Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Levi obračun pri OK Koralu

20.11.2012 ob 22:55, avtor jozeb

Da so stvari na levi polobli slovenskega političnega prostora napete, se kaže že nekaj časa. Zadnje dni pa dogodki in izjave prehitevajo drug drugo. Old boysi, strici iz ozadja, mafijske strukture, ki obvladujejo politično sceno… (in kar je še takih izrazov in opredelitev) izgubljajo živce. Sam nekdanji predsednik Milan Kučan zahteva odgovore na vprašanja, ki v prvem krogu predsedniške kampanje niso bila razrešena. Prepoznal se je namreč v tej Pahorjevi opredelitvi glede rušenja njegove vlade in se z njo ne strinja, saj je, kot (užaljeno) pravi, vedno deloval »iz ospredja«, se pravi transparentno. Kot sem lahko slišal v Odmevih na nacionalki, je Rosviti Pesek zagotavljal, da sicer obstajajo krogi (socialna omrežja), ki so želeli uveljavljati svoj vpliv, vendar vedno le v korist države. Žal pa so jih podcenjevali, žalili in tako, po Kučanu, svoje »državljanske«, »človekoljubne vloge« niso mogli v celoti izvesti v skladu z možnostmi…

Kučan nase gleda izjemno pozitivno. V pogovoru je večkrat govoril o etiki v politiki. Pravzaprav je poudarjal, da je sam vedno deloval etično (tako govori zadnji šef totalitarne Partije…). In ker je v to prepričan, verjame tudi v nasledstvo na levici. Tega sta bolj vredna Danilo Türk in Zoran Janković kot pa Borut Pahor. On že ve, zakaj se je tako odločil in NE, on ni rušil Pahorjeve vlade!

Če sem se kaj zapomnil o političnem stanju na levici, sem si to, da se Kučan po odhodu v »pokoj« ni veliko pojavljal razen na borčevskih mitingih in če je bilo nekaj hudo narobe. Spomnimo se »dramatičnih« dogodkov ob padcu Pahorjeve vlade, romanju na Magistrat in zatem ob zadnjih volitvah.

In zdaj je nekaj hudo narobe. Danilo Türk je kot kaže usodno zapravil podporo širokih ljudskih množic, še več kaže, da bo predsednik države postal Borut Pahor. Rešiti je treba, kar se rešiti da. Drugi krog predsedniške kampanje bi bil lahko precej dolgočasen in predvidljiv, če se ne bi v ozadju dogajali sektaški boji. Če le še ni prepozno je treba strniti vrste in ljudem jasno povedati, kdo je vreden zaupanja in kdo si ga je, z neubogljivostjo in čvekanjem, zapravil.

Prihodnji dnevi bodo še pestri in to sploh ne zaradi referenduma in interpelacije. Prihaja levi obračun pri OK Koralu…

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 8 komentarjev

8 odgovorov

 1. Rado Rado pravi:

  “Levi obračun pri OK Koralu”

  Levi obračun? Le kaj ima Pahor z levico?
  Nič! Prav nič! To pove že dejstvo, da Pahorja podpira Nova Slovenija. To je stranka, ki niti slučajno ne bi simpatizirala s komerkoli, ki le malo diši po levici.

 2. jozeb jozeb pravi:

  Ja, ja Pahor je nekdanji birmanec, ki zdaj ponovno išče pot nazaj…

 3. Rado Rado pravi:

  He, he, dobra primerjava!
  Ja, kar imejte ga. Še odpravnino dobi, da bo le ostal pri vas.

 4. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  jaz si ta “levi obračun” predstavljam drugače, saj me korakanje v levo ali desno ne zanima:

  http://zzzzz.blog.siol.net/2012/11/21/pokvarjenost-boruta-pahorja/

 5. m. pravi:

  dragi moji, pozabljate, da si je leva opcija z njenimi vodilnimi na čelu, že pred letom 1990 prilastila večino denarja, ki je ležal kjerkoli že po državi.
  od takrat naprej levico NI več vodila ideologija, temveč denar.
  ideologija je bila namenjena le za pridiganje v ”levičarskih cerkvah” ala Dražgoše in druge slične točke, z edinim namenom, da držijo svoje volilce ”pod kontrolo”. In kako bi to naredili lažje kot s trkanjem na njihova čustva? Mimogrede: lep primer, da to drži, je Rado.
  :-)
  sedaj pa pozor: kdaj se tudi složna družina spre med seboj ? In to na smrt?
  Takrat, ko se začne deliti dediščina. Ne prej, in ne pozneje.
  Enako je z levico. denar so nepremišljeno pokurili, saj so ga dajali v skrbstvo totalno nesposobnim in kradljivim, ostalo ga je bolj malo, in po tistem kupčku ki je tu pa tam, sedaj stegujejo prste tudi taki, ki po mnenju vrhušk nimajo pravice.
  Zato pa se koljejo med seboj. Eden bo pač zmagal, a bo krvavo.
  Pri denarju se vsa ljubezen namreč neha.

 6. NoMercy pravi:

  verni imajo verkve, mošeje …. kjer se srečujejo sami s sabo in bogom :)

  neverni (sploh tisti, ki tudi zanikajo verstva in verne) pa imajo samo “druge” – kjer s pljuvanjem, šikaniranjem, stigmatiziranjem … podtikanjem dokazujejo, da so sami “boljši” :(

  Če je g. M.Kučan s svojim delovanjem tako v “ospredju” … kaj za vraga se potem spotika v “strice in tete iz Ozadja” :)

 7. Stric Marč pravi:

  Morda bi lahko imenovali spor na levici kar spor med levico in sedimenti stare oblasti.Kučanovo pismo bo samo povečalo Pahorjevo zmago. Ljudje, tudi tisti, ki imamo srce na levi, imamo počasi dosti tako imenovane levice, ki si je v tranziciji omastila prste in aktivno sodelovala pri razgradnji socialne države. Prava levica bi si pri lastninjenju in razvoju gospodarstva bolj opirala na Gojka Staniča ( zadružništvo, soupravljanje delavcev, participacija na dobičku…),kot pa na osebno grabljenje naših ljudi.

 8. NoMercy pravi:

  kaj pa, če tokrat volili vojvodo (za kraljevino smo premajhni) :)
  ob ustoličenju pa se izvedejo še viteški boji (predstavniki klanov) — kdor ostane živ ohrani kar je nagrabil — od luzerjev pa gre vse v upravljanje pokojninske blagajne :D

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !