Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Nekaj misli ob prazniku domovine

23.06.2012 ob 22:21, avtor jozeb

Dr. Zmaga Kumer je zapisala: “Ko smo po stoletjih uresničili svojo pravico do samostojne državnosti, kar nam gre po božjih in človeških postavah, smo doživeli nasprotovanje. Svet nam je odrekal to, kar so si drugi narodi priznavali kot samoumevno. Ko smo upali s plebiscitom izpovedati, da hočemo postati neodvisni in smo svojo samostojnost razglasili, so padli po nas s silo. Toda takrat smo imeli ljudi, pogumne in sposobne za odpor, zato se je zgodilo, da smo kakor David s fračo premagali Golijata, ki se je postavljal z mečem…”

Dr. Janez Bernik, nekdanji predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti je zapisal: “Prihodnost našega naroda in naše države je v prihodnje odvisna predvsem od nas samih, od nas vseh. Številčna majhnost ne bo mogla resno ogroziti pozitivnih hotenj Slovencev, niti stremljenj po višji kakovosti v vseh območjih življenja posameznikov in skupnosti, če bomo delovali skupaj. Sprostitev ustvarjalnih energij ostaja glavna zapoved, hkrati pa upanje za uspešno sožitje z drugimi narodi v evropskih tudi kulturnih povezavah.”

“Danes sedimo za isto mizo z drugimi narodi sveta, tudi z najštevilčnešimi in najmogočnejšimi, in vsakomur lahko mirno pogledamo v oči. Naša kultura in blaginja nista plačani s tujimi žulji in tujo krvjo. Ponosni smo lahko na svoj miroljuben odnos do ostalih narodov. Ne pozabimo tega, ko se sprašujemo, kaj lahko nudimo mednarodni skupnosti, ki išče pot do miroljubnega sožitja.” To so besede nekdanjega premiera in ministra dr. Andreja Bajuka!

“Ob preobrazbi v Sloveniji se je dogodil čudež nad čudeži: iz ruševin propadlega režima je vstala samostojna slovenska država. Prvič v zgodovini se je zgodilo, o čemer so naši očetje stoletja sanjali, a si tega niti največji optimisti med njimi, niso upali verjeti. Če sem torej maloverni Tomaž, od tistega časa verujem, da je Duh tisti, ki usmerja in veje nad človeško zgodovino. Od takrat verujem v vsenavzočnost Svetega Duha”, je zapisal akademik dr. Kajetan Gantar.

“Slovenščina je najbolj pristni izraz slovenskega duha in hkrati posoda v kateri so shranjeni njegovi najboljši dosežki.” To je misel Janeza Gradišnika znanega jezikoslovca in prevajalca, ki nadaljuje: “Jezik in narodnost sta v posebnem razmerju, povezana med seboj in odvisna drug od drugega. Nobenega dvoma ni, da nas je slovenščina ohranila kot Slovence. Malo pomenijo ob njej razne za nas značilne šege in navade, malo razne oblike vsakdanjega življenja, jezik vendarle ostaja tisto, s čimer se najbolj razlikujemo od drugih narodov.”

Vse najboljše domovina in vsi njeni prebivalci!

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v kultura | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !