Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

»Primorska za vedno«

16.09.2012 ob 22:48, avtor jozeb

Ne vem, zakaj je bilo treba izpostavljati, da na koprski proslavi ni bilo vladnih predstavnikov. Glede na ikonografijo, ki so jo organizatorji tam ubrali, vladne predstavnike čisto razumem (celo Erjavca). Že Bazovica je pred dnevi nakazala, kako žvižgajoče nekateri razumejo udeležbo predstavnikov vlade. V Kopru pa se je dogajalo še vse kaj drugega.

Najprej bi bilo dobro, če bi organizatorji pojasnili, ali so imeli v mislih poosamosvojitveno slovesnost, ali eno tistih iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Nedopustno je namreč, da so tam plapolale totalitarne zastave. Kako je mogoče, da so vihrale zastave s peterokrako zvezdo, glede na to, da smo se pred dvajsetimi leti odločili, da bomo totalitarizem zavrgli? Totalitarizem s tajnimi službami, delovnimi taborišči, političnimi zaporniki, privilegiranim partijskim aparatom, komisarsko milico, spolitizirano vojsko, okostnjaki v omarah in vseh vrst samoupravnimi pravljicami? Si lahko predstavljate, da bi na nemški državni praznik v enem izmed večjih nemških mest, tam vihrale zastave s kljukastim križem? Jaz si zelo težko. Pri nas pa se slavnostni govornik, ki je bil celo predsednik republike od tega ni distanciral. Zato pa je obračunaval z aktualno, sebi nenaklonjeno, vlado.

Poleg tega so bili na proslavi tudi transparenti, ki so poveličevali vlogo največjega vojnega zločinca nekdanje socialistične države.

Ko je torej predsednik pokrajinskega odbora Zveze združenj borcev za vrednote NOB za južno Primorsko Jerko Čehovin dejal, da ni zadovoljen z dejstvom, da v Koper ni bilo nikogar od predstavnikov vlade, je s tem samo povedal, da je pričakoval ljudi, ki bodo držali svečico tej neposrečeni scenografiji. “S tem so ponovno pokazali, da ne znajo združevati, ampak deliti,” je dejal. Žal je resnica obrnjena, v Kopru so se tokrat jasno opredeli proti demokraciji in proti združevanju. Kakšna je namreč demokracija, kjer poveličujejo rdečo zvezdo in totalitarnega samodržca, ki je ukazal največji masaker nikoli obsojenih političnih nasprotnikov? Domoljubni dogodek vrnitve Primorske matični domovini so namreč izkoristili, da so prodajali ideološke parole.

Organizatorji so imeli pač proste roke pri vsem, saj ni šlo za državno, ampak občinsko proslavo. Prav! Ampak sprenevedanje o tem, zakaj vlada na to ni pristala, je pač jalovo. Demokratična Evropa v kateri živimo, je tako ikonografijo večinoma zavrgla. No, v Rusiji pa se še pojavijo častilci Stalina. In pri nas Broza…

Prav lahko bi vsi praznovali vrnitev Primorske matični domovini (končno gre za praznik pri katerem se lahko vsi poenotimo, da je šlo za nekaj hvalevrednega od česar imamo vsi korist), tako pa so tam ob petju partizanskih Hej brigad, želeli gostiti le en del političnega spektra. In to so tudi dobili, žvižgali pa so v prazno.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 16 komentarjev

16 odgovorov

 1. Nataša pravi:

  Katere pesmi bi potem predlagal za to proslavo in kaj je spornega v Hej brigade?

 2. jozeb jozeb pravi:

  No, poznamo pevski repertoar, ki lahko združuje in tistega, ki ne. S kakšnimi domoljubnimi in ne borbenimi, bi verjetno (če bi seveda hoteli) ustregli vsem…

 3. Rado Rado pravi:

  “Poleg tega so bili na proslavi tudi transparenti, ki so poveličevali vlogo največjega vojnega zločinca nekdanje socialistične države.”

  Jaz tako ne mislim Jože. In najbrž še mnogi tudi ne.
  Morda tvoje čudenje izvira prav iz tega nerazumevanja. Vrednoto imenovano domobranstvo, ki nam jo hočete zadnje čase vsiliti, kot edino pravo pač vsi ne sprejemamo. Rekel bi, da je koprska proslava refleks na poskus ideološkega prekvašenja slovenske družbe, ki si ga gre Janševa vlada.

  Družba večje represije pod Titom je trajala tam do 55-ega leta. Od tam dalje, pa lahko o Titu govorimo o državniku svetovnega formata. V skorajda istem času od 1950 do 1955 je v ZDA, pod predsedovanjem junaka II. svetovne vojne Eisenhowerja, vladalo globoko represivno gibanje makartizem (senator McCarthy), gibanje, ki je na stotisoče nedolžnih Američanov pregnalo z domov, iz njihovih služb, v ubožanje, v emigracijo (Charlie Chaplin, npr.)

  Zavezniški poveljnik Eisenhower je med drugim bil odgovoren še za smrt preko milijona nemških ujetnikov, ki so v letih 1945 do 1947 umrli od lakote, mraza in bolezni po nemških taboriščih.

  Zavezniški poveljnik Eisenhower je med drugim odobril radiranje (bombandiranje) Dresdena. Umrlo je preko 40.000 civilistov v eni sami noči.

  . . .

  Pa se ga nihče dandanes ne drzne imenovati vojnega zločinca!

  S takšnimi, enostranskimi prispevki Jože, boš izgubil status intelektualca. Zaenkrat deluješ bolj kot neobjektivni strankarski vojščak.

 4. jozeb jozeb pravi:

  Kaj je bil Einsenhower, J. B. Titu nič ne pomaga in ga nič ne opravičuje… žal. Tudi če bi Titova represija trajala le en dan leta 1945, bi bila še vedno obsojanja vredna…
  Rado! Ni treba brati “domobranske literature” o Titu. Preberi Pirjevca, saj tam o njem (skoraj) vse piše.

 5. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  jože,

  šlo je za proslavo ob oblednici priklučitve primorske. več kot očitno sam nisi primorec, ker drugače bi zadeve drugače razumel. primorci imamo do teh stvari drugačen odnos, ker v njih vidimo predvsem upor proti italijanskemu fašizmu, ki je primorce teptal več kot dvajstet let, tako da na primorskem tudi nobenemu niti na kraj pameti ni prišlo, da bi sodeloval z okupatorjem, kot se je to dogajalo v ostalih delih slovenije. nam tito in NOB pomeni osvoboditev in priključitev matični domovini, ki je primorci ne jemljemo za tako samoumevnega kot morda v drugih koncih slovenije. tako da bi bilo prav in lepo, pa tudi krščansko, da nas s svojo ignoranco in ideološko usmerjenostjo ne žališ, ker smo verjetno od vseh delov slovenije najbolj zavezani slovenstvu in domoljubju, ki ni ideološke narave. in dejstvo je, da je JJ s svojim odnosom do vrednot, ki so na primorskem še vedno dovolj svete, sam pokazal, da na taki proslavi dejansko ni imel kaj iskati. primorci smo na svojo polpreteklo zgodovino ponosni, saj se nikoli nismo nobenemu uklanjali. zato to svojo ideologijo zganjaj pri sebi doma, na primorskem imamo te stvari od zmeraj porihtane in nikoli nismo rabili nobene sprave, ker med nami ni bilo razdora, ki ga pač želijo vnašati osebki tvojega kova. in kdor želi branit domobranstvo in izdajalstvo na primorskem res nima kaj iskati, saj tega pri nas ni bilo. bili pa so partizani, ki so primorsko osvobodili in s tem prispevali k temu, da je primorska danes del slovenije. zato se partizanstvo tudi časti. če tebi to ni jasno, pač ni. si boš pač moral malo razširit obzorje, da ti bo.

 6. jozeb jozeb pravi:

  Tomaž, do kje sega Primorska? Primorci iz Vipavske doline, so (če že ti posplošujejš v smislu “mi Primorci…”) do kopske scenarije in zvedic, pa Tita precej drugače misleči, kot v Kopru.
  Pa zato niso nič manjši domoljubi.
  In jaz se tudi nimam za nič manjšega domoljuba, čeprav nisem Primorec.
  Zvezde in Tita, pa kovanja socilaizma v nebo pa res ne maram (prav tako kot tudi del Primorcev).

 7. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  @jože,

  tudi v vipavski dolini so, vsaj do pred kratkim, imeli podoben napis tito, kot je na sabotinu. je pa res, da se te stvari z novimi generacijami seveda spreminjajo, ker mladih te zadeve bolj kot ne niti ne brigajo več, da se veda niti ne govorim o tem, da gre v tvojim primeru za ljudi, ki so zagotovo v večini podporniki SDS in glede na propagando, ki jo ta zganja, to niti ni čudno. lahko se pa vprašaš, zakaj minister za obrambo ni preimenoval tudi vipavske vojašnice, ki ima tudi ime po partizanu.

  tudi ne razumem, kako ti je tako težko razumeti tega, da pač ljudje pri titu, socializmu ter NOB cenimo tisto, kar je bilo dobro in ne kar vsega počez. nihče ne podpira niti medvojnih niti povojnih zločinov, podpiramo in slavimo tisto, ker je bilo dobro. in osvoboditev izpod okupatorja je zagotovo bilo častno dejanje, na katerega smo lahko ponosni. na tvojo žalost so nas pač osvobodili partizani s svojimi simboli, tako da ni mi jasno, kako si ti predsavljaš da bi lahko slaviji nekaj, brez simbolov, ki to predstavljajo.

  saj tudi ti verjetno ne podpiraš cerkvene pedofilije, čeprav je znotraj KC prisotna, pa zaradi tega na cerkev ne gledaš tako enoznačno kot to počneš v primeru tita, NOB itd. to je pač tvoj manko, ki ti onemogoča, da bi zadeve videl in razumel v pravi luči.

  tako da dajsi že enkrat dopovej, da ti simboli, ki tebe tako motijo, tistim, ki jih spoštujejo predstavljajo upor proti okupatorju, boj za svobodo, za slovenstvo in z nimi to tudi častimo. ne zločinov. ravno tako kot ti s križem ne častiš iztrebljanja civilizacij, inkvizicije itd. tako da ne razumem, da ti je to razliko tako težko razumet.

 8. Rado Rado pravi:

  “Kaj je bil Einsenhower, J. B. Titu nič ne pomaga in ga nič ne opravičuje”

  Jaz mislim drugače. Tito in Eisenhower sta bila vrhunska državnika, k čemer spadajo tudi manj popularni ukrepi. Razumem te pa, če si pristaš strani, ki je plačala tako hudo ceno za svojo strateško napačno odločitev – kolaboracijo, da Tita ne moreš imeti rad. Vseeno pa bi bilo bolje, če bi izjave, tipa: “totalitarnega samodržca, ki je ukazal največji masaker nikoli obsojenih političnih nasprotnikov?”, zadržal zase. Na ta način sprave z drugo stranjo, kamor sodim tudi jaz, nikoli ne bo.

 9. Rado Rado pravi:

  “totalitarnega samodržca”

  Političen sistem, ki smo ga imeli je bil res specifičen, a tudi, če bi bil drugačen, bi Tito na vseh volitvah, od leta 1945, do 1980 dobil absolutno večino. Tebi Jože, ker si bil takrat še zelenec je to težko razumeti. A tako je bilo. Dejstvo, da ga več kot 30 let po smrti še vedno ceni toliko ljudi, pove mnogo.

  Zato se ti lahko ob tvojem etiketiranju “totalitarni samodržec”, lahko samo prizanesljivo nasmehnem.

 10. antiklump pravi:

  Bravo Jože!
  Končno je nekdo povedal, kar je potrebno: žvižgali so, ko je bila vlada navzoča, žvižgali so, ko je ni bilo. Potemtakem se na to sploh ni potrebno ozirati.
  In dežurni komentatorji tu zgoraj, ki si izpisujejo stavke iz besedila in se izživljajo s poučevanjem z ideološkimi “zgodovinskimi resnicami” iz zastarelega zaprašenega arzenala.
  Ali samo jaz vidim enak recept pri več imenih (ne nujno tudi osebkih)?

 11. Natali pravi:

  Naši predniki, ki so trpeli pod italijanskim fašizmom in se nato enotno uprli okupatorju, se sedaj v grobu obračajo ob tem, kar se dogaja. Obračajte kakorkoli hočete, narodnoosvobodilni boj je bil vrednota in predstavlja vrednoto večini Primorcem. Za vse, kar se je dogajalo po vojni (poboji, taborišča.Goli otok…) pa zavedni ljudje in tudi partizani niso krivi. Kriva je peščica tistih, ki je prišla na oblast in ki je na krut način obračunala z nasprotniki. Kdove kakšen pristop bi ubrali domobranci, če bi prišli na oblast? Mislim, da ne bi bili usmiljeni do nasprotnikov.

 12. antiklump pravi:

  Kdove kakšen pristop.
  Res, nihče ne ve, saj so mrtvi, pobiti brez sodbe.
  Vrednostni sistem, ki so ga imeli pa je bil močno drugačen od njihovih morilcev. Lahko bi upravičeno sklepali, da ob njihovem prihodu na oblast ne bi bilo množičnega pomora.

 13. Nataša pravi:

  Antiklump, Ciril Zlobec je lepo povedal: “Druga stran naše zgodovine čuti, da je vseeno, če ne bi bilo Primorske, samo da ne bi bilo komunizma. In kateri svoj zgodovinski dosežek lahko oni postavijo za praznik? Prisego Hitlerju. Tega pa v Evropi nikjer ne praznujejo.”

 14. antiklump pravi:

  Ciril Zlobec je v političnih vprašanjih močno “okužen”. Škoda, da ni ostal samo pesnik, ker to pa je dober.
  Brez komunizma bi Primorska obsegala še Gorico in Trst. Nasilnim častilcem Stalina, hujšim od njega, pa se je bilo nemogoče postaviti po robu, ker so brezobzirni. Žal se njihova brezčutnost kaže še danes. Sistem, ki je zgodovinsko pogrnil po dobrih sedemdesetih letih, pri nas pa že po petinštiridesetih, sistem grajen na laži, prevari in nasilju.
  Draga duša, na tak način ne boš razrešila svojih frustracij. Začasno je vest pomirjena, trajati pa tako ne more.

 15. Nataša pravi:

  Potemtakem bi bilo smiselno uvesti državni praznik na dan, ko so domobranci prisegli Hitlerju in ga poimenovati, recimo, dan upora proti okupatorju?
  Antiklump, nikar s tako predvidljivo desničarsko floskulo o frustracijah, no…

 16. antiklump pravi:

  Kot ne 20. 4. tudi ne tisti en teden pozneje. Bi se moglo najti kakšen primernejši datum, ki bi povezoval.
  Tvoja frustracija je dejstvo brez desnega ali levega predznaka, s katerim se boš še spopadala. Pobeg ni rešitev.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !