Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Kdo bo prvi petelin »levice«?

2.04.2012 ob 23:07, avtor jozeb

Parlamentarna demokracija je nekaj drugega, kot partijska disciplina pred osamosvojitvijo… To je mislim, (če ne prej) zdaj postalo jasno Jankoviću, Kučanu, Türku, Stanovniku, Štrajnu in še kakšnemu »uniformistu« levice. Ko se eden najbogatejših Slovencev razglasi za levičarja in na lepe besede lovi ostale leve stranke je jasno, da se pravzaprav lahko ujamejo samo v eni stvari, v svojem odnosu do polpretekle zgodovine. Do vsega ostalega imajo namreč preveč različna stališča.

Zoran Janković se je po eni strani odpovedal vodenju levice kot lider največje opozicijske stranke v parlamentu, po drugi strani pa apatitov »združevanja sil na levi« kljub temu ni povsem opustil. Obliž na njegov ego po neuspešni sestavi vlade, so mu Ljubljančani s prepričljivo volilno zmago v prvem krogu nadomestnih županskih volitev sicer dali, vendar pa že vseskozi škriplje med strankarskimi šefi ti. levice.

Najbolj ga je z nožem v hrbet zadel (trenutno čisto neopazni) Borut Pahor. Srečanja v Cankarjevem domu, kjer se diskutira o tem, kaj bi kdo iz opozicijskih klopi lahko kje storil, ga ne zanimajo. Tudi Kranjčevi Zeleni z Jankovićem nočejo imeti kaj dosti. Na šahovski plošči Jankoviću tako ostane le nekaj »lažjih figur«, ki pred Janševo falango verjetno nimajo dovolj vetra v jadrih.

Vse skupaj je torej samo igra za prestiž: kdo bo prvi na levici sklical srečanje in kdo se ga bo udeležil, ter kdo bo poslušal in kdo govoril. To so majhne igre »velikih« igralcev, katerim poteze vlečejo nevidni in neopazni strici iz Murgelj. Ti so presodili, da je čas za borbo na nož. Sindikati že »brusijo kose« in Janković mora utrditi položaje levih sil v parlamentu in zunaj njega. Vrag šalo jemlje…

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 6 komentarjev

6 odgovorov

 1. Nevenka pravi:

  Desnica trenutno deluje kot diktatura v talarjih, Opus Dei je opredeljen kot mafijska združba, ki ji murglaši ne segajo do kolen.
  Jankovič je človek, ki iz trenutka v trenutek ocenjuje kaj je točno takrat zanj najbolje. Ne zdi se mi globoko politično obremenjen. Uradno pač nekam mora soditi, z ozirom na to, da je popolnoma jasno, da vsaj nekateri odrasli ljudje ne zaupajo v božje sile in ti potem pač preostane samo levica.
  Tisti, ki vzganjajo paranojo o neki kontinuiteti, morajo vedeti, da je manj kot sto let vseeno manj kot dva tisoč.

  Stalno izpostavljati ege na nasprotni strani in ne opaziti razbohotenja iste problematike na svoji je tudi bolezen – škoda. Človek bi res mislil, da je vsaj malo objektivizma osnovno za nekakšno “novinarsko” člvekanje.

  Odkar nam papež regulira zakonodajo, nismo več demokratična država.

 2. jozeb jozeb pravi:

  Joj Nevenka, pa kje vidite to papeško zaroto? Mar Janša nosi talar? Žerjav, Novakova, Virant mogoče? Iz kakšnega ministrstva gleda kak škof? Povejte mi ime samo enega člana Opus Dei v Sloveniji, ki ga poznate in je toliko izpostavljen, da lahko lepite nalepke o mafijski združbi.
  Če jaz “čvekam”, Vi opravljate… Ja, ja, to bo!

 3. Rado pravi:

  “Najbolj ga je z nožem v hrbet zadel (trenutno čisto neopazni) Borut Pahor.”

  Jaz bi rekel, da ni kdo ve kako pomembno, kaj ti “naredi” daleč najslabši premier v zgodovini Slovenije.

  Moč Kučana, koliko jo pač ima, je zgolj v ideji, ki jo pove. Če s tem koga prepriča, ga pač prepriča. Drugih instrumentov nima.
  Papeževa moč je drugačna. Za njim stoji institucija večtisočletne Cerkve in vse njeno bogastvo.

  Toliko o vplivih.

 4. zorangutan pravi:

  Tako neinteligentnega in tako butastega politika kot je Janković, Slovenija v vsej zgodovini še ni imela.

  Samo pomislite, kako se bodo iz tega butca čez dolga leta norčevali!

  Vmes pa zna biti krvavo obdobje. Ta človek nam prinaša kri in trpljenje!!!!!

 5. jozeb jozeb pravi:

  O Kučanovi moči, Rado, raje ne bi. Pomisliva takole…recimo, da arhivi nekdanje tajne službe niso uničeni…in recimo, da bi te dokumete imeli nekateri posmeznki. Da ne pridejo v javnost bi znali neki ljudje marsikaj storiti. Celo kaj takega, kar jim sicer ne bi prišlo na pamet. Morda celo so…20 let se nam neke stvari že dogajajo…zakaj?
  Papeževa moč… ja to pa je tema…
  Danes je tako, da če se župnik nekaj reče, so nekateri ljudje že apriori proti, ker je to pač on rekel. Zelo podobno je s škofi in papežem. Bi pa rad videl kaj od tistega bogastva Cerkve. Razen če govoriva o kamnih.

 6. Rado pravi:

  “Bi pa rad videl kaj od tistega bogastva Cerkve.”

  Tega ne moreš videti Jozeb, ker je skrito globoko v Vatikanskih zakladnicah. Ti pa lahko pomagam. Anglija je bila dobro stoletje svetovna kolonialistična sila in je iz po svetu nabranih bogastev še danes pomembna finančna sila.

  RKC je tisto, kar je Anglija počela eno samo stoletje, počela 2.000 let. Zdaj si pa približno predstavljaj za kolikšno premoženje gre.

  “arhivi nekdanje tajne službe niso uničeni”
  Arhivi so od leta 1990 v Janševih (Brejc) rokah. Od njega so tudi prišli do Lajovca, ki jih je objavil na svetovnem spletu. Janša je torej tisti, ki izsiljuje.
  /poskus diskreditacije dr. Türka, diskreditacija posameznih poslancev na levici – Meršolj, 5o ponarejenih dosjejev s katerimi ima Janša v šahu svoje – za vsak slučaj. itd./

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !