Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Blasfemija

23.05.2012 ob 23:19, avtor jozeb

Resnično žalosten sem danes. Banke so vpisale hipoteke na nepremičnine mariborske nadškofije in menda je le še vprašanje časa, kdaj bodo prodane. Hipoteka je vpisana tudi na cerkev sv. Alojzija. Kaj lahko se torej zgodi, da bo cerkev Mariboru kmalu dobila nov namen. Stavba, ki je bila nekoč mesto, kjer so se zbirali ljudje, da bi slavili Boga, bo zdaj lahko postala vse kaj drugega. Glede na lokacijo, morda modna hiša, pošta ali zabavni klub…

Moja žalost je neizmerna, saj lahko s spominom sežem nazaj v leta, ko je bila ljubljanska cerkev sv. Jožefa filmski studio. Tisto, kar so verniki zgradili in vzdrževali s svojimi darovi, se je v letih po vojni zaplenilo in spremenilo. Ostala je le skrunjena lupina, kjer so filmarji za zazidanim oltarjem sv. Jožefa, delali filme. Da so naredili krivico, so nekdanji oblastniki (po pritisku javnosti) priznali, stavbo obnovili in jo vrnili prvotnemu namenu.

Danes nam za tako blasfemično dejanje ni več potrebna ideologija. Cerkev bodo prodali zaradi dolgov. Niso jih povzročili verniki, ki so stavbo z ljubeznijo vzdrževali, ampak gospodje, ki so igrali z velikimi vsotami. Dolg je treba zdaj plačati. Bo pri svetem Alojziju bife, igralnica ali slaščičarna? G. Krašovec, kaj boste storili? Na Brezjah smo danes molili za škofe, kdo bo molil za vas?

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 5 komentarjev

5 odgovorov

 1. stricmarc pravi:

  Po mojem bi morali biti skaralni objekti izvzeti iz upniškega razmerja.

 2. Žagz pravi:

  Sklepam, da je vendarle bolje, da jo zaplenijo kapitalisti kot pa nacionalizirajo komunisti.

  Po moje bi iz cerkve lahko naredili kakšen muzej, ali pa stanovanja, ali pa kaj koristnega. Saj to ni nič novega, to se že počne v zahodni Evropi.

  Hm, pa ”organizator lakote” g. Kraševec, kje se kaj nahaja. Bom jaz molil zanj.

 3. ana kos pravi:

  Prispevek gre do srca …

 4. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  ni mi jasno, kako lahko nekdo cerkev sploh zastavi, pa četudi bi šlo za samega papeža.

 5. Rado Rado pravi:

  Jože,
  a je dejstvo, da cerkve ne bodo več cerkve, bolj blasfemično, kot dejstvo, da je kler na tisoče ljudi spravil ob svoje prihramke?
  Boš na ta del tudi pokazal s prstom?

  Če dobro pomislimo, mariborske cerkve sploh niso bili božji prostori. V Mariboru je cerkvene hrame zavzel bog denarja, sam hudobec je uzurpiral cerkvene prostore. Zato ne žaluj za lastnino nad zidovi, žaluj raje za prizadetimi občani.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !