Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Festival družin

16.06.2012 ob 18:48, avtor jozeb

Na Rogli je Zavod Iskreni.net pripravil še šesti festival družin, kjer ob prijetnem vzdušju v kopici različnih dejavnosti uživa cela družina. V zadnjih letih se je izkazalo, da se festivala še zdaleč ne udeležujejo samo poročeni in samo verni, ampak je uspel nagovoriti tudi širše. Rdeča nit vsega pa je družina, kjer se člani počutijo lepo in varno.

Da gre komu kaj takega v nos, si je pravzaprav težko predstavljati. Pa gre. Zelo! Istospolni aktivisti in skupine, ki podpirajo na referendumu padli Družinski zakonik so dobro prebrali spletno stran Iskreni.net in tam našli vrsto „ekstremističnih stališč v zvezi s splavom in homoseksualnostjo“. Pa se niso ustavili samo pri spremljanju (in pljuvanju na forumih iskreni.net), ampak so v zadnjih dneh na naslove podjetij, ki so Festival družin finančno podprli, pisali pisma, telefonirali odgovornim, skratka vršili pritisk, da s podporo družinskemu festivalu tudi njihovo podjetje »posredno legitimizira nestrpnost in sovražni govor«.

Prvič v novejšem po osamosvojitvenem času smo priča pravemu ideološkemu kulturnemu boju, kjer zagovorniki „strpnosti in enakih pravic za vse“ delujejo izjemno nestrpno in so se v želji škoditi „tradicionalistom“ ter njihovi odmevni prireditvi, obrnili tudi na finančne podpornike festivala. Petrol in Slovenske železnice sta največja izmed njih.

Cvetober različnih asociacij in združenj za „mavrične“ in ostale pravice, ki je odposlal pismo sponzorjem so podpisali:

Nada Kirn (Združenje mladih, staršev in otrok SEZAM , Ljubljana), Metka Roksandić (Ženski lobij Slovenije, Ljubljana), Katjuša Popović (Društvo Ključ – Center za boj proti trgovini z ljudmi, Ljubljana), Mojca Dobnikar (Društvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa, Ljubljana), Nataša Briški (Zavod Metina lista, Kočevje), Maja Plaz (Društvo SOS telefon za ženske in otroke-žrtve nasilja, Ljubljana), Katja Zabukovec Kerin (Društvo za nenasilno komunikacijo, Ljubljana), Aleksandra Žorž (Zofijini ljubimci – društvo za razvoj humanistike, Maribor), Barbara Rajgelj (Zavod Open, Ljubljana), Miran Šolinc (Škuc Magnus, Ljubljana) in Tatjana Greif (Škuc LL, Ljubljana).

Bi lahko Zavod Iskreni.net sprožil tožbo zaradi povzročitve poslovne škode? Bi to morda lahko storili sponzorji? Pa pustimo pravne zadeve, čeprav slab okus v ustih zaradi nasilnosti delovanja omenjene grupacije ob omenjeni akciji ostaja. Vprašajmo se še, če se lahko tudi na Rogli na nedeljskem festivalu družin slišijo tako „izbrane parole“, kot so jih zgoraj navedeni podporniki „Parade ponosa“ pokazali na transparentih in izrazili v javnih govorih. Prepričan sem, da ne! Še več, menim da maske strpnosti končno padajo. Ljudje spoznavajo, kdo je v resnici nestrpen in kdo izgublja živce. Upam le, da obrazi na oni strani padajočih mask strpnosti, ne bodo prestrašili tistih, ki so letos še podprli družinski festival…

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 2 komentarjev

2 odgovorov

 1. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  sam sem pristaš pravice do svojega mnenja in pravice do izražanje le tega. k temu seveda spada tudi pravica do protesta proti tistemu, kar se ti zdi narobe.

  bi pa težko komentiral to zadevo, ker je pač ne poznam dovolj dobro, vendar imam nekako občutek, da je problem na obeh straneh. ker res je, da so nekatera stališča, izražena na spletni strani iskreni.net, lahko res sporna, recimo enačenje splava s holokavstvom, ampak po drugi strani sem tudi mnenja, da se zaradi nekih posameznih stališč ne more nekoga v celoti diskvalificirati na tak način, ko naj bi se v tem primeru počelo.

  po drugi strani pa se je seveda treba zavedati, da družba napreduje, da se spreminja. zdi se mi, da nekaterim ni še dovolj jasno, da se v evropskem okolju počasi izoblikuje zavest, ki pač nekih starih vzorcev razmišljanja o določenih zadevah pač ne more več tolerirati na enak način kot je bilo to do sedaj, ker se preprosto vrednote spreminjajo.

  ker recimo če vzamem primer nogometa ali športa na sploh, glede na to, da je ravno EP v nogometu. pred desetletji se v športu niso posebej ukvarjali z problemo rasizma. ne zato, ker bi se smatralo, da je rasizem ok, ampak ni bilo še tiste odločne zavesti o tem, da je s pojavom rasizma nekaj res narobe. danes je toleranca do rasizma v športu enaka 0. vsak pojav rasizma je strogo kaznovan.

  in v družbi nasploh se nekaj podobnega dogaja tudi kar se tiče pravic istospolnih. bolj ko se družba osvešča na tem področju, manj bo tolerantna do tistih, ki ne bojo sposobni slediti temu razvoju. in tega se nekateri pač ne zavedajo. v sloveniji smo glede tega sicer še v zaostanku, ampak glede na to, da smo v EU, se bomo morali tem trendom, ki vladajo v ostalih, na tem področju naprednejših državah, slej ko prej morali prilagoditi. ker to, kar smo recimo zavrnili na referendumo o družinskem zakoniku bo čez enih 10 do 20 let del zakonodaje EU in s tem seveda tudi del slovenskega pravnega reda.

 2. Daly pravi:

  “Cvetober različnih asociacij in združenj za „mavrične“ in ostale pravice, ki je odposlal pismo sponzorjem so podpisali:”
  Hvala za tole poimensko navajanje. Vsaj vemo, komu je še kaj mar za pravice manjšin in drugačnih. In tule jim izrekam vso podporo in čestitke! Le tako naprej!
  Kar se pa tiče nestrpnosti: videli smo kampanje teh “srečnih in pravih družin”, vsa ta nestrpnost in celo sovraštvo, ki plane na dan vedno, ko nekdo ne igra po vzorcih njihovih “svetih” družin. Čemu je že to podobno? Kdo že uči, da je splav umor? In komu je v resnici mar za otroke? Tistemu,ki na prvo mesto postavi otroka ali tistemu, kateremu je prva skrb pravilnost in red pri obliki družine?
  Eh, kmalu bodo slednji pokopani v zgodovini neumnosti, sovraštva in nestrpnosti …

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !