Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Življenje pri nas je vse bolj rumeno

28.08.2012 ob 22:48, avtor jozeb

Že 22. 8. je bilo objavljeno, da bo Dejan Karba ponovno odprl fronto proti cerkvenim vrhovom. Po slabem tednu se je to danes zgodilo. Na naslovnici. Z obrazom ob obrazu svojega »sina« zre v nas kardinal Franc Rode.

Včasih je padalo po Cerkvi takoj po pridigi ob Velikem šmarnu, zdaj pa očitno pridige ne sprožajo več take medijske odmevnosti in je treba poiskati drugačno »municijo«. Najbolj bode v oči, da se je nekoč osrednji slovenski dnevnik spustil na nivo Slovenskih novic. Članek so namreč objavili na naslovnici, tam pa se, kakopak, objavljajo le najpomembnejše novice. In to, da v Sloveniji Peter S. išče očeta, je pač prvovrstna novica, ki si zasluži polstransko objavo na velikih Delovih plahtah.

Po Uranovem očetovstvu smo tako dobili še Rodetovo. Pravzaprav bi bilo komično, če ne bi bilo žalostno in tragično. Umazati človeku ime je pač hitro mogoče, povrniti nemogoče. Pustimo ob strani to, da je »nesojena mati Rodetovega otroka« sama zavrnila to možnost, vprašajmo se, zakaj se je »sin« odločil poiskati »očeta« po 40 letih? In to prav zdaj, ko imamo dve tako podobni novici, o dveh osebah na tako podobnih položajih, ki obe majeta avtoriteto Cerkve? Komu je v interesu, da se Cerkev čimbolj oslabi in zrelativizira njeno poslanstvo?

Kdo so »viri« znotraj Cerkve, ki prilivajo olja na ogenj in ki poskrbijo, da zasebna pisma škofom pristanejo v medijih in da se polpreverjene informacije širijo med ljudi? Dvomim sicer, da se nam v Rimu smejejo, lahko pa se zamislijo nad nami, kaj nas žene, da delamo s svojimi ljudmi kot svinja z mehom? Ker nam ni nič sveto? Ker so to res novice za prvo časnikovo stran? Nekoč je beseda nekaj veljala, še sploh, če jo je izrekla avtoriteta. Danes veljajo le še DNK testi…

PS: Zdaj čakam še to, da bo Karba pripravil intervju s Stresovo hčerko in Turnškovima dvojčkoma. To bo res uspeh slovenskega novinarstva.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 15 komentarjev

15 odgovorov

 1. Vinko pravi:

  Jože, verjamem, da za uspeh slovenskega novinarstva smatraš kloake, Reporter in Demokracija imenovane.
  Briga me za leve in za desne, vendar ta članek te je porinil v pisunstvo. Kakšna je razlika med pisuni in novinarji, pa že veš. Aja, pa nisem komunajzer, na kar se simpatizerji hobija, vera imenovana, radi sklicujete. Tudi razni palčki iz Murgelj, Sneguljčice iz Bežigrada in ostali neobstoječi strici odpadejo.

  “Komu je v interesu, da se Cerkev čimbolj oslabi in zrelativizira njeno poslanstvo?”
  Dragi Jožko, kakšno pa je poslanstvo cerkve? Razmetavanje denarja? Biti prisesan na državne jasli? Groba delitev Slovence? Zlorabljati otroke? Sistematsko kršenje celibata? Finančne manipulacije, ki jih davkoplačevalci že plačujemo preko dokapitalizacije NLB?

  Bo potrebno poiskati kakšno drugo ‘municijo’, kakor teorija zarote. Super municija bi bila – resnica.

 2. jozeb jozeb pravi:

  Ne Vinko za uspeh slovenskega novinarstva pač ne smatram “kloak”, ampak Karbin članek pač ni daleč, kajne?
  Pa o kakšnem razmetavanju denarja govoriva, Vinko?
  Kakšno zvezo ima dokapitalizacija NLB-ja s Cerkvijo? Morda ima Rode kaj pri tem?

 3. NoMercy pravi:

  D. Karba ima domišljijo kot večina v SVN plačo: zelo zelo kratko :P

  In uredniki na Delu – saj bi jim rekel idijoti … pa bi užalil prave idijote :P
  Torej naj ostanejo kar “Uredniki na Delu” :P

 4. NoMercy pravi:

  btw: a se je že ugotovilo, da je bil JB Tito podtaknjen Stalinov otrok :P

 5. Seby pravi:

  Danes lahko že vsak novinarski pisun objavi svoj članek na prvi strani največjih časopisov.
  Včasih je bilo treba kilometrine in drila, preden so dobili priložnost, da jim je urednik kaj dovolil objaviti. Pa še to na začetku kakšne lokalne novice iz pasjih procesij.
  Danes pa model komaj pride iz faksa, pa se že kaže na komercialkah in govori oslarije in dramatizira nepomembne novice .

 6. Vinko pravi:

  “Ne Vinko za uspeh slovenskega novinarstva pač ne smatram “kloak”, ampak Karbin članek pač ni daleč, kajne?
  Pa o kakšnem razmetavanju denarja govoriva, Vinko?
  Kakšno zvezo ima dokapitalizacija NLB-ja s Cerkvijo? Morda ima Rode kaj pri tem?”

  Ne vidim, ne slišim, ne razmišljam. Dobro, Jože, sprenevedanju navkljub bom razložil.
  Če je Karbin članek kloaka, bo pokazal čas – konkretneje DNK test. Ne bi vnaprej obsojal članka, kot to počneš ti. Ampak razumem, potrebno je braniti lik Rodeta in sekte, v kateri deluje – in seveda radijsko postajo v okviru te sekte.

  A lahko podaš bolj sprenevedavo vprašanje od tega? Kaj ima Rode s cerkvijo? Rode je cerkev. Rode predstavlja tisto dvoličnost, zaradi katere smo verniki postali neverniki oz. smo se distancirali od te sekte. Kaj ima cerkev z NLB? Kdo pa misliš, da bo pokril minus mariborske nadškofije? Davkoplačevalci. Ti in jaz. Zase vem, da zelo nerad plačujem za grehe ‘božjih prestavnikov’.
  Zdej pa (to ne bo težko dojeti): veseli me, da je na mino stopil človek, ki predstavlja VSE, česar ne bi smel cerkveni prdstavnik predstavljati – človek, ki deli Slovence. Človek, ki ga je sama pogoltnost. Človek, ki je ljudskega človeka Urana na tako podel način osramotil in umazal ime – ker mu ni bil po godu.

  To, kar je počel drugim, se dogaja njemu. Še je pravica na svetu. Seveda bo vse konstrukcija, spolovilo mu je nekdo ukradel in zaplodil tisto žensko. Po možnosti mu je to storil palček iz Murgelj oz. stric iz ozadja.

 7. NoMercy pravi:

  Dubai je arabski, islamski svet :)
  PeterS kot poslovnež se želi še bolje uveljaviti tam :)

  Kot skrajnež (-> prestopnik ?? ) si mora “status” zaslužiti … :P
  torej je Karba samo bomba, ki naj bi “uničila” Vatikan :D

 8. Vinko pravi:

  “NoMercy:
  29.08.2012 @ 12:50

  Dubai je arabski, islamski svet :)
  PeterS kot poslovnež se želi še bolje uveljaviti tam :)

  Kot skrajnež (-> prestopnik ?? ) si mora “status” zaslužiti … :P
  torej je Karba samo bomba, ki naj bi “uničila” Vatikan :D

  Zanimivo se mi zdi, kako vedno iščete krivce drugje? Zanimivo je tudi, kaj ste pripravljeni narediti/povedati/proizvesti, da ubranite lik nekega človeka, ki se mu še lastni privrženci odrekajo.
  Dobro, kakšen intelektualni presežek ne moreš biti, glede na to, da verjameš v bajke inu povesti (beri: Biblijo), s katerimi se manipulira z ljudmi.

 9. jozeb jozeb pravi:

  Vinko, nivo tvojega pisanja pove veliko o tebi… Sveto pismo je (če odmislimo verski vidik) temeljno, občečloveško branje, splošna izobrazba smo rekli nekoč. In vsaj nekaj osnovnih bontonskih misli bi pričakoval da premoreš do tistih, ki to knjigo cenimo.
  Naj se vrnem nazaj. “Rode predstavlja tisto dvoličnost, zaradi katere smo verniki postali neverniki oz. smo se distancirali od te sekte.”
  Svojo vero si žal gradil na napačnih postulatih … in prišla je nevihta in pritisnil je veter in hiša se je podrla, ker je bila sezidana na pesku in ni imela temelja… Kako se nadaljuje verjetno veš, kot tudi to, da vsaka vera pade in zraste na ljudeh, ki ji pripadajo. Kje je tvoja vloga?
  Mariborska finančna afera je vsekakor več kot obžalovanja vredna, vendar pa vem, da je ravno NLB zahtevala stečaj Zvonov in povezanih družb. Zakaj? Namesto postopne sanacije so se raje odločili za kolaps in razprodajo. Mislim, da jim tega Rode ni prišepnil.
  O Rodetu in Uranu bo sodila zgodovina. Midva v tem trenutku poznava premalo dejstev in sva zaradi tega nujno prikrajšana. Razlika med mano in tabo pa je, da jaz pričakujem dejstva in o njih pišem in razmišljam, ti pa se naslanjaš na govorice in prilivaš olja na ogenj…

 10. NoMercy pravi:

  @jozeb – “lastnik” bloga: za tole vinku se oproščam, ker “svinam” po blogu – ampak na “osebno” je prešel on :(

  @Vinko: si navaden butel.Niti ne razumeš ironije niti ti ni jasno kaj si prebral :(
  Užgal sem v “Karbinem” stilu po njegavih “virih” in “stilu/načinu” nitlanja afere :P
  Moj “presežek” je bil 3x merjen (po mednarodnih standardih – zaradi potreb delovnega mesta) in vsakič je padel med 10% bolj brihtnih :) )
  Kaj berem in sem bral – ti ne moreš vedeti – si pa v tem enak “Kurbist” kot Karba: podtikaš nekaj o čemer nimaš pojma :P
  Upam, da sem zadosti dobro utemeljil, da se mi “skin s kurca” :P

 11. Vinko pravi:

  Jože: moje pisanje in kaj napisano pove o meni si lahko razlagaš po svoje. Kar razlagaj. Jaz sem si definitivno ustvaril sliko o človeku, ki piše tak prispevek na ‘blogu’, kot je ta. Nivo pisanja gor ali dol. Že to, da vzemaš biblijo kot neko občečloveško branje, pove veliko o pokončnosti človeka.

  “… in prišla je nevihta in pritisnil je veter in hiša se je podrla, ker je bila sezidana na pesku in ni imela temelja… ” Te pravljice lahko razlagaš drugemu.
  Kje je moja vloga? Marsikje, v Cerkvi NE. Ne zanima me, v kaj veruješ (zaradi mene v hibiskus), dokler to verovanje ne posega v moje življenje. Predstavniki cerkve posredno preko politike posegajo v moje življenje in življenje moje družine. Ne želim dajati v proračun za NIKAKRŠNA VERSTVA in zahtevam, da se Slovencev ne deli na verujoče in neverujoče, kar oseba razprave dosledno počne. In spet smo pri Rodetu.
  Aha, postopna sanacija Zvonov, seveda. Pri miljardah nakopičenih v RKC, bi to zadevo postopno sanirali? V dani situaciji pomaga samo rubež in nič drugega. In to rubež sakralnih objektov, če bo potrebno. Sesuvanje? Da, definitivno.

  NoMercy: sem se ti ’skinil s kurca’, če se spustim na tvoj nivo.
  Superca, če si ‘3x merjen’, čestitke. Lahko ti delam krivico, vendar tvoje pisanje tega ne kaže. Dopuščam pa možnost, da ironije nisem doumel, dasiravno dvomim. Če gremo na konkretno stvar: ali ima Karbin vir prav ali ne, bo pokazal čas – glede na sliko Rodetovega potomca, dvomov skorajda ni. Če Karba navaja resnico (za kar obstaja velika možnost), potem mi lahko mirne duše rečeš, da sem ‘Kurbist’ in tega ne vzemam za žaljitev. Evo skinjen.

  Za konec: verstva – največja rak rana človeštva. Izredno uspešno sredstvo manipulacije in fanatizma. Žalostno, v tem času, ob tej tehnologiji…

 12. NoMercy pravi:

  @Vinko: si pravkar dokazal, da si “Kurbist”:
  10x prepiši in 1.000x naglas preberi zakaj sem te dal v “Kurbizem”.
  Ker ali ne razumeš ali pa ponovno potvarjaš tole (tekst med črticami):

  Kaj berem in sem bral – ti ne moreš vedeti – si pa v tem enak “Kurbist” kot Karba: podtikaš nekaj o čemer nimaš pojma :P
  —–
  Sine – odpuščam jim, res ne vedo kaj delajo, berejo, pišejo

 13. Maj pravi:

  Po slikah je Peter praktično isti kot rode.

  Sploh nos imata natanko enak: http://www.delo.si/novice/slovenija/razkrivamo-peter-s-upa-da-bo-rode-privolil-v-test-ocetovstva.html

 14. NoMercy pravi:

  @Maj: nujno moraš na pregled oči :P … podobna sta si samo v nos – ampak takega je imel že A. Onansis :) J. Cezar :D

 15. Ferdo Moravec pravi:

  Jože Bartolj, kakorkoli že obračaš, si Dejan Karba zasluži najmanj Pulitzerjevo nagrado za odlično zgodbo, predvsem pa za pogum. Navsezadnje je tudi sam katolik in celo diplomirani teolog. In sem prepričan, da bo zlobnega Rodeta tale zgodba potunkala tako globoko, da ne bo nikoli več splaval na površje.
  Vzemi si čas in primerjaj dosežke Dejana Karbe z dosežki njegovega sošolca s teologije Blažiča, pa boš videl, kako velika je razlika. Medijska greznica z imenom “Demokracija” doslej ni ustvarila niti ene omembe vredne zgodbe, v glavnem eno samo sranje in ponavljanje istih puhlic, pri tem je Blažič očitno prvi v četi polpismenih novinarskih šalabajzerjev.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !