Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Pridelek

26.08.2012 ob 17:45, avtor jozeb

Letošnja letina pridelkov na vrtu je bila, za razliko od njiv, ki jih je prizadela suša, rekordna. Paradižnik, paprika, korenje, še prej pa čebula in česen, so obrodili kot že dolgo ne. Dolgo vroče vreme in redno zalivanje so naredili svoje. Srečo imamo, da je pred hišo vodnjak in tako kljub suši za zalivanje, nismo odvisni od vode iz pipe.

Če pomislim, da je nekoč skoraj vsaka hiša imela svoj vodnjak in da so jih takrat, ko so dobili v hišo tekočo vodo množično opuščali, se zdaj vračajo časi, ko bomo okoli hiš spet delali vodne zbiralnike. Taka voda je za zalivanje in splakovanje popolnoma dobra. Pa še nič ne stane.

Paradižnik je lep, kot iz kake reklame. Stric vsako leto sam vsadi seme in nato vzgoji sadike različnih vrst. Letos mu je zelo uspel izbor. Od malih grozdnih paradižnikov, do velikih volovskih src, ves asortima rdečih sadežev. Popoldne se ustavim na vrtu in najraje kar iz rastline same smukam male, sočne paradižnikove jagode.

Hkrati pa me zreli paradižniki opozarjajo, da je poletja konec. Že čez nekaj dni bo prišla v goste jesen. Kot dober gospodar, ki je obilno razdelil svoje dobrine, se narava pripravlja na počitek. In hkrati pripominja, da bo treba domisliti načine navodnjavanja večjih površin, če se bomo s tako toplimi poletji, kot je bilo letos, zdaj večkrat srečevali.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v splošno | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !