Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Europeana 1914 – 1918

21.05.2012 ob 22:00, avtor jozeb

Europeana je evropska internetni portal, ki ponuja zbirko evropskih kulturnih zakladov v digitalni obliki. Zadnji projekt se dotika zbiranja spominov na 1. svetovno vojno. Evropske države so se odločile, da bodo vsaka na svojem ozemlju zbrale spomine na čas 1914 – 1918. Tako so lansko leto testno že izvedli projekt v Nemčiji, letos pa ga v šestih državah nadljujejo, med drugim tudi pri nas. Projekt koordinira Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani. Do zdaj sta bili že dve zbiranji materiala. Prvo v Novi Gorici in drugo v Mariboru. V sredo 23. maja bodo med 9. in 18. Uro spomine na čas prve vojne zbirali v Osrednji knjižnici Celje. Mimogrede, Slovenci smo dozdaj prispevali nad 600 zgodb z več kot 1000 predmeti, ker je za našo velikost, zelo dobra štavilka!

Kako vse skupaj poteka? Tisti, ki hrani kak spomin na ta čas (od pisem, fotografij do predmetov…), se oglasi v knjižnici. Tam ga pričakajo usposobljeni strokovnjaki, ki predmet fotografirajo in zapišejo njegovo zgodbo (če obstaja) vse skupaj se objavi na spletnem portalu in je dosegljivo vsem prebivalcem v digitalni obliki. Takole izgleda njihov poziv:

Poziv

Dnevi zbiranja zasebnih spominov iz 1. svetovne vojne

Hranite doma predmete iz 1. svetovne vojne? Ali pa pismo s fronte? Fotografijo iz tistega obdobja? Bi želeli, da si jih na spletu ogledajo tudi drugi?

Vabimo vas, da svoje predmete in zasebne spomine prinesete v

sredo, 23. maja od 9.00 – 18.00 v

Osrednjo knjižnico Celje

Muzejski trg 1a, Celje

Naši strokovnjaki jih bodo z vso skrbnostjo preslikali in vam jih takoj vrnili nazaj.

Digitalno kopijo vaših spominov bomo objavili na internetu v zbirki www.europeana1914-1918.eu, ki jo ustvarjajo evropski državljani.

Če boste želeli, nam boste lahko tudi povedali zgodbo o predmetu, zakaj vam prav ta predmet toliko pomeni in komu je pripadal. V vašem imenu in skupaj z vami bomo prvi popis vašega predmeta naredili v knjižnici, kasneje boste lahko z dodeljenim uporabniškim imenom in geslom sami dostopali do vašega predmeta na internetu in popisa o njem, ga dopolnjevali ali spreminjali.

Vaš zasebni spomin na 1. svetovno vojno bo tako na ogled vsem in skupaj s sorodnimi zasebnimi spomini iz časa 1. svetovne vojne shranjen za prihodnje generacije.

Projekt je neprofiten, financira ga Evropska komisija in Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost, kulturo in šport. Njegov namen je ustvariti nov učni vir zasebne zgodovine iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ko sem prebiral nastale zgodbe, mi je postalo jasno, kako pomembno je ohranjanje spomina. Za našo skupno zgodovino. Še sploh zato, ker gre za zgodbe malih ljudi, ki z visoko politiko niso imeli nobene zveze… Vabljeni!

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v kultura, splošno | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !