Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Obrobna stvar postaja osrednja

21.06.2012 ob 20:53, avtor jozeb

Kot je bilo pričakovati se je stvar s praporščaki zapletla do onemoglosti. Eni so užaljeni, drugi z njimi solidarni, vse skupaj pa je v nekaj dneh postala prvovrstna politična tema. Oglasil se je predsednik republike pa skoraj vsi predsedniki strank, pa nekdanji predsednik pa predsednik borcev… Vsak ima svoj pogled in svoje argumente. Najboljši se mi je zdel Stanovnikov, ki je izjavil da je „prepoved“ nošenja partizanskih zvezd taka, kot bi kristjanom prepovedali nositi križe.

Ja starec božji, pa kdo bo na državni proslavi nosil križ? Je morda protokol povabil nosilce bander iz kakšne župnije ali škofije?

Da pa gre za pravi mali vihar in da brbota tudi znotraj koalicije je postalo jasno, ko sta „zarobantila“ Erjavec in Virant. Morda celo malo preostro sta zagrozila celo s kršenjem koalicijske pogodbe. Bi torej praporščaki lahko povzročili celo padec vlade? Verjetno ne, ampak očitno je ta kostanj bolj vroč, kot so si na protokolu mislili v začetku.

Na začetku poletja imamo zdaj afero, ki prerašča dostojne meje, maje koalicijo in vprašanje (sorazmerno) nepomembnih stvari postavlja v središče. Če se namreč na državni proslavi pojavljajo tudi veteranske zastave, vsekakor ni osrednje vprašanje, temu bi se lahko tudi popolnoma izognili, še sploh v luči varčevanja.

Žal mi je, da bo največji državni praznik minil v znamenju užaljenosti. To res ni bilo potrebno. Ni mi treba biti posebno velik prerok, da si ne bi mogel predstavljati, da se bo tega v govoru dotaknil tudi slavnostni govornik, predsednik Türk in potem bomo imeli pokvarjeno praznovanje vsi, tisti z zvezdami in oni brez.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 4 komentarjev

4 odgovorov

 1. NoMercy NoMercy pravi:

  kaj in na koga je že rohnel “brez desne roke (pogorela mu je zaradi Ertla) Oče naroda”??? na bolj “levo” organizirani državni proslavi?!?!
  Me zanima kakšne bi navijal, če bi bil tokrat govornik :P

 2. NoMercy NoMercy pravi:

  a jje na ZDA 4. julija dan kakšna Južnaška obeležba izpred državljanske vojne :P

 3. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  kar se meni res zdi škoda je to, da smo po 50 letih titoizma sedaj padli v janšizem. največja napaka slovencev je v tem, da takoj po osamosvojitvi pač nismo opravili s temi ideološko obremenjenimi “osamosvojitelji” in slovenijo dali v roke neki neobremenjeni generaciji z nekimi pozitivnimi demokratičnimi vrednotami, ki bi bila sposobna neobremenjeno ovrednotiti vse tisto pozitivno v naši polpretekli pa tudi pretekli zgodovini. ker edino kar lahko po teh 20 letih praznujemo so zapravljene priložnosti. ker tako kot se je po 2. svetovni vojni ustvarjalo kult komunistične revolucije, se nekako podobno dogaja s ustvarjanjem kulta slovenske osamosvojitve, kjer si seveda nekateri posamezniki lastijo nazive narodnih herojev. ampak naša osamosvojitev je bila zgolj posledica trenda po padcu berlinskega zidu in je kvečjemu dosežek perestrojke ne pa nekih janš, ruplov, bavčarjev kot nas skušajo v to ideološko prepričati. iskreno povedano meni ta praznik ne pomeni nič, ker me spominja predvsem na to, kako se je v sloveniji vse skupaj izrodilo v neko stanje duhovne zaostalosti. žal potrebujemo še eno osamosvojitev in to osamosvojitev od teh naši herojskih “osamosvojiteljev”.

 4. Polde Bastič pravi:

  Polde Bastič

  Poljaki se zavedajo, da jim je pod rdečo zvezdo tekla kri in so jo z osamosvojitvijo za večno odslovili. Kaj pa pri nas v Slovenijj ??? Dražgoše in kričači zadnje proslave-rdečih ????
  Dvignimo našo osvoboditeljsko slovensko zastavo vsi z vami dragi slovenski OSVOBODITELJI IN TUDI ZAHTEVAJMO, da se na ljubljanskem gradu – metropoli in političnemu središču Slovenije izobesi slovensko zastavo in ob njej zastavo Evropske unije. GOSPOD Bartolj, hvala za vaš prispevek-blog PRAPORŠČAKI! Dviguje nam narodno zavest!

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !