Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Dobro ime

30.07.2012 ob 23:55, avtor jozeb

Nadškof Uran in njegova usoda bosta še dolgo polnila prostor in čas naših medijev. To se je že pokazalo. Za razliko od ostalih medijev, ki so se v želji po čimbolj sveži in inovativni zgodbi zatekli celo v gostilno rojstnega kraja glavnega protagonista, smo na našem mediju zavezani zgolj preverjenim informacijam. In te so, roko na srce, precej skope. Pranje umazanega perila v javnosti je domena »rumenih« medijev in mi tja pač ne sodimo.

Če nekdo ne razume ustroja Cerkve in ga zato (zlonamerno) primerja s sekulariziranim dojemanjem sveta, to več ni naš problem. Zato da bi nas ljudje bolj poslušali, ne bomo vsake trditve spremenili v komentar in obračali besed tako, kot bi jih nekateri radi slišali. Žal pa vsega tega ne razumejo niti verniki. In to je tisto, kar bi moralo vodstvo Cerkve najbolj skrbeti. Ni namreč vseeno, kako postopaš z ljudmi, še posebej ne s tistimi, ki so na izpostavljenih položajih.

Zato bi bilo v duhu razjasnitve omenjene zgodbe najbolje, da se Uranov(i) otrok(ci) že enkrat javi(jo) in razkrije(jo), saj smo v zadnjih mesecih že tolikokrat slišali »da smo pod kožo vsi krvavi«. Naj se resnica že vendarle izkaže. Dokler bomo vztrajali pri trditvah v smislu »rekla kazala«, pač ne moremo pričakovati konca ugibanj. Dokler se ne izkaže nasprotno, jaz Uranovi, javno izrečeni, besedi verjamem. Zakaj ji nebi? Zaradi govoric?

Tisto kar v tem primeru boli, je nonšalantni odvzem dobrega imena. In tu razumem del javnosti, ki je bil nad ravnanjem Cerkvenih oblasti začuden. Ukor je eno, kazen drugo, to kar pa se dogaja zdaj je nekaj, kar bi nam v duhu Jezusovega nauka moralo biti tuje.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 5 komentarjev

5 odgovorov

 1. Rado Rado pravi:

  “Zato bi bilo v duhu razjasnitve omenjene zgodbe najbolje, da se Uranov(i) otrok(ci) že enkrat javi(jo) in razkrije(jo), saj smo v zadnjih mesecih že tolikokrat slišali »da smo pod kožo vsi krvavi«.”

  Le čemu naj se otroci javljajo (če so)?
  Ali jih nadškof ima, ali jih nima je povsem njegova zadeva. Saj niti človek, niti otroci niso last javnosti. Naj se ljudje raje brigajo zase.

 2. nevenka nevenka pravi:

  Celibat je ena najbolj nehumanih zahtev cerkvenega sprenevedanja o izbranosti za neka višja poslanstva in službe. Če bi se ukvarjali z meteorologijo, bi bili bližje nebeškim višavam.

  Upam, da bo človeštvo enkrat napredovalo do te mere, da bo spoštovalo sebe in ta svet, tu, ki gotovo je.

 3. jozeb jozeb pravi:

  Rado!
  Uran je javno izjavil, da nima otrok. Zakaj se mu ne verjame na besedo?
  Nevenka!
  Cerkev do začetka prvega tisočletja ni imela predpisanega celibata. Očitno je, da se je za to obliko odločila po tehtnem premisleku. Sam sem trdno prepričan, da je celibat samo sredstvo in ne cilj posvečenosti Bogu.

 4. Mlinar pravi:

  Najprej bi se moral vsak vernik vprašati, koliko pa jaz molim za svetost duhovnikov. Če bi toliko molili, kot razpredamo in ugotavljamo, bi bilo drugače. Naša vera ne sloni na veri v škofa ali župnika, ampak v veri v Boga. To svojo vero pa kristjani najpopolneje živimo v cerkvi, ki je Jezusova ustanova. Člani cerkve smo pa že od začetka grešni, nepopolni. Vendar je cerkev kljub grešnosti še vedno Božja ustanova. Zato Kristjan ne glede na to kaj se dogaja, če ima pravo vero, lahko živi tako, kot da teh afer nebi bilo. Je pa res, da v takih trenutkih kot so sedaj, z besedo ne boš dosegel uspeha, ker se ljudje zgovarjajo, da so vsi isti. Niso vsi isti. Dobre stvari pa kot da ne sodijo v naš čas, ker ne dvigajo naklad časopisom, ne razvnemajo debat.
  Sploh je bolje, da se osebno ne obremenjujemo z aferami, naj jih razčistijo tisti, ki so za to pristojni, mi pa le molimo za vse nas.

 5. bojanf pravi:

  Daleč od tega, da bi sodil o dejanjih Vatikana (navadno jih ignoriram, tako kot oni mene)! A v tem primeru se le čudim. Kaj jim je tega treba. Možaka so odstavili iz vseh poožajev, poslali domov v zapeček, in po mojih (skopih) informacijah se je tega tudi kar držal. In komu je v interesu “pogrevati” stvari? Tu je točka, ki mi ni jasno. Zakaj je potrebno “brcati crknjenega konja”? Celo moj pes (od Rodeta dalje so mi pasje primerjave ljube) takoj opusti dokazovanje nadvlade drugemu psu, ko se mu ta vidno podredi. In Vatikan naj bi bilo tisto najmodrejše in najbolj premišljeno?? Doslej sem vsaj temu verjel (njihovi “svetosti” nikdar nisem), sedaj so me pa še pri tem razočarali. Da ne bo pomote – to je zgolj moje skromno laično mnenje.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !