Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Pahor vrača udarec

19.05.2012 ob 19:07, avtor jozeb

Ne morem si kaj, da ne bi še nekoliko razmišljal o Borutu Pahorju…

Danes je tekel na maratonu v Radencih. Za 21. kilometrov je porabil uro in 54 minut, kar je dober rezultat. Verjetno je bilo na cilju kar vroče in tako lahko razumemo tudi kakšen besedni spodrsljaj…

Vsaj tako nas hočejo prepričati v SD-ju, Pahorjevi stranki, ki se ga hoče (očitno) na vsak način odkrižati. Še do včeraj se je zdelo, da je Pahor (uradno še predsednik SD) le še statist na politični šahovnici. Vsi ugibajo kam gre, kje si je uredil dobro službo, zdaj ko ga bodo v stranki bržčas „osvobodili“ vseh obvez. Nekako se je zdelo, kot da se je sprijaznil s svojim neugodnim statusom in vse verjetnejšim polomom na strankarski konvenciji.

A Borut Pahor preseneča. V zadnjih dneh se je pokazal v zelo nenavadni luči, saj se je vsaj navidezno opredelil za (nekatere) vladne ukrepe, ki jih njegova stranka sicer ne podpira. Prav tako je z nekaterimi izjavami razburil strankarske kompanjone, ki mu očitajo marsikaj, nenazadnje idejni premik proti sredini (če ne celo proti desnici).

Izjava po maratonu je bila verjetno kaplja čez rob. Naj jo navedem kar v citatu, da si razčistimo, kako bi se jo dalo narobe razumeti: “Ves čas med tekom sem si mislil, da če danes ne morem premagati samega sebe, ne morem zmagati na jesenskih volitvah.” Edine jesenske volitve so predsedniške… strankarske bodo že junija…

Iz izkušenj vem, da človek med tekom marsikaj premišljuje. Jaz temu pravim, da rešuje osebna vprašanja in probleme. Tek še zdaleč ni samo fizično opravilo. V tem času se lahko nakaže rešitev kakega odprtega vprašanja. In če te kdo takoj po teku nekaj vpraša, lahko kakšna beseda tudi nehote „izleti“. Takšna bi bila lahko interpretacija tistega, kar se je zgodilo v Radencih.

Ni torej čudno, če so zapeli telefoni na različnih lokacijah. Oglasil se je predstavnik SD za strateško komuniciranje Denis Sarkić, pa glavni tajnik SD Uroš Jauševec, pa vodja poslanske skupine SD Janko Veber in nenazadnje še kandidat za predsednika SD Igor Lukšič… Skupno vsem je bilo presenečenje na prvi dah in nato zavrnitev, da kaj takega ni mogoče. Zadnji se je v predvolilni mrhovinarski maniri lotil še Pahorjevega psihološkega profila.

Predstavljam si, da so zvonili telefoni tudi v predsednikovem uradu in Murglah. Praktično dobljena Türkova predsedniška bitka za drugi mandat, bi lahko dobila nepričakovan obrat. Nož v hrbet, izdajstvo, cefranje levega političnega pola. Nobena skrivnost ni, da bi bil za desne volivce Pahor veliko bolj sprejemljiv, kot z najbolj ideološkimi barvami okracan Tűrk. Izid drugega kroga, če bi se tam znašla kandidata z leve, bi bil skrajno negotov.

Morda pa je vendarle treba razmišljati drugače. Pahor je stranki, ki se trenutno do njega vede precej mačehovsko, le namignil, da še ima nekaj adutov v rokavu in naj razmislijo, kaj bodo storili, da jih ne bo potegnil tako, da sam pobere igro. Njegova zgodba očitno še ni končana.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 14 komentarjev

14 odgovorov

 1. Stric Marč pravi:

  Očitno levica nadaljuje delo SDS, ki hoče minirati vlado in daje prednost borbi za oblast pred interesi države. Pahor se je tu pokazal velik, saj daje prednost državi pred strankarskimi in svojimi interesi. Morda je celo tako prebrisan, da podpira JJ pri opravljanju težaškega dela in računa sam na ponovno zmago, saj si bo JJ nakopal jezo volilcev.
  Izjava prof. Lukšiča o svojemu najožjemu sodelavcu in šefu stranke je nekorektna.

 2. Rado Rado pravi:

  “Izjava prof. Lukšiča o svojemu najožjemu sodelavcu in šefu stranke je nekorektna.”

  Stric Marć pa res verjameš temu kar si zapisal?
  Da obstaja karkoli nekorektnega kar se da izreči zoper najslabšega slovenskega premierja vseh časov?
  Zoper notoričnega narcisa?
  Lukšič je povedal čisto resnico. Pahor se sestoji iz ene same permanentne tiskovne konference in iz nobene vsebine.

 3. jozeb jozeb pravi:

  C,c,c…Rado. Kaj pa stranka? Ga ni mar ona spravila na površje, ga izvolila in kasneje ustoličila?

 4. Rado Rado pravi:

  Kaj je Jože? Se mi posmehuješ?
  Kar, kar. Ti in mnogi drugi ste v trenutku pozabili na Pahorjevo katastrofalno vodenje vlade, ob čemer nas je še dodatno zapufal. Zdaj pa naj bi ga nagradili s predsedniškim mestom?

  Stranka Boruta Pahorja, ni spravila na površje, pač pa ji je on s svojim populizmom dvignil rating. Ji pa zamerim (SD-ju), ker Pahorja niso ustavili, ko je mu je povsem odfuzlalo.
  http://rado.blog.siol.net/2011/12/22/vodstvo-sd-miran-potrc-patrik-vlacic-samo-bevk-majda-potrata-alenka-kovsca-igor-luksic-guilty/

 5. NoMercy pravi:

  manj, ko bi ga po zobeh in cajtngih vlačili – težje bi zmagal na volitvah :P

 6. jozeb jozeb pravi:

  Rado, da ne bo nesporazuma. Jaz Pahorja gotovo nič ne branim in tudi dikcija “najslabšega” premiera se je pojavila že pred leti… in to ne v levih krogih.
  Meni samo zanimivo zdi, kako se razvija razmerje med stranko in njenim predsednikom. Spominjam se, da je Andrej Bajuk po porazu svoje stranke pred leti odšel iz politike, prevzel je odgovornost za volilni neuspeh. Veliko se o tem ni govorilo v javnosti. Zdaj pa ni tako.

 7. Rado Rado pravi:

  Kot si lahko prebral,
  nimam posebno dobrega mnenja ne o Pahorju, ne o njegovi stranki. Edino posamezni politiki se mi zdijo o.k.
  - Židan, Lukšič, pa tisti mladi, ki je obrit na balin, . . .

  Sicer pa se je fenomena desnice /in tebe Jože/, glede navduševanja nad Pahorjem lotil Intelektualec, tu:

  http://intelektualec.blog.siol.net/2012/05/19/zakaj-klerikalci-in-desnicarji-zagovarjajo-in-branijo-pahorja/

 8. klotilda pravi:

  Hahaha, veter je pa le naredil. “Hote ali nehote”. In pred štirimi leti bi za gotovo postal predsednik, če ga ne bi levica potrebovala za premniera. Vsekakor bo Turku močan protikandidat, ne glede na vse grehe, ki mu jih očita(m)jo.
  Je to tisti bumerang, o katerem je pred nekaj dnevi nekdo govoril? Tokrat na levici – čeprav je bil napovedan desnici.

 9. David pravi:

  Pahor je res bil katastrofalen predsednik vlade. Ampak, njegova stranka in vsi tisti modeli, ki stojijo oziroma večino časa ne stojijo za njim, ker so zadrti rdeči boržuji oziroma podporniki ali kreatorji turbo kapitalizma in izvajalci lastninjenja našega skupnega premoženja so še VELIKO SLABŠI!!! Zagotovo Pahor ni vladal sam, ampak je za te kredite, ki jih je najemal zadaj veliko “svetovalcev”. Da o drugih potezah ne začnemo razpravljati.

  Vsi ti ljudje v SDju sodijo na smetišče zgodovine. To niso Slovenci, ampak karieristi, ki jih briga samo lastna rit. V normalni državi z uravnoteženim medijskim prostorom z delujočim raziskovalnim novinarstvom, bi ta folk od ljudstva na volitvah že zdavnaj dobil brco v rit.

  p.s. če se bosta na predsedniških volitvah v drugem krog pomerila Pahor in Tuerk bom brez dvoma obkrožil Pahorja v upanju, da bomo dobili vsaj približno predsednika vseh Slovencev. Ker to, kar je počel Tuerk je bila zame žalitev.

 10. David pravi:

  p.s., če se samo obregnem v Lukšiča, ki je priredil razpis, da so Stožice dobile denar in se bo zdaj sredstva moralo vrniti je lep primer delovanja pahorjevih SD, ki so pod mizo in za Pahorjevim hrbtom marsikaj počeli. Zato, da so ga izrabili (ker je naivec, so ga nategnili milijonkrat, pa sploh ni vedel) mu bodo pa še izstavili račun na volitvah za predsednika stranke. To njihovo odločitev seveda podpiram v upanju, da se bodo utopili na tej ladji po imenu SD. V dobro Slovenije.

 11. jin pravi:

  Mislim, da delate vihar iz majhne sapice. V SD-ju poteka boj za predsedniško mesto, torej je logično, da se bodo kandidati tako ali drugače borili za zmago. Podobno kot v ZDA republikanski kandidati, a na koncu so še vedno republikanci in bodo morali sobivati.

  Lukšič, Vlačič in Pahor so bili vedno v vrhu stranke in kolegi, tako da gre z zamenjavo predsednika pričakovati le določene popravke v smeri socialne demokracije. Za razliko od Janeza Janše, ni videti, da bi kateri od njih bil posebej zamerljiv in bi si k srcu gnal udarce izpod pasa, do katerih pride v takšnih bojih. Možno je torej, da Pahor ne bo več predsednik SD-ja, ta stranka ga bo pa vseeno podprla pri kandidaturi za mesto predsednika države.

 12. danilo II. pravi:

  @jin: “a na koncu so še vedno republikanci in bodo morali sobivati”

  Zelo logično, vendar na žalost ne pri nas.

  Naj omenim ogromno pobitih levičarjev kot žrtev VOS (osebno poznam dva taka primera), na Golem otoku pa so po mojem končali sami levičarji.

  SD bo že sama izbrala svojega predsednika, od tega je odvisna njena nadaljna pot. Pahorjeva zasluga stranki je, da jo je iz blata spravil presenetljivo visoko, po zaslugi konzervativnih stricev je spet padla nekaj nižje ter, da jo proba iz nikoli dokončane tranzicije spraviti na pot moderne evropske socialdemokracije.

 13. mm pravi:

  strici so ukazali, da ima levica novo kokoš in vse, ki nočejo iti pod njene peruti, bo treba odsteanit.
  ker na levici se UBOGA brez pardona.
  In Pahor, ki se je med bivanjem v EU otresel vsaj za malo te znane in ‘’slavne” levičarske zatohlosti, pač ne čivka enako kot reče stric, zato, marš- stran z njim!!levičarji pa, poslušni kot so, so še včeraj kričali, da je nebo modro, danes pa ga – po ukazu- vidijo že ”zeleno vijoličastega”.
  Logično, da so zato vsi proti Pahorju, je bilo kajd rugega pričakovati?

 14. mm pravi:

  PS
  danes sluča<jno ujela Pahorjev intervju na TV:
  Po zadnji eksplozivni novici oJankoviču, bi dala roko v ogenj, da je Pahor za finančno mahinacijo že vedel, ker drugače ne bi tako jasno in brez dlake kritiziral.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !