Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Praporščaki

19.06.2012 ob 23:06, avtor jozeb

Nova (ideološka) kost se nam je »prikotalila« – praporščaki. Ali smejo na prazniku, kjer slavimo samostojno slovensko državo paradirati tudi oni z rdečimi zvezdami?

Najprej osnovno vprašanje: zakaj bi radi stali tam, saj je bila petokraka vedno proti samostojnosti? Najprej so rasformirali slovensko partizansko vojsko, potem ukinili slovensko partizansko »prvo« vlado (ki ima še zdaj svojo dvorano v Ajdovščini) in končno vseh 45 let zapirali vse, ki so imeli besedo samostojnost na jeziku. Zakaj neki je v tujino emigriral Jože Pučnik? Pa to pišem samo iz partizanskega vidika, ostalih ne bom omenjal.

Mislim, da vprašanje sploh ni prav zastavljeno. Ali smejo? Vprašanje bi se moralo glasiti, ali jih tam hočemo videti? Ali tam hočemo videti simboli, ki so vodili revolucijo, med in povojne poboje, ki so polnili socialistične ječe in dušili svobodo govora? Ali hočemo na proslavi slovenske samostojnosti gostiti tudi tiste, ki smo se jim uprli? Pa kaj ni jasno, da je slovenska samostojnost pomenila prekinitev s starim, zatohlim, krvavim režimom?

Vsak, ki ima rad to državo, lahko pride in je iskreno vabljen, ampak simbole, ki so bili temu nasprotni pa ne nosite s seboj. Na Poljskem so prepovedani, prav tako kot nacistični. Zakaj neki? Se Poljaki niso borili na strani zmagovalcev, kot naši partizani? Kaj vedo Poljaki bolje kot mi, da se pri nas Veber izjasni, da brez NOB ne bi bilo naše samostojnosti, na Poljskem pa zvezde in srpe izenačijo s svastiko in prepovejo, ker je dušila njihovo samostojnost?

Dilema praporščakov je torej lažna. Ni njihov namen počastiti slovensko samostojnost. Njihov namen je spreminjati zgodovino! Lagati, da je bila rdeča zvezda na praporu predhodnica demokracije. Pa ni bila. Bila je izrodek, ki nas je stal mnogo preveč življenj in mnogo preveč svobode.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 4 komentarjev

4 odgovorov

 1. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  misllim, da ja tako razumevanje bistvo problema. NOB je bila dejansko najprej zlorabljena s strani komunistične revolucije, sedaj se jo pa zaradi tega hoče še diskvalificirat. to je pač ta tragedija. in kaj nam potem ostane? nič. medtem ko vsi evropski narodi, ki so stali na strani antifašistične koalicije to svoji zgodovino spoštujejo in so nanjo ponosni, mi izpademo povsem ničvredni, brez česarkoli bi lahko ponosni. po eni strani seveda ne moremo biti ponosni na kolaboracijo z fašisti in nacisti, po drugi strani pa seveda demoniziramo NOB, čeprav je ta kvečjemu predstavljala KP v kakšnih 10%. ampak to je za nas vse bila komunistična zalega. smo pač narod brez hrbtenice, ideološki izrodki, ki pač nekih lastnih dosežkov nismo sposobni vrednotiti in ceniti. ker ravno tako kot križ ni samo simbol križarksih vojn ter ostalih pokristjanjevanj z ognjem in mečem ali pa kakšne inkvizicije, torej zločinov proti človeštvu, tako tudi rdeča zvezda ne more biti izključno nek simbol pokolov v kočevskem rogu ali kaj podobnega. ampak ker smo pač narod, ki očitno svojo identiteto gradi na ideološkem izključevanju, potem je pač tako kot je. dilema praporšakov je tako lahko zgolj dilema ideoloških omejencev, ne pa zaodovinskih dejstev. ker ja, brez NOB, spoštovani jože, jaz kot primorec danes slovenskega državnega praznika osamosvojitve ne bi praznoval, ampak kvečjemu tistega italijanskega. tako da sem jaz tej peterokraki rdeči zvezdi ne samo hvaležen, ampak sem nanjo ponosen v tistem delu, ko pač predstavlja odločen upor proti tistim interesom, ki so hoteli moj slovenski narod dejansko izbrisati iz obstoja. in če tega nismo sposobni videti, sprejeti in spoštovati, potem ostajamo brez zgodovinske identitete in očitno si moramo predstavljati, da slovenci obstajamo šele od leta 1991 dalje. vse, kar se je dogajalo prej je očitno brez pomena.

 2. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  skratka, smo narod brez zgodovine.

 3. jozeb jozeb pravi:

  Tomaž, nikakor se ne morem strinjati. Naša zgodovina sega vsaj do Brižinskih spomenikov nazaj (če gledamo pisno zgodovino). Smo v veliko boljšem položaju od kakih Američanov. Žal pa se zdi kot da se je vse začelo leta 1941. Zanimivo kajne…?

 4. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  točno to. imamo dolgo zgodovino, v katero sodi tudi leto 1941, ampak danes se očitno nekaterim zdi, da smo slovenci tu zgolj od leta 1991 in da nas pred tisto 10 dnevno vojno sploh ni bilo. problem ljudi vaših stališč je ravno to, da se obremenjeni in v tej obremenjenosti niste sposobni stvari postaviti v nek razumen zgodovinski kontekst, ki pač temelji na dejstvih. za vas so vsi partizani klavci iz kočevskega roga, oziroma oblastniki totalitarnega sistema, ki smo ga živeli po vojni, čeprav so dejstva popolnoma drugačna. partizani so predstavljali slovensko vojaško gibanje, ki se je pač uprlo okupatorju in ki je zaščitilo obstoj lastnega naroda. seveda so bili na čelu tega gibanja komunisti, ki so na koncu koncev stvari peljali v povsem napačno smer, ampak 90% partizanov je bilo slovenskih domoljubov, ki so svoja življenja tvegali ne za neke komunistične ideale in kar je še tega, ampak za obstoj identitete svojega naroda. jaz res ne vem, kako vam ni jasno, da smo primorci danes slovenci zaradi NOB in zgolj NOB. in to, da ste sposobni to, zaradi nekih, sicer upravičene averzije do komunistične revolucije in totalitarnega režima, ki je temu sledil, tajiti je pač ne samo perverzno, ampak je katastrofa za slovenski narod kot tak. na drugi strani imamo pa seveda tiste, ki v neki katoliški tradiciji vidijo zgolj morije križarskih ter ostalih osvajalsko pokristjanjevanjskih zločinov ter ostalih perverznosti in hinavščine, ki jo je skozi zgodovino vršila katoliška oblast. in imamo spopad ideologij, ki nas kot narod ne samo deli, ampak tudi poneumlja. ker slovenci smo dejansko bolan narod in dokler ne bomo sposobni na dnevu državnosti se pokloniti naši zgodovini v celoti, brez da bi zgodovino zlorabljali za neke delitve, potem bomo bolan narod pač tudi v prihodnje. jaz res ne razumem zakaj je ljudem tako težko na taki proslavi sprejeti tako počastitev NOB, recimo, kot tudi vključitev krščanske tradicije v smislu, da bi pač na to proslavo prišel kak škof in jo v duhu krščanstva tudi blagoslovil. za to ni duhovne širine.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !