanov govor (menda je bil v Novi Gorici). Ša za časa njegovega življenja in ob elektronskih medijih ga nekateri interpretirajo drugače kot ga je govornik (navkljub njegovim večkratnim pojasnilom). Tako da se mi zdi ideja o zapisu 90 let po govorčevi smrti ob bistveno krajši življenski dobi kot je sedaj (torej je bilo vmes več generacij) dokaj “za lase privlečena”. Kar pa seveda nikakor ne pomeni da te hočem v karkoli prepričevati – je le moje skromno mnenje.

 8. mustang pravi:

  Jože, moje krovne org pa ni, upam, da nisi razočaran. Po stilu pisanja bi pa reku, da si jih ti že par zamenjal mogoče. Stil spominja na čase končane l.90, ko je velik rdečkarjev prešaltal direkt med ovčke.

 9. anchi pravi:

  “Cerkev ni proti vegetarijancem in jih kot take tudi ni izobčila. Je le proti fundamentalističnemu nastopu, kjer nekdo izjavlja, da je le njegova resnica prava.”
  A Cerkev pa ne trdi da je njena resnica prava…toliko o fundamentalizmu…

 10. anchi pravi:

  Aja, pa ni dokaza za obstoj Jezusa. Če pa VERJAMEŠ je to predvsem tvoj problem.

 11. peter pravi:

  “Cerkev ni proti vegetarijancem..” Samo en primer…Moj kolega je krščanske vere, redno hodi v cerkev, vsakoletno na romanja v Medžugorje,.. Sicer pa je že več let vegetarijanec ampak v cerkvenih krogih tega ni “razglašal na velik zvon”, ker kot pravi, ve, da ta način prehranjevanja v cerkvi ni dobro sprejet. Lani pa je na romanju v Bosni doživel “hladen tuš”, ko je slučajno povedal, da ne uživa mesa. Duhovnik ali karkoli je že bil, mu je dal v pričo vseh jasno vedeti, da takšnih “nagnjenj” pa oni ne zagovarjajo in da to ni v skladu z cerkvenimi obredi in načeli, ter da mora obvezno prenehat s temi bogokletnimi dejanji in molit, da se reši teh “zlih duhov”! Zaprepaden, osramočen in razočaran ter šokiran se je pač umaknil in na zadevo pozabil, se pa še sedaj zelo pogosto spomni tega neprijetnega in neprijaznega dogodka, ki mu je poleg vseh “svinjarij”, ki se dogajajo v cerkvenih krogih, nekako omajalo zaupanje v cerkev, kot sam pravi. Pod svinjarije sam omeni številne (sam bom dodal ogabne,obskurne in vsega obsojanje vredne)pedofilske zlorabe, prikrivanja, sprenevedanja ter seveda večstomilijonske barabije, ki so si jih privoščili cerkveni kapitalistični veljaki…plačali pa jih bomo seveda tudi vsi tisti, ki pač ne nasedamo tem pravljicam in najnizkotnejšim lažem, ki nam jih servirajo..ampak to je že druga tema..
  lp

 12. peter pravi:

  “Cerkev ni proti vegetarijancem in jih kot take tudi ni izobčila. Je le proti fundamentalističnemu nastopu, kjer nekdo izjavlja, da je le njegova resnica prava.”
  A Cerkev pa ne trdi da je njena resnica prava…toliko o fundamentalizmu…

  Uuuuuuuuuuuu..to pa boli! ;)

 13. mustang pravi:

  Peter, najboljši primer na Balkanu so ti. “Frančiškani”, ki so totalno izdali nauke svojega idola, vegetarijanca Frančiška. Ki je bil za časa svojega življenja zaradi svojega prepričanja in delovanja večkrat na sami meji sežiga in izobčenja. Da ne govorimo o teh istih “frančiškanih”, ki so bili med WWII med najbolj dejavnimi klavci Srbov, Judov, Ciganov in ostalih “motečih” elementov.

 14. peter pravi:

  A jozeb pa je poniknil? Brez argumentov, a?

 15. Dajana Dajana pravi:

  uf, uf… eni bi se pa tko radi kregali :) )))

  Samo glede Jezusa. Jezus je prav gotovo obstajal, saj ga lahko mediji kanalizirajo in je tudi eden od mojih vodnikov. ;) Pa ne pripadam nobeni religiji. ;)

  Sem pa nekje prebrala (pravzaprav sem poslušala pri Sethu, ki ga je kanalizirala Jane Roberts), da Jezus ni bil križan, a da se je moral zaradi “klime” pretvarjati, da je bil. Križali so baje nekoga drugega.

  V glavnem vse te zadeve se da izvedet tako, da vprašaš kakšnega medija, kaj se je v resnici zgodilo.

  Glede Biblije… to je pač knjiga, ki je stara 2000 let, bila milijonkrat prevedena v milijon jezikov. Seveda večina drži, večina pa ne. In en Učitelj je rekel: “Nič ni zapisano za vekomaj”. Vse se lahko spremeni in… pa kaj, če nekaj omenja Sveto pismo. Pač, takrat je bilo tako, danes pa je 2000 let zatem.

  Pozdrav vsem. ;)

 16. peter pravi:

  Kje pa je kakšno kreganje? ;)
  Eeehmm..kdo pa je to “medij”?!?

 17. jože pravi:

  STARA ZAVEZA (IZAIJA 66)
  Pravi in lažni verniki (vir http://www.bilbilja.net)

  1 Tako govori GOSPOD:
  …………….

  3 Kdor kolje vola, ubija človeka,
  kdor žrtvuje ovco, lomi tilnik psu,
  kdor daruje jedilno daritev – svinjsko kri,
  kdor zažiga kadilo, časti malike.
  Kakor so oni izbrali svoje poti
  in jim ugajajo njihove gnusobe,
  4 tako bom tudi jaz izbral zanje muke
  in spravil nadnje grozo.
  Saj sem klical, pa ni nihče odgovoril,
  govoril sem, pa niso poslušali.
  Delali so, kar je hudo v mojih očeh,
  in izbirali, kar mi ni po volji.

 18. mustang pravi:

  Še malo drugačen aspekt:

  http://www.youtube.com/watch?v=0rfl2VAz_Wg

 19. ljudina pravi:

  Toliko zla kot ga je vege gibanju naredilo društvo za osvoboditev živali s svojo fanatičnostjo ga ni še nihče. Pa nisem vegan.

 20. ljudina pravi:

  Ta sekta univerzalnega življenja je pa itak zbirka popolnih fanatikov, ki se jih nebi sramoval sam SS.

 21. mustang pravi:

  Ljudina, sploh veš kaj je “zlo”? Tut jest nism glih najbl za njihove metode, delajo napake, ampak “zli” se mi pa ne zdijo glih. Provocerajo, ja, ne rečm, sam to glih ni zlo, a ne? Kr se pa tiče Univerzalnga življenja, kje vidiš paralele v njihovei filozofiji/delovanju z filozofijo/delovanjem SS?

 22. peter pravi:

  Ljudina, kaj pa je tebe tako razjezilo, da si tako agresivna? Primerjava z SS pa res ni na mestu, se ti ne zdi? Pojdi malo na sonček in se naužij pozitivne energije! ;)

 23. jozeb jozeb pravi:

  Uf, mi je kar sapo pobralo, koliko odziva… Ker pa sem gospodar svojega časa in bloga, si bom drznil odgovarjati kasneje, ko se vrnem z vrta in ko se bom tako počutil (da mi ne bi kdo očital, zakaj je poniknil…).
  Zdajle samo ponavalcu Jožetu…
  1Mz 9, 3: “Vse, kar se giblje in živi, naj vam bo za živež, tudi vse zelene rastline vam dajem.”

 24. Rado Rado pravi:

  Jozeb: “Cerkev ni proti vegetarijancem in jih kot take tudi ni izobčila. Je le proti fundamentalističnemu nastopu, kjer nekdo izjavlja, da je le njegova resnica prava”

  Jozeb,
  Tudi RKC misli, da je njena resnica edina prava in v svojih priprošnjah in molitvah moli tudi za neverne (saj ne vedo kaj delajo).
  Edini fundametalizem, ki naj bi bil legitimen je torej cerkveni?!
  Ne me basat!

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !