Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Dobrodošli na Divjem zahodu…

19.09.2012 ob 21:23, avtor jozeb

Slovenci smo vedno nekoliko zaostajali za vsemi „dobrodatmi“ širnega sveta. Tako so npr. grafiti, ki so jih zdaj polne naše stene in vlaki, „mazali“ Ameriko že kakih 20 let pred nami. Tudi velika nakupovalna središča, ki jih je naša država zdaj polna, so bila pred osamosvojitvijo le na „gnilem zahodu“, mi pa smo imeli veliko majhnih slabo založenih prodajaln. Nama in Maxi sta bila vzorec.

Iz zahoda so prihajale tudi novice o nasilnih ropih in strelskih obračunih. Temu so popularnost dvignili še holivudski filmi. Ampak nekje na dnu srca, smo upali, da pa se to pri nas, tu pod Alpami, vendarle ne bo zgodilo. A se je in se…

Ropi niso več nobena redkost. O ropih pošt in bančnih poslovalnic beremo redno. Da pa smo stopili na diviji zahod, kažejo zadnji strelski obračuni. V torek je na dolenjskem zaradi zemljiškega spora pod streli padel nič krivi geodet, v sredo je strelec v Kranju obračunal s sorodniki in si kasneje sodil še sam…??!!

Nasilje narašča. Vtis imam, kot da si človek kupi pištolo in grozi že, če je nervozen. Ko mu dvigne pokrovko, jo še nabije in išče koga bo ustrelil. Brez misli naprej. Oči mu zalije kri in besa ne zna več krotiti. Zakaj? Za nekaj metov lastnine, za nekaj napačnih besed… Tudi samomori so postali spektakularni. Z avtomobilom po avtocesti v nasprotno smer. Ne razumem, kako je mogoče, da če nekomu ni sveto lastno življenje, da mu ni mar za nedolžnega, ki se je znašel v napačnem trenutku v avtomobilu nasproti.

Vse skupaj kaže na obupno pomanjkanje vrednot. Življenje ni več vrednota, miroljubnost ni več vrednota, potrpljenje, prijaznost, ljubeznivost… niso več vrednote. Človeško dostojanstvo je v takem primeru le še črka na papirju, mi pa osupli gledamo okoli in ne najdemo več pravih besed.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v splošno | 7 komentarjev

7 odgovorov

 1. Stric Marč pravi:

  V malodušju in v krizi stagnacije, ko se naša potrošnika strast ne more več zadovoljevati, se oziramo navznoter in vidimo pojave, za katere nam še včeraj ni bilo mar. samomorilnost je v Sloveniji visoka, pa naj gre za demokratsko kapitalistično državo ali pa socialistično. Tako kažejo statistike.
  Da pa so se ljudje pobijali za pedenj zemlje, ni nič novega. Človek je branil svojo posest, ker ni dovolil razširitve ceste v njegovo. In občina ga je hotela razlastiti. To je pojav iz pesmi Hruške ne dam.

 2. Žagz pravi:

  Ah, no, če beremo Bartolja in Medveška, bi človek res dobil vtis da smo na Divjem zahodu ali sredi državljanske vojne. Ampak realno se zgolj revitalizatorjem borbenega katolicizma iz 30-ih let prejšnjega stoletja tresejo hlače ob prizoru na ono komunistično ikonografijo, ki pa je dejansko reakcija na njihovo lastno delovanej.

 3. Don Marko M pravi:

  Jože, mislim, da malo pretiravaš, kot običajno….odkar svet obstaja je hodilo po njem tako dobro, kot zlo….spremenjene so le izvedbe…..v Jugi se recimo takšne kozlarije, ropi, sosedsko pobijanje za cm zemlje, javna pljuvanja ene skupnosti po drugi in ostale podobne kozlarije pač niso dogajale oz. so se dogajale v neprimerno manjšem obsegu, ker je bil apač moralna vrednota na visoki stopnji…..
  zdaj pa imamo demokracijo…..in kdor je misli, da v demokraciji ni žrtev, se seveda moti…..

 4. Jernej pravi:

  MAlo se ozrite proti vladi in njenemu predsedniku Majerju pa bo koj jasno kdo najbolj spodbuja in neti sovraštvo in delitve! Pol pa lepo nazaj v roke pir in zagrizite v štrukelj pred POP TV in A kanalom, in boste zopet pravi pravcati in kremeniti Slovenec. Jebeni izumetničeni Slovenec dodam k temu jaz.

 5. NoMercy pravi:

  ropi so pa ja izdraz radoživosti, volje, hotenja … slediti boljšim, močnejšim, bogatejšim :P
  In to so vrednote te družbe :D

 6. Shalalabayzer pravi:

  V ZDA imajo cca. 5,2 umorov na 100.000 oseb letno, pri nas v neslavnem rekordnem letu 2006, 76, kar znese 3,9 umora na 100.000 oseb letno, oz. cca. 25 % manj kot v ZDA.

  Tako, da se strinjam s trditvijo: “Človeško dostojanstvo je v takem primeru le še črka na papirju…”

  “…pod streli padel nič krivi geodet…”
  “…nekomu ni sveto lastno življenje, da mu ni mar za nedolžno, ki se je znašla v napačnem trenutku v avtomobilu nasproti…”

  Ja, to razkriva vso racionalnost slovenske pameti…oba umora sta bila naklepna, žrtvi pa nič kriva nič dolžna človeka, ki s težavami morilcev nista imela posrednega, kaj šele neposrednega konflikta. Totalni egoizem, jaz, jaz, jaz, pa če kdo umre.

 7. Dajana Dajana pravi:

  Se strinjam, Shalabayzer. Ampak, Slovenci imamo pregovor: Vsaka palica svojo rit najde! :)

  In ne strinjam se s tem, da je pri nas tako kot na Divjem zahodu. Slovenci ne znajo komunicirat en z drugim, nikoli se niso med sabo pogovarjali, samo obsojali so en drugega.

  Komunizem je pri nas uničil ljudem dušo. Še prej pa nas je katolicizem naredil za hlapce in za take, ki se nikoli ne zavzamejo zase.

  Potem ljudje zrastejo v take ljudi, ko sem jim kar strga, vzamejo pištolo in naokoli streljajo. Pač morajo nekje svoje “breme” odložiti. Če jih ne odpeljejo prej na psihiatrijo. :cry: S tem se v bistvu končno zavzamejo zase. Ampak… žal pač tako, da drugega ubijejo.

  Tale sodnik je bil tipičen… sosedje so ga označili za mirnega in delovnega človeka… človek je držal v sebi breme in zamere in izbruhnil…

  Treba je samo zamenjat tehniko. Ljudje naj začnejo med sabo govoriti, pregovarjati, dogovarjati. Tega nas ni nihče učil, v socializmu si moral biti tiho, če ne, so te nekam odpeljali. Ljudje se še vedno bojijo govoriti.

  Z govorjenjem seveda ne mislim na obsojanje ali kričanje, kdo ima prav ali kdo je na pravi strani. :roll: To ni govorjenje, to je onesnaževanje okolja!

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !