Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Še so pošteni ljudje!

1.07.2012 ob 22:10, avtor jozeb

Na teden popijemo približno 14 litrov mleka. Otroci imajo vsaj en obrok dnevno na mlečni osnovi. Kuhamo gris ali kosmiče, čokolinom in različnim žitnim kroglicam pa se skušamo čimbolj izogibati (vedno seveda ne gre). Glede na količino ni čudno, da smo se »abonirali« na mlekomatu, ki je na bližnji kmetiji. Tako »ubijemo dve muhi na en mah«. Mleko je precej cenejše (60 centov) in še od krave je (kar za ono iz mlekarne, ki zdrži po pol leta ne morem ravno trditi…).

Pa ne bo tekla beseda o kakovosti mleka, ampak o pozabljivosti in poštenosti. Ko smo v četrtek zadnjič polnili zalogo mleka, se je zgodilo, da smo ključek na katerem je shranjena določena vrednost, pozabili v reži mlekomata. Tega do danes, ko nas je pot spet vodila po novo zalogo, niti nismo vedeli. Na vratih pa se je začelo. »Kje pa je ključ?« »Kaj sem imel takrat oblečeno, morda je v kakšnem žepu?« »Poglejmo še v avto, morda je v kakšnem predalu?« Pa seveda ni bil…

Ni bilo druge, na hitro smo morali zbrati določeno število kovancev (zakaj mlekomati delajo samo na kovance?) in vzeti pot pod noge. Kot bi bili domenjeni, je bil, kljub pozni uri, eden od domačih še pokonci in to celo ob mlekomatu.

Od tu naprej si lahko zgodbo predstavljate sami. Dejansko so našli pozabljeni ključek v reži aparata in ga shranili do danes. Malce so nas preverili, če je ključ res naš, ampak če slutiš da si ključ pozabil tam in da tudi veš koliko denarja je še na njem, potem si pač pravi. »Napišite svojo telefonsko na ključ,« so svetovali, »bomo drugič hitreje vedeli za koga gre!«

Seveda bi šlo lahko tudi drugače in ostal bi slab okus pa jeza na lastno pozabljivost. Tako pa sva se z ženo vrnila z dobrim občutkom, da ljudje okoli še opazujejo in povedo lastnikom kmetije o najdenem predmetu, ti pa so bolj zadovoljni, da so lastnika našli, kot da bi se veselili nekaj deset lahko pridobljenih evrov.

Morda je primer nekoliko šolski, kaže pa, da v vsej poplavi takih in drugačnih barabij o katerih nas dnevno obveščajo mediji od tod in tam, še vedno najdemo primere, ki to demantirajo. Ljudje smo po naravi dobri in pošteni, tudi danes, tudi tukaj.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v osebno | 10 komentarjev

10 odgovorov

 1. Urša pravi:

  No, pa naj se tudi sama pohvalim. Namreč, pred meseci sem tudi jaz našla ključek v reži na mlekomatu. Pa sem napisala obvestilo o najdbi s svojo telefonsko številko in čez nekaj dni me je poklicala gospa, ki je ključ pozabila. Prav ponosna sem bila, ko sem videla, da sem ji polepšala dan. Ja, še s(m)o pošteni ljudje! :)

  Pa srečno!

 2. anka pravi:

  mi gremo pa po mleko kar v mlekarnico bližnje kmetije, si iz bazena natočimo kolikor nam srce poželi in odložimo denar na poličko, na kateri je že denar od drugih odjemalcev in laufa brez (pre)dragega mlekomata. V ljubljani ali kakšnem večjem mestu najbrž ne bi šlo, na vasi pač. Torej so, (smo) ljudje vendarle še zelo pošteni.

 3. Gost pravi:

  Če bi bili vsi tako bi se nam cedila mleko in med in imeli bi Švico.

 4. mustang pravi:

  Mleko je namenjeno kravjim mladičem. Samo človek je tolk neumen, da odrasel je kar je namenjeno odraščanju. In to od druge sorte živih bitij celo!

 5. jozeb jozeb pravi:

  Ma ja, Mustang… eni odraščajo ob coca coli… in to od druge sorte sploh…

 6. mustang pravi:

  Se strinjam. Kot rečeno, le človek je tako neumen.

 7. Rado Rado pravi:

  Lepa zgodba o poštenosti.

  A tu bi ti želel povedati nekaj o kravjem mleku.
  Zmanjšaj količino popitega kravjega mleka na minimum. Tudi in predvsem otrokom.
  Najbrž mi ne boš verjel na besedo, lahko pa o tem začenjaš prebirati sodobno literaturo.
  Kravje mleko je škodljivo za zdravje ljudi!
  Kravje mleko povzroča večje, ali manjše vnetne procese v nas.
  Kravje mleko vzpodbuja alergične reakcije. Alergija na laktozo, alergija na kazein, . . . Tudi, če navidez ničesar ne opaziš, vnetni procesi obstajajo. (o tem je pred kratkim govori tudi naš boksar Zavec)
  Kravje mleko pospešuje nastajanje osteoporoze (in ne obratno)! Itd., itd.

 8. jozeb jozeb pravi:

  Ja Rado, res je, vendar so vse to podatki za mleko, ki ga obdelujejo v mlekarnah. Tam namreč iz mleka ločijo živalske maščobe in jih nadomestijo z rastlinskimi. Mleko se potem enormno dolgo ne pokvari, vendar pa ima za stranski produkt vse kar si zgoraj naštel. Tako mleko zna celo eksplodirati… Ne bom pisal o tem, da v želji povečati kalcij v mleku, temu dodajajo vodo (apnenec) in to naj bi pomagalo pri osteoporozi…
  Da je pravo kravje mleko precej drugačno pa nam pričajo primeri iz naše preteklosti. Spomni se naših dedkov in babic, ki so ob kruhu in mleku doživeli visoko starost.
  Sicer pa hvala za nasvet.

 9. mustang pravi:

  Jože, to velja tudi za “pravo” kravje mleko. Le da je “nepravo” še tolk bolj škodljivo…

 10. mustang pravi:

  Vsekakor pa naj se vsak sam odloči na podlagi svojih dognanj!

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !