Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Danilo Fürst (1912 – 2005)

14.04.2012 ob 23:05, avtor jozeb

Minilo je 100 let od rojstva arhitekta Danilo Fürsta. Uvrščamo ga med pionirje montažne gradnje v Sloveniji. Z njegovim arhitekturnim opusom se je javnost lahko podrobno seznanila na pregledni monografski razstavi, ki so mu jo jeseni leta 2000 pripravili v Galeriji Cankarjevega doma. To je bila obenem tudi prva pregledna predstavitev njegovega obširnega in pestrega ustvarjalnega opusa. Razstava je prispevala k bolj preglednemu vrednotenju slovenske arhitekture dvajsetega stoletja oziroma določenih arhitekturnih vidikov po drugi svetovni vojni.

Za potrebe razstave so fotografirali vse Fürstove objekte, tako v Sloveniji kot v Bosni in Hercegovini, kjer je arhitekt deloval skoraj dvajset let. Razstavljeni so bili tudi njegovi stoli. Ob razstavi je izšel obsežen katalog o življenju in delu Danila Fürsta. »Bolj kot ukvarjanje z elementi stavbne kompozicije – po vzoru Jožeta Plečnika – in teoretičnimi razpravami o vprašanjih arhitekture – po vzoru Edvarda Ravnikarja – so Fürsta zanimali odgovori na vprašanja kakovosti bivanja, ki izvirajo iz človekovih potreb,« so zapisali takrat.

Sam se arhitekta Fürsta spominjam kot sivolasega gospoda, ki je s svojo ženo Ljubinico dolga leta hodil k maši k frančiškanom v Šiško. Za šišensko župnijo je pripravil tudi prenovo v denacionalizaciji vrnjene župnijske dvorane in načrte za dvig župnišča. Poleg tega je sodeloval tudi s frančiškani na Sveti gori, kjer je naredil načrte za kapelo za oltarjem in velik lestenec. Pa to seveda še zdaleč ni vse… Velikokrat sva pokramljala in po prejemu Plečnikove nagrade za življenjsko delo leta 1998 sem ga povabil na radijski intervju, ki je tudi v našem arhiv. Po tem sva se večkrat srečala in poklepetala. Spominjam se njegovih božičnih voščil, ki so bila vedno unikatna bodisi fotografija kakega arhitekturnega dela ali del načrta, ki ga je popisal z izdelano kaligrafsko pisavo. Smrt ljubljene žene ga je zelo prizadela, a se ni vdal. Delal je do zadnjega, za Grosuplje, Kapelo nad Novo Gorico… Še se spominjam dokumentarnega filma, ki so ga naredili o njem na RTV Slovenija.

Tudi zato tale zapis, da se ne pozabi na srečanja, ki so nekoč bila, zdaj pa je minilo že toliko let od njegove smrti…

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v splošno | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !