Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Tabasko

25.10.2012 ob 21:25, avtor jozeb

Letos so paprike prav dobro obrodile in z njimi tudi feferoni. Pred kakim mesecem sem se s kolegom pogovarjal o možnosti ohranitve feferonov tudi za zimski čas, ko sveži niso na voljo. Svetoval mi je domači tabasko. Prav resno na to nisem misli, a mi vendar ni dalo miru.

Na internetu, kjer najdeš (skoraj) vse, ni težko odkriti receptov za izdelavo prave domače pekoče omake. Jaz sem se odločil za naslednji recept.

Ker imamo na vrtu zelo pekoče chilije, je potrebno njihovo ostrino nekoliko razredčiti. To najlažje storimo s papriko. Chilije in navadne paprike dobro umijemo in odrežemo zelene dele. Paprikam izpraznimo semena, chilijem pa ne. Nato olupimo cel česen. Vse skupaj stresemo v mešalec, dodamo dve žlički soli in pol dcl kisa. Vse mere so približne in odvisne od okusa, načeloma pa kis in sol skrbita, da se mešanica ne pokvari. Dobro zmešamo in še enkrat zmešamo. Če je zmes pregosta jo lahko še razredčimo. Pazite pri odpiranju pokrova, da ne boste z nosom preblizu, kajti mešanica s chiliji zna biti presneto pekoča. Zatem obstajata dve možnosti. Prava je, da zmes shranite v steklenem kozarcu v hladilniku in jo dodajate predvsem tistim jedem, kjer se omaka raztopi in s tem dobi oster okus. Druga možnost pa je, da kozarec pokrijete s tkanino (gazo) in shranite na temnem in suhem prostoru.

In še to: Dolgo časa nisem vedel, da so feferoni koristni in celo zdravilni. Pomagajo tistim, ki imajo v ustih večkrat afte, poleg tega poživljajo krvni obtok in ugodno vplivajo na prebavo. Seveda pa obstaja jasno pravilo, da pri uživanju ne smemo pretiravati. Še posebej je odsvetovano, da bi feferone jedli same, brez druge hrane. Ob tem je dobro vedeti, da najbolj pekoče vrste feferonov nikoli ne pridejo do prodajnih polic, ker jih pokupijo (navadno vladne) agencije, ki iz njihovega prahu (posušijo jih in zmeljejo) izdelujejo solzilec in ostala podobna, vojski in policiji namenjena, sredstva.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v splošno | 3 komentarjev

3 odgovorov

  1. ametist pravi:

    Obožujem ferferone, čilije in njih produkte, Vsaka paprika je zdravilna, a najbolj pekoča vsah oblik velikosti in barv.

  2. jameson pravi:

    ni slabo,v teh časih takle naboj prav fino pogreje

  3. aklam pravi:

    feferoni so tudi eden najboljših boosterjev metabolizma, zato menda pomagajo pri hujšanju.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !