Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Stavka

15.04.2012 ob 22:56, avtor jozeb

V sredo bo torej štrajk javnega sektorja. Na katero stran se boste postavili, se sprašujejo nekateri mediji. Mediji so uspeli predstaviti zgodbo, kot borbo med vlado in sindikati. Stavko podpirajo levo usmerjeni, ki pravijo, da so rezi preveč drastični, desnica pa tradicionalno podpira vladne ukrepe, ker pač vsi vemo, da je treba varčevati.

Pri nas doma smo naredili račun, tako pod prstom, kaj vladni varčevalni ukrepi prinašajo naši družini. Žena je učiteljica, torej sodi v kvoto javnega sektorja, ki mu bodo nižali plače, v vrtcu imamo dva otroka, za drugega je vrtec brezplačen, trije obiskujejo glasbeno šolo, vsi hodijo na malico… Prejemamo otroški dodatek in dodatek za veliko družino. Na mesece se nam bodo prihodki (če bo vlada rezala tako, kot se je namenila) znižali za skoraj 400 (štiristo) evrov. Ker na mesec toliko ne prihranimo (pravzaprav bi v teh razmerah težko govoril o kakšnih prihrankih), bomo morali očitno začeti s krčenjem izdatkov. Prvo (kar smo že naredili) je odjava določenih revij in publikacij na katere smo bili do zdaj naročeni. Naslednji rez bo šel verjetno na račun glasbene šole… Kaj sledi, bodo pokazali tedni in meseci.

Družine nimamo Branimirja Štruklja, da bi se pogajal v našem imenu. Kdo je tisti, ki bo zastavil svojo besedo za otroke in njihovo prihodnost? Kdo si danes sploh želi otrok, ko je proti njim celoten sistem in jih večinoma obravnava kot bremena? Podjetja nočejo zaposlovati mladih žensk ali pa jim predpišejo, kdaj lahko gredo na porodniško, vlada bo zdaj rezala še nadomestila za porodniški dopust. Pravijo, da imamo preveč praznikov in da s porodniško niso nikjer tako radodarni. Imamo sorodnike na Češkem in tam je porodniška (lahko) dolga tri leta. Prvo leto je kot pri nas, potem pa, če se ženska odloči ostati doma, lahko to stori do otrokovega tretjega leta. Nadomestila takrat sicer ne prejema, tečejo pa ji leta in po koncu jo je delodajalec dolžan vzeti nazaj v službo (ta podatek navajam zato, ker mi je dovolj posploševanj, da ni nikjer teko kot pri nas). Zelo podobno je s prazniki. Morda 2. januar in 2. maj res nista najbolj posrečena dneva, ampak vsak lahko preveri, da glede delaprostih dnevov ne izstopamo.

Razumem, da je treba varčevati in da vlada mora narediti nekaj na tem področju, pričakujem pa, da bodo ti rezi vsebinski in ne na račun najšibkejših. To povem javno in odkrito, prav tako kot tudi, da se mi ni zdela potrebna beseda visokega Cerkvenega predstavnika, ki se je odkrito postavil proti stavki. Mislim, da je bil to zamah v prazno in težko mi je, če ni opazil, da mora biti Cerkev na strani tistih, ki padajo pod prag revščine. In imenovati mariborsko cerkveno finančno afero lokalni problem, je blago rečeno netaktno. Kako že piše v evangeliju… »Še eno ti manjka: prodaj vse, kar imaš, razdaj ubogim in imel boš zaklad v nebesih; nato pridi in hôdi za menoj!«?

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 2 komentarjev

2 odgovorov

  1. korkrdaj pravi:

    ja 400 EUR je to pri vas? No naš sosed upokojenec pa pravi, da bi bilo narobe, če bi vzeli kaj pri penziji. Kaj pa jaz. Generacija, ki za drugega otroka ni imela brezplačnega vrtca, tako da glede na to da imamo enega tako ali tako nikoli nismo dobili otroških d. in tako naprej. Skratka kaj si lahko privoščim tisto imam, pač nisem primer (hvala bogu) da bi mu država kdaj pomagala, ja pa tudi plače mi ne da država. Če bi pa morala dati malo več od svoje plače, da bi javni sektor lahko ohranih to kaj ima, bi pa imela jaz manj. Spet ni prav, pa tako naprej…

  2. EvaLuna pravi:

    Ja, tako bo…sama sicer nimam družine in trenutno živim sama. Sem visokoizobražena, zaposlena v javnem inštitutu, tik pred doktoratom, plača nekaj čez 1000€. Študirala sem celo življenje, se agnažirala, pisala članke, v službi visim po 10 ur, stalna komunikacija v tujih jezikih, delavnice, odgovornosti…Ker nimam bogatih sorodnikov, sem si stanovanje (v 40 let starem bloku)mogla kupiti in se za 30 let zakreditirati za polovico plače. S preostankom “guram” skozi mesec…zaradi delovnega mesta, sestankov, potovanj – moram nositi ustrezno garderobo, kar tudi ni finančni mačji kašelj. No,sedaj se mi obeta 200€ minusa in sploh ne vem, kako bom. Nekdo je enkrat lepo zapisal…visokoizobraženi javni uslužbenci v 90 odstotkih živijo v starih blokih, zapufani do konca, počitnikujejo v sindikalnih apartmajih Istre in s sabo nesejo cel lonec filanih paprik. Pa še prekleto res je :)

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !