Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Včeraj na TV Slovenija Pahor in Janković

20.04.2012 ob 09:32, avtor jozeb

„Pahor je poudaril, da se s politiko vlade na področju kadrovanja ne strinja in da se je v njegovem mandatu ravnalo drugače, čeprav se marsikdo ni strinjal s politiko, da se ne kadruje politično zvestih ljudi. Pahor namreč pravi, da je zanj bila pomembnejša zvestoba državi.“

Tole pa gotovo moram komentirati, ker izgleda, kot da ima gospod Pahor zelo selektivni spomin…Kdo pa je nastavil spornega Guliča na čelo urada za verske skupnosti? Kaj pa zadeve na tožilstvu, kot so Masleša in Fišer? Da o gospodarstvu in nadzornih svetih sploh ne govorim. Takoimenovani KAS je bil le krinka za ustoličevanje svojih kadrov. Pa saj ni vredno zgubljati besed. Vsak, ki je dovolj visoko v državni upravi in ga je nastavila ena politična opcija mora vedeti, da je na listi za odstrel vsakič, ko se zamenja vlada. Mislim, da je v tem nekaj logike.

Tudi Zoran Janković je imel nekaj „cvetk“ v svojem nastopu. „Zoran Janković meni, da je do stavke prišlo zaradi razmer med pogajanji, saj se po njegovem uporabljajo preveč trde zahteve, poleg tega pa naj bi predvsem vladna stran posegala po nespoštljivih izjavah. Poudaril je, da je sindikatom sicer predlagal, naj počakajo s stavko, ker bi lahko rebalans prej padel v DZ-ju, vendar kljub vsemu meni, d aimajo sindikati tokrat prav.“

Zoran Janković je razpravljal o pogajanjih… in to o trdih pogajanjih. Kar ne morem verjeti. On, ki je kot pogajalec v Mercatorju slovenske dobavitelje spravil skoraj na kolena in on, ki je imel pot do premierskega stolčka odprto preko pogajanj, ki so se očitno izkazala za preveč trda. In še to, on je sindikatom predlagal, da počakajo. Spat smo pri teorijah zarote, ko ena politična opcija enotno deluje, kot opozicija, sindikalna organizacija, stanovsko društvo in za vsem skupaj mali murgeljski vožd. Janković ni povedal le tega, kaj je naročil stric Milan. Ampak glede na usklajene akcije, ki smo jim priča, je to tako ali tako jasno.

Janša pa je tudi napovedal, da bomo imeli predčasne volitve, kljub temu da si jih Pahor in Janković ne želita. Če bomo imeli referendum, potem bo ob morebitnem padcu, vlada morala odstopiti.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 5 komentarjev

5 odgovorov

 1. mitja vilar pravi:

  Spoštovani Jože!
  Glede selektivnega spomina je del politikov, ki ne ve, zakaj so reforme v mandatu prejšnje vlade padle.
  Gospoda Guliča je na to mesto predlagala koalicijska stranka. Gospod Masleša je tudi tistim z malko manj vedenja o dejstvih pred 30 leti zelo podrobno opisal dogodek, za katerega mu je žal in njegove možnosti pri tem. O gospodu Fišerju ne vem, kaj se mu je očitalo.
  Kas je bil način, kako se vladajoči politiki omeji vplivanje na gospodarske naložbe državnih podjetij. Recimo Luka kopet in INtereuropa, da ne omenjam še drugi primerov iz časov prejšnjega mandata. Upam, da berete vse, kar sem zapisal, ker boste le tako razumeli, kaj želim povedati.
  Gospd Jankovič je bil direktor največjega trgovskega podjetja in je zelo grob pogajalec. Njegov interes je bil ččimboljše poslovanje te družbe. IN pazite najbolj pomembno: kakšen cirkus je nastal potem, ko naj bi ga hupil hrvaški lastnik. Se spomnite? IN argumenti proti?
  Smo v kapitalizmu.Gnilem, Ki mu tu in tam še kdo pravi tržno gospodarstvo. Poznate primere holdingov, tudi Zvonov?
  Zame je ključen problem diskusije poenostavljanje problemov. Stvari so zakomplicirane do takšne stopnje, da se bo povsod zgodilo, kar se mora. Ni vprašanje politične pripadnosti temveč znanje. Samo znanje. Polnjenje prostora in časa z nebistvenimi problemi jelje čas in energijo. Lahko da je za vas problematično, kaj naj bi eden od teh sodnikov kot sodnik takrat naredil, čeprav je to od njega zahteval zakon. Zame samo nova delovna mesta. Ne veste, kaj pomeni blokada razvoja, ker ne delate na tem področju. To je recimo primer, ko smo prvi na svetu naredili rešitev ključnega problema, zakaj ljudje zapeljejo ali stopijo pred vlak, pa prometno mnsitrstvo ne naredi ustreznih korakov za uvedbo oziroma za to, da se uvedejo tudi ostali inovacije za zmanjšamnje števila nesreč.
  Upam, da ste razumeli, kaj želim povedat. Za izvoz je popolnoma nepomembno, kaj je sedanji predsenik vlade delal pred 30 leti, enako predsednik države in še malo morje drugih. Važno je, kaj dela sedaj. IN kako razume pojem profesionalnost. Problem SLO je amaterizem reševanja težav. Amaterizem nima barve.
  Ena nevidnih dilem je odstotek družboslovnih profilov nasproti naravoslovnim na ključnih mestih oblasti. Če recimo diplomiraš brez srednje šole na družboslovju, si goljuf. Če na naravoslovju pa genialec.

 2. jozeb jozeb pravi:

  Verjetno je ena izmed težav pri nas tudi, zaupati ljudem, ki jih je nastavila prejšnja politika. Človek je lahko še tak strokovnjak, če pa minira svojega šefa in ne dela tistega, kar se mu reče.

 3. libero pravi:

  Mitja potem pa pride svizec in zavije čokolado A NE??

 4. mitja vilar pravi:

  Libero:odvisno od svizca.

 5. Sekač pravi:

  Dva bedaka dva levaka …

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !