Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

»V Sloveniji je danes na oblasti RKC, brez njene podpore ne moreš postati predsednik vlade.«

27.08.2012 ob 22:40, avtor jozeb

Nisem vedel, da Emil Milan Pintar piše blog. Nasploh sem glede prebiranja stvari, ki me direktno ne zanimajo, precej rezerviran. Ampak trditev v naslovu je tako… (ne najdem dovolj krepkega izraza), da me je seveda zanimalo kakšne argumente ima. Ko sem jih prebral nekaj, sem ugotovil, da ne gre za resno pisanje, ampak za strah, ki je znotraj votel, okoli ga pa nič ni, vendar pa ima (kot vsak strah) VELIKE oči. Pravzaprav, glede na zapisano, ne vem če z gospodom, ki je bil (med drugim) svoj čas partijski predsednik vlade v senci, živiva v isti državi.

Pintarjev zapis si ne zasluži resnega komentarja, ker je v njem toliko osebnih (zlonamernih), nikjer dokazanih interpretacij, ki so še najbližje pravljicam. Vile in škratje so bolj verjetni, kot pa Pintarjeva izjava v smislu »da je RKC že v tem času vršila izjemen pritisk na Partijo, da prizna povojne poboje, se opraviči in »sprejme pokoro«. Neprestano je poudarjala, kako je Partija »izkoristila osvobodilno vojno za komunistično revolucijo in prevzem oblasti«. Zakaj tak pritisk? Kmalu je postalo jasno, zakaj. da bi prikrila (in deloma opravičila), da dejansko to sama počenja v procesu osamosvajanja Slovenije. Saj poznate alegorijo o tatu, ki je kričal: »Držite tatu!«. RKC se ni pripravljala na osamosvojitev Slovenije, temveč na prevzem oblasti!«

Ne bom o tem na kak način bi RKC (pravi da s tem misli na institucijo, ne na duhovnike…) lahko vršila pritisk na partijo, niti o tem kakšno pokoro bi partiji Cerkev lahko naložila, pa tudi o Cerkvenem prevzemu oblasti se mi ne da razpravljati, ker ne gre za resne teze (morda za kakega Alan Forda).

Raje bom stvar zastavil nekoliko obrnjeno. Naj gre nekdo na Prešernov trg in se izdaja za kristjana. Bo prej dobil kos kruha ali klofuto nestrpneža? Naj se prijavi na delo v neko podjetje in zapiše, da je kristjan. Bo zaradi tega prej dobil delo, ali ga zaradi njegovega prepričanja raje ne bodo sprejeli, ker je očitno fundamentalist? Naj gre katoličan javno v politiko. Bo zaradi tega dobil več ali manj glasov na volitvah? Odgovori so na dlani in niso taki, kot nam jih prodaja Pintar…

Kristjani so danes na svetu najbolj preganjano verstvo. Tudi v Evropi je do kristjanov vse več nestrpnosti, v Sloveniji še posebej. Odkod torej tako abotne trditve, da je Cerkev Jankoviću preprečila, da je postal predsednik vlade? Pa kaj senčni bloger meni, da je kardinal Rode v parlamentu lobiral proti Jankoviću? Ali ni bilo tako, da je imel Janković vso možnost sestaviti vlado, pa je zaradi svoje arogance ni…?

V ozadju pisanja Emila Milana Pintarja so strahovi, prividi in nezadovoljstvo z lastno vlogo in pomenom. Nekdo mora za to prevzeti krivdo. Če drugega ni, pa RKC s “svojo domobransko vojsko” za katero se “ni nikoli opravičila”.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 6 komentarjev

6 odgovorov

 1. Dajana Dajana pravi:

  Oh… komunizem je pri nas naredil toliko škode. :cry: Najhuje pa je, da ljudje ne morejo misliti s svojo pametjo.

 2. Rado Rado pravi:

  “Pintarjev zapis si ne zasluži resnega komentarja, ker je v njem toliko osebnih (zlonamernih), nikjer dokazanih interpretacij, ki so še najbližje pravljicam.”

  Strašno me mika Jože, da bi lahko v celoti rapliciral na tvoj prispevek, a žal nimam dovolj časa, za to se osredotočam le na tvoj citat zgoraj, kjer omenjaš pravljice.
  Če kdo, potem bi moral biti tiho ti Jože, ki si apologet katolištva. Katolištvo, krščanstvo so grajeni na Bibliji, na delu ki je grajeno na mitih, na nepreverljivih zgodbah,
  ” . . . ki so še najbližje pravljicam.”

  “Kristjani so danes na svetu najbolj preganjano verstvo.”
  He, he, Jože star trik Vatikana. Nihče ne preganja kristjanov, ampak gredo kritike kleru in instituciji RKC. Zaradi pedofilstva duhovnikov, zaradi drugih afer (prekrški zoper celibat) duhovnikov, zaradi njihove pogoltnosti na denar, zaradi moralne izprijenosti, T-2 in pornografski kanali, . . .

  Daj Jože, če želiš da te cenimo kot verodostojnega katoliškega izobraženca, potem ne prihajaj s cenenimi triki.

 3. stricmarc pravi:

  Očitno smo podvrženi pretiravanju. Če bereš desnico, povsod komunistične zarote, preoblikovana udba,prikriti komunisti. Pa se motijo. Člani ZKS, ki so uspeli v tranziciji, že dolgo niso v srcu komunisti ( če so sploh kdaj bili).Sam menim, da del RKC skuša demonizirati bivši sistem tudi zaradi rehabilitacije domobranstva, oz. svoje vloge ljubljanske škofije.
  Seveda pa v prevzem oblasti RKC ne verjamem, ker enostavno glede na razmere v svetu in Evropi ni mogoč.
  Seveda pa zato ni potrebno napadati Cerkve, če skuša z svoim vplivom ohraniti ali obuditi nekatere vrednote, ki so pomembne za kristjane in morda za družbo v celoti.

 4. Rado Rado pravi:

  “Seveda pa v prevzem oblasti RKC ne verjamem, ker enostavno glede na razmere v svetu in Evropi ni mogoč.”

  Le kako si predstavljaš prevzem oblasti s strani RKC, stricmarc? Menda ne tako, da bodo kardinali in škofje prevzeli vlado?
  RKC-ju je za prevzem oblasti popolnoma dovolj, da se prisesajo na državne finančne vire in da s svojo ideologijo “prevzamejo” šolstvo.
  In vsaj v prvem so že zelo uspešni. (Turkov odstop od borbe za blejski otok je le eden od simptomatičnih dejstev).
  Le čemu misliš, da je Vatikan tako zelo podpiral odcepitev Hrvaške in Slovenije od Juge? Vsekakor zato, ker ima v novi ureditvi bistveno boljše pogoje zase.
  “Sledi denarju”, pravijo.

 5. jozeb jozeb pravi:

  Rado!
  Tudi meni čas ne dopušča širše razprave, ampak tisto, da je RKC-ju dovolj, da se prisesajo na državne finančne vire je res bosa. Pa kaj kristjani nismo davkoplačevalci, pa kaj cerkve niso kulturni spomeniki vsega naroda, pa kaj ne razdelimo vsak mesec za socialo milijone, duhovnikom pa glede na njihovo javno službo nočemo plačati njihove?
  Glede šolstva je tako, da je Slovenija otok v Evropi, saj so verouk ali verski pouk v šole uvedle celo Rusija in Srbija. Samo pri nas nima vstopa v šolo. Zakaj le? Toliko o “prevzemu” šolstva.
  Vatikan je podprl osamosvojitev Sloveniji in Hrvaške zato, ker je bila to jasna volja večine ljudi. Poleg tega je vedel, da je Jugoslavija totalitarna tvorba, medtem, ko bodo novonastale države delovale po demokratičnih pravilih…
  Ne povsod videti samo zarot.

 6. Ferdo Moravec pravi:

  Ojej, Jože B., Pintar je očitno res dobro napisal, da vas je katolibane nabil v živ mozek. Pač, povedal je grenko resnico. Če bi bila Slovenija normalna država, kjer bi se spoštovalo volilne rezultate, bi bil danes premier Janković, Slovenija pa bi se že zdavnaj izvila iz krize. Ampak se ni in se ne bo, dokler bo na oblasti JJ. Zakaj je slednji sploh postal premier? Predvsem zaradi igric v ozadju – RKC je namreč uspelo ugrabiti večino parlamentarnih strank, z Državljansko listo vred, da so se nekako uprle Jankoviću. To je vsa umetnost. Če nisi sposoben dojeti tega, kaj sploh še delaš na radiu, zakaj ne greš ovce past?
  Je pa prav ta svinjarija s prihodom Janševe vlade še en dokaz več, da so verstva, posebej pa katolištvo, najhujša kuga človeštva.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !