Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Nezmožnost dogovora

20.08.2012 ob 22:54, avtor jozeb

Kot se vse bolj kaže, »vrag šalo jemlje« na več področjih. Dohodki se znižujejo, bonitetne ocene padajo, bencin se draži, prav tako hrana. Na vseh mogočih področjih nam pošiljajo nove položnice, na njih pa neke nove dajatve, spremenjene načine obračunavanja (jasno v našo škodo).

Evidentno je, da smo se znašli v loncu, ki vre, izstopiti ne moremo. Če so stvari samo delno tako slabe, kot sem opisal, bi moral biti to znak politiki za alarm.

Država ni tu zato, da jo imamo kot okrasek, ampak da servisira državljane in jim omogoči normalno življenje. Ne na način, da le daje, ampak tako, da ustvari ugodne pogoje za razvoj in preživetje svojih ljudi.

Enkrat za spremembo bi si želel, da bi k reševanju naših skupnih nakopičenih težav pristopili vsi tisti, ki bi lahko pomagali najti izhod iz te krize. Ni problema, ljudje smo potrpežljivi, nekaj časa bomo že zdržali, če se nam bo jasno pokazalo, da obstaja izhod iz krize. Vendar pa se zdi, da je aktualna politika glede sodelovanja paralizirana. Ne samo, da se ni zmožna poenotiti glede reševanja krize, še več, kaže kot da so nekateri pripravljeni potopiti lastno državno barko, za ceno apriornega zavračanja rešitev nasprotne politične opcije.

Pregovorna slovenska razklanost nas lahko v teh kriznih časih pripelje do bankrota. Ali lahko že nekdo pove šefu vlade in šefu opozicije, da je v interesu vseh državljanov, da najdeta skupno rešitev? Bi lahko enkrat za spremembo vse stranke potiskale državni voz v isto smer? Ali časi še niso dovolj težki? Kaj se bo moralo še zgoditi, da bomo spoznali, da ni rešitev države v tem, da sem uredil službo svojemu znancu, ampak da zagotovimo čim več delovnih mest, da bodo ljudje imeli možnost preživeti z delom lastnih rok in ne z mizerno socialno podporo?

Ker pa sem po prepričanju realist, bom dal jeseni zorati naš travnik na dolenjskem. Drugo leto bom tam posadil krompir in kasneje pšenico… Če se politiki ne bodo uspeli dogovoriti, nam bo pridelek, kakršenkoli že bo, prišel prav.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 1 komentar

En odgovor

  1. iza pravi:

    “Ali lahko že nekdo pove šefu vlade in šefu opozicije, da je v interesu vseh državljanov, da najdeta skupno rešitev?”

    Kdo pa bdi nad temi šefi? KDO vendar drži vse vajeti v rokah, ki bi LAHKO kaj ukrenil pa … kakor da ne želi? (ups, aja saj res … razen za priviligirane sloje svojih elitnih izbrancev). Kdo ali KAJ pa te nenehne razkole povzroča? In, seveda, zakaj. To bi bilo pravo vprašanje, na pravem mestu. Kajti … kolikokrat s(m)o, ki zaupamo v dobroto in zdravorazumskost in (vse)mogočnost, že dali vedeti “vrhovni oblasti”, da imamo dovolj tega razkola in krivične ureditve, ki so ji podrejeni vsi državni aparati; politični, gospodarski, ekonomski, religiozni idr. institucionalizirani sistemi?? Pa ne le v Sloveniji … Kolikokrat smo tudi aktualnim še(ri)fom povedali da, okej, so priviligirano nagrajeni s pozicijami, kjer jim je, skupaj z močjo in lokalno oblastjo, dano uživati tistih “pet minut” posvetne slave, da pa to še ne pomeni, da smejo zlorabljati svoj položaj, z izbiro, ki je v nasprotju s svobodno voljo večine državljanov, saj so za to službovanje, poleg mnogih drugih ugodnosti, vendar plačani (in to dobro!) ravno s strani svojega davkoplačevalskega naroda, tudi izjemno skromnih, delovnih ljudi, ki jih taisti peklenski ustroj izpodriva vse bolj na rob preživetja in da zato upravičeno pričakujemo naj svojo službo opravljajo vestno! In? Se zgodovina že dvatisoč let ponavlja? Še dlje? Gremo naprej v prekleto preteklost? V obdobje ponižno-pohlevnih, križanih hlapcev? Novodobnih sužnjev, morda? Bo sploh kdaj drugače? Si obetamo sprememb? Res? Mislim občutnih sprememb na bolje, ne na slabše, kot že je. Realno? Podpiramo pohlep in s tem dopuščamo brezbrižnost? Povzdigujemo hierarhične kulte in s tem častimo trpljenje?

    Jaz ne.

    Vsekakor pa podpiram idejo o samoprehranjevanju. Obilo uspehov (in užitkov) ob gojenju vrtnih in poljskih pridelkov torej, tudi vam. :)

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !