Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Borci spet urejajo politiko

25.09.2012 ob 23:58, avtor jozeb

V Sloveniji imamo interesno združenje, ki vztrajno izreka politične sodbe in skuša vplivati, da bi se politika ravnala po njihovem diktatu. To seveda ni Združenja soških ribičev ali morda fan klub Damjana Murka, ampak Zveza združenj borcev NOB, kjer so zbrani nekateri najbolj privilegirani slovenski upokojenci.

Ti še kar ne morejo dojeti, da je čas, ko je bilo treba za odločanje o nekem problemu vprašati za njihovo mnenja, že davno minil. Še več, danes delujejo kot relikt naše totalitarne preteklosti, ki nikakor ne more dojeti, da že 20 let živimo v drugačni, demokratični družbi, kjer imamo o problemih različna mnenja.

Velike besede o usodnosti predsedniških volitev, ki so pred nami, tako izpadejo ceneno demagoško, v želji aktivacije svojega članstva, da ja ne bi podprlo kakega drugega kandidata kot ga je izbral njihov predsednik v navezi s sosedom iz Murgelj. Vodstvo ZZB NOB torej ne zaupa svojemu članstvu, kajti vedno znova jim mora naznaniti, koga morajo podpreti. Morda gre v tem primeru tudi za naravno potrebo, saj je znano, da ljudje v poznih letih marsikaj pozabijo…

Predsednik ZZB NOB Janez Stanovnik močno pretirava o pomenu tokratnih predsedniških volitev. Vloga predsednika naše države je pač bolj ali manj protokolarna, obrobna, vezana na medije in glas v javnosti. Kako bi torej te volitve lahko bile plebiscitarne? Morda zgolj v tem, da ima Stanovnik v mislih Türkovo zmago v prvem krogu? Tudi če bi se to zgodilo, je dosedanji predsednik dokazal, da nam njegovo dojemanje več razrednih politik ne more več prav škodovati.

Morda tu le še misel o tem, zakaj borci vedno pridejo na prve strani časopisov in v osrednje termine radijskih in televizijskih dnevnikov. Kakšne zasluge imajo, da njihova podpora nekemu predsedniškemu kandidatu ali politični opciji zanima toliko ljudi? Zakaj se recimo javnost razburja, če se v kakšnih obrobnih Cerkvenih oznanilih najde kakšna misel o politiki, če pa »brko« s svojimi dediji sestankuje in razpravlja o politični situaciji z varčevalnimi ukrepi, pa je to sprejeto kot relevantno dejanje? Zakaj gre v prvem primeru za zlorabo politike, za politikantstvo, v drugem pa za javno podporo političnemu kandidatu ali primerni stranki? Kaj ljudje ne vidijo, da le zastopajo svoje privilegije in podpirajo vedno tistega, ki jim največ ponudi?

Najbolj »močna« pa je seveda naslednja Stanovnikova trditev: “Jaz ne delim družbe na levico in desnico, levica je nosilec moralnih vrednot, ki so bile potrjene v NOB-ju in za te moralne vrednote gre.” Če so to moralne vrednote, ki so nas pripeljale v totalitarizem, kjer so bile grobo kršene človekove pravice, kjer ni bilo spoštovanja osebne lastnine, kjer je bila dovoljena le ena stranka in slišana le prirejena »resnica«, če gre za vrednote, ki so nas pahnile za železno zaveso, kjer je sodstvo delovalo po ukazu politike, na vrhu katere pa je bil »aristokratski« diktator, ki se je po svetu prevažal z ladjo in ki je vzel državo za svoj fevd…, potem se vam tovariš Stanovnik za te vrednote lepo zahvaljujem. Naj odidejo že enkrat na smetišče zgodovine!

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 11 komentarjev

11 odgovorov

 1. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  jože, temu se reče demokracija. kot pa KC celo aktivno podpre nek referendum ipd., pa je vse v najlepšem redu? zakaj taka nestrpnost in dvojna merila? si direktna kopija tistega, kar tu kritiziraš, samo v drugačne barve odet. za prepir sta pač vedno potrebna dva.

 2. stricmarc pravi:

  Vsi borci, pa naj bodo osvoboditelji ali osamosvojitelji pričakujejo neko politično ( tudi materialno rento). In normalno je, da se ljudje z vsemi štrimi borijo za ohrantev svojih fevdov. To je povsod tako (advokati, sodniki, poslanci,stečajniki, kmetje…). Ker pa se pri nas deli politika na levo in desno bolj po odnosu do NOB, kot po moralnih načelih, levi branijo svoje veterane in desni jih napadajo. Zato imajo v javnosti večji odmev, kot bi si neka veteranska organizacija zaslužila.

 3. Rado Rado pravi:

  “Borci spet urejajo politiko”
  Menda ja. A naj vse prepustijo domobrancem? Zadnje tričetrt leta je Janša naredil vse, da bi dvignil domobranske vrednote. Čisto razumem Stanovnika, da se temu upira.

  Jože: “Še več, danes delujejo kot relikt naše totalitarne preteklosti, ki nikakor ne more dojeti, da že 20 let živimo v drugačni, demokratični družbi, kjer imamo o problemih različna mnenja.”

  Jože: “kjer ni bilo spoštovanja osebne lastnine”
  Tole bi pa lahko malo bolj pojasnil. Kolikor časa sem jaz živel v socializmu, moja osebna lastnina ni bila v ničemer ogrožena (pa za razliko od Janše nikoli nisem bil v partiji).

  Vidiš Jože in prav takšno je Stanovnikovo mnenje. Drugačno (od tvojega in Janševega). Moral bi se boriti za deželo, v kateri so dopuščena tudi “drugačna mnenja”. To je znak svobode. Ne pa da v takšnih člankih poskušaš smešiti soljudi.

 4. jozeb jozeb pravi:

  Joj, Rado pa ne se Ti sam smešit, da osebna lastnina ni bila ogrožena. Takoj po vojni so zaplenili zemljo “izdajalcem”, še zdaleč ne samo Cerkvi. Koliko kmetom so zaplenili posestva, koliko hiš in stvari so naropali. Zakaj je pa bila denacionalizacija? Zakaj so hoteli popraviti krivice, če jih pa ni bilo? Rado, če se tebi ni nekaj zgodilo, si ne delaj utvar, da se to ni dogajalo.

 5. NoMercy pravi:

  za tovariša “oče naroda” z močno osmomojeno desno roko (za Ertla jo je dal v ogenj) bi lahko uporabili 133. člen kazenskega zakonika SFRJ – nekaj o prepovedi vznemirjanja javnosti … po katerem je šel marsikdo od nespoštovalcev “tekovina” v arest :P

 6. Rado Rado pravi:

  Jejhata, jejhata, Jože.
  A ti res nisi naredil nobenega izpita iz politične ekonomije? Da bi malce bolje razumel stvari?
  Vojne so se začenjale zaradi prerazporeditve bogastev. Te povojne zaplembe in razlastitve so bile posledice vojne. Posledice novih razmerij v družbeni moči. Nacionalizacija je bil ukrep ekonomske politike. Res je, da je del ljudi nasrkal, a res je tudi, da je drugi, pretežni del ljudi, ki je konzumiral nacionalizirano, dobil nove možnosti za preživetje. Družbeni sistem je temeljil na kolektivizmu. /Na račun manjšega dela – elite, je profitirala večina/.

  Tudi denacinalizacija po osamosvojitvi Slovenije je bila le Ukrep ekonomske politike. Kakšne poprave krivic neki?! Nekdanji lastniki so bili leta 1994 že davnaj pod rušo. In krivica ne more biti nikoli popravljena. Demosova oblast je z denacionalizacijo vnovič prerazporedila družbeno moč.
  V tem je keč! Na račun elite tokrat trpi večina. Mnogi so vlagali v nacionalizirano premoženje in za to niso dobili nič.
  Povsem nasprotno, kot je bilo v primeru nacionalizacije!

  In še, Jože: “da osebna lastnina ni bila ogrožena”.
  Tvoj stavek implicira na permanentno stanje. A to ne drži.
  Šlo je kratko obdobje nekaj povojnih let. Ko je bila nacinalizacija zaključena, za osebno premoženje ni bilo več nobenega strahu. (me je pa za osebno premoženje strah danes – da mi zaradi morebitne neplačane položnice ne bodo prodali hiše).

 7. chef chef pravi:

  “Ti še kar ne morejo dojeti, da je čas, ko je bilo treba za odločanje o nekem problemu vprašati za njihovo mnenja, že davno minil.”

  Hoho, šele zdaj sem se zavedel, da je osnovni problem točno to. Včasih so nekaj bili, zdaj pa so samo še starci – ki bi morlai biti pravzaprav srečni, da ni bilo lustracije in sojenj za povojne zločine. Kar bi to družbo ob hkratni obsodbi kolaboracionistov morda celo uravnotežilo.

  Še vedno pa bi ostal problem manjšine sposobnih, ker oni so po vojni ali slabo končali ali pobegnili, ostalo pa je to, kar imamo – pridni tako rekoč aparatčiki na obeh političnih opcijah, ali pa pametnjakoviči Radotovega kova. Tako seveda ni nenavadno, da Stanovnik vsakič znova pove, koga je treba podpreti. V tem seveda ni nič drugačen od Cerkve.

 8. NoMercy pravi:

  od “borcev” (večinoma so tudi penzionisti) bi pričakova zavzemanje za pravičnost :P
  Penzij naj se izplača toliko, kot se je za pretekli mesec nakapljalo v blagajno od prispevkov :)

  dokler pa se penzijska blagajna polni še od DDV, davkov na dobiček, … pa niso drugega kut zajedalci in uničevalci razvojnih potencialov, zažirajo razvoj mladini, socialo šibkim … :(

 9. David pravi:

  Vidiš, Jozeb! Rado, ki ti tukaj soli pamet je pred leti lepo povedal, da je njegov foter, priden apartčik v bivši jugi zgradil sebi in svojemu podmladku kar tri hiše.

  Vidiš, tako izgleda sposoben folk, taki zanjo poskrbet zase. ;)

 10. socialist socialist pravi:

  V politiko se vmešujejo med drugim še GZS, Društvo invalidov Slovenije, Skavti in Zveza prebivalcev Gornjih Žememlj in so what?

 11. fuga pravi:

  Ah, če pomislim, da sem celo življenje delal za “zmešane” borce. Ko bom odšel v penzion, pa bom srečen, če bom imel nekje med 500 in 600 eurotov pokojnine (obračunano) na učiteljsko plačo.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !