Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Domači kruh

23.04.2012 ob 23:33, avtor jozeb

Glede na draginjo in število lačnih ust, že nekaj let sami pečemo kruh. Vsake toliko časa imamo kakšen premor, ker se človek pač vsake stvari enkrat preobje (tudi domačega kruha), kljub temu pa se vedno znova vrnemo in začnemo znova.

Računica v korist domače peke je več kot ugodna, saj štruca domačega kruha ne stane več kot 50 centov, v trgovini pa primerljivi kruh stane okoli 2 evra. Moko kupujemo v mlinu in tako poskrbimo, da je res domača in sveža.

Pred časom sem začel nekoliko eksperimentirati z mešanjem mok in ugotovil, da obstaja zelo enostavna rešitev za vse tiste, ki imajo težave z drobljenjem kruha. Domači kruh prej postane suh in se bolj drobi od kupljenega (tu se lahko vprašate, kaj vse tja mešajo oz kako se temu izognejo?).

Da bi domač kruh zadržal mehkobo in se ne bi tako hitro izsušil pomaga ržena moka. V običajno mešanico kruha morate torej primešati nekaj te moke in kruh, ki ga boste spekli bo tudi po nekaj dneh še vedno svež.

In kakšno je pravo razmerje? Moje je naslednje:

V 4 dcl tekočine (3 dcl vode in 1 dcl mleka) zamešajte 800 g moke od tega 250 – 300 g ržene, ostale moke (polnozrnate, črne, koruzne, ajdove…)mešajte po okusu. Ne pozabite pa, da je kruh bolj rahel, če vanj vmešate tudi nekaj običajne bele moke. Ne pozabite tudi na žlico olivnega olja in nekaj soli in sladkorja, ter seveda na kvas, ki ga raztopite v toplem mleku. Počakajte, da se v lončku dvigne in ga nato vmešajte v testo.

Jaz pustim, da mi testo kakih 20 minut meša kruhomat, potem pa dam testo vzhajati v modele štruc za dobro uro. Pečico (ventilatorsko) ogrejem na 200 stopinj in pri tej temperaturi pečem 12 minut, nato zmanjšam na 150 stopinj in pečem še 35 minut. V pečico dam še skodelico vode, da je zrak v njej bolj vlažen. Po slabih 50 minutah sta dve štruci težki okoli 600 g pečeni. Prva navadno poide še isti dan, druga do naslednjega dne.

Če se odločite, da bi kruhu dodali še zrnje semen, to lahko storite na dva načina. Prvi je, da seme zmešate v testo, drugi pa, da zrna »nalepite« na skorjo. To storite tako, da namažete zgornji del štruce z mešanico vode in moke in potem zrnje potresete po vrhu. »Lepilo« deluje na vseh delih, kjer je bila skorja namazana z »lepilno« mešanico, drugod pa zrnje odpade.

Pa dober tek!

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v splošno | 4 komentarjev

4 odgovorov

 1. zaria zaria pravi:

  Mmmm. Odlično!!
  Ni ga lepšega vonja kot po sveže pečenem domačem kruhu. V kombinaciji z domačim mlekom je to …. uf, luksuz!

  PS: Hvala za nasvet z rženo moko :)

 2. seamus pravi:

  Par nasvetov:
  Priprava kvasa- segreješ mleko 1dcl in kislo smetano 1dcl, dodaš dve žlički sladkorja in ko je toplo nadrobiš notri kvas (18g mi zadostuje za slabi 2kg moke). Počakaš da kvas zraste in ga vmešaš v moko.

  moka – dodaš sol in malo olja (po okusu) zmešaš in potem dodaš še zgoraj pripravljen kvas. Kvas vedno vmešaš na koncu, ker kvasovke ne marajo soli.

  Meni se kruh ne drobi in ne postane suh kljub temu, da ne uporabljam ržene moke, je pa res da ga večinoma delam iz polnozrnate moke (privat mlin), ki ima precej otrobov.

 3. jozeb jozeb pravi:

  Hvala obema za odziv in tudi nasvete.

 4. Marjan pravi:

  Dobra metoda!Sicer pa sam pečem kruh z kvasom v prahu!Če uporabim navadnega ima pre močan vonj,ki mi ne ugaja!Sicer pa se kruh manj drobi če ga ne pokrivamo ko je pečen!Težava je pri meni v tem,da poizkušam hujšati,a nikakor ne dobim prave mešanice!Če je preveč integralne moke se zadeva drobi!Če je preveč mleka in bele moke pa je preveč redilna!

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !