Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

V Mariboru se je zgodila ulica

26.11.2012 ob 23:46, avtor jozeb

Ne vem kdo od nas si želi, da bi nas vodila ulica? Kdo si želi, da bi se prepustili nenadzorovanemu toku, ki nosi, kjer je plavati po svoje nemogoče? Je nasilje tisto, ki nas bo rešilo? Se bo med protestniki pojavil nekdo, ki se bo z županom Francem Kanglerjem pogajal? Nekdo se bo na koncu kljub vsemu moral pogajati. To je le nekaj vprašanj, ki se mi porajajo. Danes govorijo granitne kocke, solzivec in pendreki. Demonstranti pozivajo k protestom tudi v drugih mestih.

Spomnim se demonstracij pred osamosvojitvijo. Množica je bila ogromna, a dostojanstvena. Nekako stoična in ponosna v svojem protestu. Danes o dostojanstvu in ponosu ni bilo govora. Kot bi šlo za izzivanje, kot bi hoteli zanetiti nemire.

Dejstvo je, da bo Franc Kangler na koncu potegnil kratko. Tako ali drugače. Ali bo odšel sam, ali ga bodo odnesli protestniki. V Mariboru zanj ne bo nikoli več tako kot je bilo. Veliko si je za ljudsko nezadovoljstvo kriv sam, a vse ima svojo mejo. Ne smemo pozabiti, da je bil kljub vsemu izvoljen na demokratičnih volitvah. Ima svoj mandat, ko bodo naslednje volitve, se bo izkazala njegova podpora.

Zato vstaja pač ni pravi način. Nasilje ne more rešiti ničesar, pripelje pa lahko do neslutenih posledic. Klic množice na protestih je sicer relevanten civilno družbeni izraz čutenja, nikakor pa ne more biti rešitev tega problema. Rešitev na koncu bo vedno le argumentiran pogovor.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 24 komentarjev

24 odgovorov

 1. David pravi:

  Pogovor s kom? S kom se bomo pogovarjali? S temi tirani, ki nas kradejo že 20 let? S temi se ni kaj pogovarjati. Naj vrnejo tisto, kar so odnesli na Ciper, Švico, Lichtenstein ali Kanalske otoke.

 2. tina2- pravi:

  Danes sem na lastne oči videla kako je policija mlatila po tistih, ki so v miru sedeli na terasi ali po tistih, ki smo šli mimo domov..Naj pokličem policijo, ker me je napadel policist? Koga naj prijavim, ker so iz helikopterja strosli solzivec v moj dom?! No?

 3. filmoljub pravi:

  Ne smemo pozabiti, da je bil kljub vsemu izvoljen na demokratičnih volitvah. Ima svoj mandat, ko bodo naslednje volitve, se bo izkazala njegova podpora.

  Tukaj je (tvoja) napaka. “Demokratične volitve” in “demokracija” v Sloveniji nasploh je navadna farsa. Nekateri so to končno dojeli.

 4. Eva ~ pravi:

  “Kot bi šlo za izzivanje, kot bi hoteli zanetiti nemire.”

  Natanko tako, Jože. Tako žal to tudi je!

  Zdajšnji izbruhi nemirov, so resda prvenstveno plod zadrževanja dolgoletnega gneva, z vidika pregovorne, v kosteh zakoreninjene (v podzavest zakodirane) potrpežljivosti slovenskega naroda, ki sicer “vse prenaša, vse veruje, vse upa, vse prestane.” (SP Korinčanom 13,4-7) In če še malo po-parafriziram, izdanega, opeharjenega in v kot stisnjenega “Ljustva, ki sicer ni brezobzirno, se ne napihuje, ne išče svojega, se ne da razdražiti.” V zvezi s pravoverno krščansko držo – najmanj to.:):)

  Pa vendar … ali mar Ljubezen do samega sebe in do bližnjega pomeni, da naj se ljudje, temu neskončno požrešnemu kapitalu in njemu podrejeni politiki, puščajo kar v nedogled “nemočno” izkoriščat v svojo škodo, ter hkrati na škodo svojih otrok, vnukov, pravnukov … in nenazadnje vseh zanamskih Slovencev in Slovenk, ki naj bi jim zdajšnji vendarle vsaj ohranili neko omembe vredno (Ustavno že določeno, ali, še bolje, izboljšano) teritorialno, narodno, javno, družbeno in kulturno zapuščino, skupaj z moralno-etičnih načel neizpraznjeno doto? Dvomim, da bi ljubezen, tudi v terminski zvezi “L. do sebe in bližnjega” ne, ne vsebovala nujno potrebne odločnosti, ko je odločnost pač izkazati potrebno! Saj gre v tem primeru vendar za jasno sporočilo neposrednega upora proti pretiranemu pohlepu, nadzoru, koruptivnemu delovanju in evidentno-amoralni politiki javno-zasebnega kadrovanja! V Mariboru še toliko bolj, kot pa po drugih slovenskih mestih. Drugod, se mi zdi, demonstranti dajejo več poudarka na samo ohranjanje socialne države in (ne pozabimo) priborjene! demokratične ureditve. Kar je tudi prav!

  Ob čemer je plansko podžiganje nizkih strasti za posledično podrhaljenje množic, s strani (plačanih ali neplačanih) infiltrirancev, ravno tako “klasična praksa” – pred vsako kompleksnejšo spremembo režima, ki ga tako ali drugače diktira vrhovno globalna oblast. Le vzvodi za razdor in sproženje nemirov po posameznih državah se, premosorazmerno s tehnološkim napredkom, spreminjajo. Zato se strinjam, da so tovrstni upori hudo dvorezen meč, ki zlahka znova zareže v že tako nezaceljene rane preteklih krivic, ter nasilju odmeri še daljši konec z dodatnim nasiljem … in potem imamo kaj. Razglašeno izredno stanje in državljansko vojno?? Ko se “čez noč” razmere tako silovito spremenijo, da sprejeta državna Ustava ne velja več in je VSE dovoljeno??? Ne hvala. Naša mala Podalpska, si tega, na račun odvračanja pozornosti od apetitov treh velesil, ki komaj čakajo, da bi si post-festum izgredov po Evropi prilastile še kak košček ozemlja, ali pa vsaj podredile ljudstva, po vsem doslej prestanem, ne zasluži. Osebno tej deželici želim suvereno in svetlejšo prihodnost. Naj končno zadiha. Ravno zaradi zatiranih, ali pa vse premalokrat omenjanih, pozitvnih lastnosti, ki jih naš narod (na srečo še) premore. Zato v tem primeru tudi jaz raje stavim na nekoliko bolj premišljeno delovanje ljudstva. S povezovanjem. Z mentaliteto uma in srčne razumnosti. Demonstrantov. Z jasnostjo ciljev in natančnostjo izvedbe. Tudi s seznanjanjem uredbe v poanti zaščite pravic. Lokalnega in mednarodnega prava. Pa s predlogi za dopolnjevanje obstoječe veljavne zakonodaje RS – po hitrem postopku, dokler je (še) čas. Predvsem in najprej pa seveda z razumnim dialogom in argumentacijo.
  Ne le politični vodje, Ljudje smo država.

  Zato tudi v tem smislu delim mnenje, ki si ga z zaključno mislijo lepo zaokrožil:

  /”Klic množice na protestih je sicer relevanten civilno družbeni izraz čutenja, nikakor pa ne more biti rešitev tega problema. Rešitev na koncu bo vedno le argumentiran pogovor.”/

 5. Mariborcan pravi:

  Res jože? Kako veš da so želeli zanetit nemire? Si bil tam? Si sploh iz Maribora? Ali si pameten iz nekega drugega mesta?

  Maš kak dokaz, da je kdo hotel izzvat nemire? Jaz sem bil tam, sicer ne v prvih vrstah a sem videl dovolj. In res je bilo je tudi nekaj posameznikov, ki morda niso bili “dostojanstveni” smo pa bili “ogromni” in vedno več nas je! Da pa je prišlo do tega do česar je prišlo pa po takih in podobnih “ukrepanjih” policije sploh ni čudno…

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=kvnHG-CVq40

  Maš ti kak dokaz s katerim lahko pordiš svojo tezo, da je VEČINA hotela izzvat nemire?

 6. m. pravi:

  zelo prav bi bilo, če bi NAJPREJ poskušali poiskati idejne vodje tega, t.i. ‘’spontanega” upora….
  Glede na to, kaj se ta trenutek dogaja v Sloveniji, ko ”old boyse” jemlje hudič in se na vse načine (tudi s pomočjo hujskaških medijev) še zmeraj držijo nad vodo, se jaz, osebno, strašno bojim, kaj jim bo še uspelo zanetiti, preden jih bo vzel vrag.
  Pa tudi: če so se demonstranti RES borili za ponovno ”očiščeno mesto”, zakaj so ga uničevali, prevračali vse, kar jim je prišlo pod roke, zažigali, metali kocke?!
  Na srečo je 2. sv. vojna končana in tudi pravljice, ki so jih mnogi poslušali.
  žal je še preveč takih, ki berejo stripe, pa igrajo nasilne video -igrice, upam, da bodo še pravočasno spoznali, da ŽIVLJENJE NI IGRA, da v realnem življenju boli, če te nekdo udari. V realnem življenju si, žal, mrtev, če te kdo ustreli. Pika.
  Kot prvo pa bi bilo treba spremeniti zakone, kjer bi moralo biti črno na belem, da barabe kot je Kangler, v slovenskem političnem prostoru nimajo več kaj iskati.-

 7. m. pravi:

  PS
  kar pa se policije tiče, so bili tam po službeni dolžnosti. paziti pa so morali tudi na lastna življenja.

 8. Mariborcan pravi:

  In to so počeli s tem ko so ljudem z dvigjenimi rokami ki so pač dostojanstveno izražali svoje nezadovoljstvo špricali solzivec v oči?..

 9. Eva ~ pravi:

  Mariborcan, dobro jutro tudi tebi, pomiri strast svojega napeva – jasno, da bi moral Kangler, že ob prvi množični, javno-izraženi nezaupnici, odstopiti.

  Pravzaprav me čudi, da ustoličeni šerifi, katerih županovanje je po nekaterih slovenskih mestih, v teku mandata evidentno moralno sporno (ne pa ob tej preohlapni, zanje daleč prezaščitniški zakonodaji tudi nujno zlahka dokazljivo) in osumljeno številnih zlorab položaja, ne odstopijo sami od sebe. Magari začasno, dokler se ne zgodi pravni moment resnice. Ali torej nek Kangler in po načinu delovanja njemu podobni, s pahljačo “rumenih in rdečih kartonov” pred nosovi, iz naslova lokalnih nezaupnic, res ne premorejo toliko objektivne samokritike in osebnega dostojanstva, da bi v občo korist naroda (z zgledom, ki vleče) korektno sestopili s položaja pravočasno? Kanglerjev odstop bi najkasneje do predvčerajšnjim, moral bit samoumeven!

 10. Eva ~ pravi:

  m.: funkcija župana je po zdajšnji zakonodaji daleč najbolj zaščitena. V RS celo bolj od vsakega politika, premiera ali predsednika. Khm. Zakaj že??

 11. Rado pravi:

  “Rešitev na koncu bo vedno le argumentiran pogovor.”
  He, he, Jože,
  pa ti vejameš lastnim besedam?

  No potem mi pa povej za vsaj en primer, ko je nekdo “na poziciji” odstopil zgolj zaradi argumentov tistega “od spodaj”?

 12. jozeb jozeb pravi:

  No pa bom Rado!
  LDS in Zares sta bili odstopljeni po zadnjih državnozborskih volitvah…

 13. NoMercy pravi:

  vse se je začelo na nogometnih tekmah :)
  retorično vprašanje: kje je napaka – v “demokraciji” ali (nevzgojenem) plebu? :D

 14. jedrce pravi:

  Hotela sem sama napisati nekaj na to temo, pa vidim, da je vse bistveno že rečeno.

  Jože, da “nasilje…pripelje pa lahko do neslutenih posledic”. O ja. Vse revolucije, ali če hočeš vsi prevrati v zgodovini, so se začeli in nadaljevali z nasiljem, ker tisti na oblasti nimajo kaj prida volje za “argumentiran pogovor”. Če so se do takih argumentiranih pogovorov kdaj ponižali, so se samo zato, da so pridobili na času ali imeli alibi, da so kao pripravljeni na dialog. Odnesla jih je vedno šele sila.

  Žal nasilje nastopi, ko se brez nasilja ne more nič več doseči.

 15. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  težko in nesmiselno se je pogajati na točki, ko so zadeve tako jasne, nedvoumne in samoumevne.

  in ne samo, da je kangler že zdavnaj izgubil neko legitimnost z vidika pravno-politične kulture, ampak po tej 2. mariborski ustaji je povsem jasno tudi to, da je izgubil tisto legitimnost, ki so mu jo dali volivci.

  volitev si namreč ne moremo predstavljati kot nekaj, s katerim si nekdo zagotovi nek madnat ne lgede na to, kaj med tem mandatom počne.

  tudi je treba upoštevat, da se ta ulica ni zgodila kar tako, kot pač neka prva oblika nestrinjanja z delovanjem mariborskega župana, ampak kot neka skrajna oblika izražanja nezadovoljstva s stanjem, za katerega je pač kangler odgovoren. kanglerja se je k odstopu pozivalo na vse mogoče demokratične, civilizirane načine. je pač človek ostal gluh za to. mislim, da če ne drugega, se mu je sedaj sluh vsaj malo povrnil.

  tako da zadeve je treba prepoznavat na pravi način. to, da se je zgodila ulica ni problem v tem, da bi pač mariborčani bili neki necivilizirani barbari, ki se niso sposobni pogajat, ampak je problem v tem, da jim pamet soli očitno barbarski, neciviliziran osebek, ki mu očitno niso jasna neka temeljna pravila političnega udejstvovanja v neki normalni, pravni, demokratični državi in ki se potem dela iz ljudi norca.

  ker mislim, da je dobro, da se počasi krepi spoznanje, da nas teh 20 let niso netegovali samo neki “udbaši”, neki komunisti, neka kontinuiteta bivšega režima, ampak celotna slovenska politika. in žal se dogaja še to, da iz politike odhajajo taki, ki dejansko imajo vsaj nek dober namen, recimo nek radovan žerjav, tisti, ki so pač to sranje 20 let kuhali, pa kar lepo vztrajajo.

 16. Dajana Dajana pravi:

  Ne kapiram kako, da se ne veselite tega, kar se dogaja v Mariboru! Končno smo se začeli prebujati. :) ))))))))))))))Končno smo ugotovili, da nimamo kaj izgubiti.

  Kangler pa je enostavno preneumen in resno misli, da bo lahko ostal večno na oblasti, karkoli že tisti “spodaj” govorijo. Isto je z Janšo. Tipček pride na oblast skozi zadnja vrata in se dela, da je sam Bog, potem pa malo pobrskamo in pišemo o njem, pa se oglasijo ljudje in povedo, kaj je v resnici delal. :cry:

  Gotof je tudi Janša. In vsi, ki nekaj skrivajo in delajo proti ljudstvu. Leto 2012 je tukaj. :) Vsak, ki je naredil grde stvari proti ljudem, bo odšel – zmila ali zgrda.

  Ja, nekaj radarjev je bilo razbiti in ostanke jajc bo treba počistiti. Pa solzilec so odprli. Tega človeka, ki je izdal ta ukaz, je treba tožiti.

  Kaj se pravi spravljati se na ljudi, ki imajo poln kufer tirana?! Ne bomo dobili ničesar, dokler se ne bomo zavedli, da smo vredni. Kangler in co. ne bodo odšli, dokler se ne bomo zavedli, da ni treba, da imamo take vodje!

  Vodje, ki smo jih vredni so Maister, Kramberger… in vodje, ki še prihajajo. :) ))) Ljudje, ki nimajo nič in tudi izgubiti ničesar ne morejo.

  Naj vas ne bo strah zahtevati to, kar vam pripada. Kangler pa naj gre študirat njegov magisterij. :roll: Prav gotovo je kje mesto, kjer komaj čakajo, da bo tam župan…

  V bistvu je dobro, da pride tak nesposobnež na oblast – tako vsaj vidimo, česa nočemo in kaj hočemo! In se prej zgodijo spremembe!

 17. Stric Marč pravi:

  Pristaši teorije zarote lahko postavijo dve tezi:
  _sile kontinuitete izgubljajo na celi črti in ščuvajo ulico, kot zadnje orožje obupancev.
  -janševiki vzpodbujajo nemire s svojimi udarnimi ešaloni, da se ustvarijo pogoji za izredne razmere, v katerih bodo lahko državo preoblikovali po svojih načrtih.
  vendar gre po mojem za nemoč obubožanega ljudstva, ki ga je javno zasebno partnerstvo radarjev združilo na skupni imenovalec.
  Najbrž bo potrebno Kanglerja in morda Gorenjaka žrtvovati, da se pomiri bes množic. Kompromise in koncesije je potrebno sklepati hitro, dokler se strasti ne razvnamejo in zajamejo celo državo.
  Se še bo Janši kolcalo, ko je preprečil Katarini Kresal nakup novega vodnega topa. Takrat je ocenila (se bo videlo, koliko je točno), da imamo tehničnih sredstev in razpoložljive sile za obvladanje le enga večjega nemira istočasno.

 18. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Označevanje protestnikov za nasilneže in insinuacije na neke domnevne zarotniške organizatorje je skrajno nekorektno in zgolj hinavski manevri za odvračanje od bistva. Enako se je dogajalo na študentskih demonstracijah, ko se je nekaj nasilnih izgredov kar posploševalo preko medijev in ignoriralo poanto skupin protestnikov, ki so jo imeli. In to je bila večina. Enako zdaj. Samo da so takrat podporniki desnice premogli toleranco do izgredov ožjih skupin, medtem ko je Gantar, predsednik državnega zbora, lapal o nasilnežih, ki očitno niso nič lačni, ker mečejo jajca v parlament. Zdaj je idološki spin obraten. In tudi takrat se je skušalo krivit za vse organizatorje, da bi na tak način vcepili ljudem strah pod kožo, češ, da je vsak, ki spodbudi ali celo organizira protest odgovoren za vsako granitno kocko, ki od kod prileti takrat, ne pa naši organi državne varnosti. Ogabno! In zdaj se isto hujska z grožnjami nehim domnevnim organizatorjem bojda nelegalnih demonstracij. Kje je tu demokracija?

  Razlika je predvsem v tem, da se je takrat policija obnesla bolje kot zdaj. Zdaj je namreč kolapsirala in huligansko ter neprofesionalno napadla kar vse protestnike počez. Z izgovorom, da je prej pozvala k umiku in da je upor tudi mirno sedenje na pločniku. Namesto da bi profesionalno izločila izgrednike, se jeznesla kar nad vse prosotne državljane. To je primerek slabo organizirane akcije ali pa z namenom tako organizirane, kar pa je svojevrsten škandal in bi moral bit razlog za posmezne odstope nadrejenih, v morda tudi za interpelacijo ministra za notranje zadeve. V kolikor bi se izkazalo, da bi tudi sam posegel ali podprl tako vrsto akcije, ki pomeni udar nad mirne demonstrante.

  Vseeno pa zadeva seveda ni črno bela. Res je, da so Mariborčani svojega rablja, kot ga danes vidijo, izvolili sami. Celo po tem, ko so že poznali njegovo šerifovsko prakso delovanja. Zato bi morali ob takšnih trenutkih vsaj intelektualne samozvane veličine izrabit priložnost in opozarjat na pomembnost zavedanja odgovornosti s strani javnosti. Seveda tudi to ni preprosto, ker na volitvah plebs kakšne posebne izbire ponavadi nima. Zato se je pomembni zamislit nad organiziranimi vzvodi signifikantnih bojkotov volitev, ki so premalo zadovoljive. Neorganizirana zgolj osebna odločitev, da se volitev ne udeležiš, je namreč kontraproduktivna, ker nima organiziranega sporočila.

  Kar ima Kangler prav s svojimi opozorili, pa je predvsem to, da je v resnici žrtev neenakovrednih politikantskih vatlov. Sam je omenil, da je v enaki situaciji kot on tudi Janković in Popović, kar s etiče utemeljenih sumov koruptivnega delovanja itd., pa se njemu tako sodi, drugim pa ne. Res je. To je samo stvar, ali je nekdo postavil sredi ulice jeklene penise, ki ustavljajo avtomobile plebsa, nekomu drugemu so se posušile palme, pa plebs tega ne dojame kot rop lastnih žepov, spet nekdo drug konstantno omogoča biznis svojim kameradom in sebi s pomočjo svoje županske funkcije, kar bo plebs preplačal sto na uro, vendar plebs tega ne dojame, ker mu je pred nosom zrasla samo slabo planirana in zgrajena ena vulva, kjer naj bi se odvijale velike tekme in koncerti, a vse skupaj ni niti na novoju zagrebške kapacitete, kaj šele zvočne kvalitete, zato se nedogaja ni. Kar bomo preplačali, ne da bi se imeli možnost pred plenilskim radarjem v imenu sklepanja sumljivih poslov, ustavit in vozit po predpisih. Tako je to. In k temu zavajanju pripomorejo tudi pametnjakoviči po medijih, ki so predvsem politikantsko hujskaški in pristranski. Pravijo, da je Janković super in Türk, čeprav ni naredil nič, terna, če je le proti Janši. Na drugi strani pa nekateri pravijo, da je Kangler okej in žrtev politične zarote, pa revež se je tako trudil parirat Ljubljanskemu šerifu. Čista krivica, a ne.

  Na tak način bo vse samo še slabše in ni se mogoče o ničemer pogovarjat z nikomer. Kar se dogaja zdaj v Mariboru nad Kanglerjem, je problematično predvsem zato, ker nima sporočilne in koristne vrednosti, če se ne bi začelo enakovredno dogajat povsod. Če bi se pa to začelo, gre pa za nekaj, česar si najmanj želimo. Državljanske vojne namreč. To bi se lahko preprečilo predvsem tako, da bi se vsaj pametni zagovorniki plebsa in interesa državljanov spravili k pameti in postavili enakovredne vatle in zahteve do politike ter s tem pozitivnim zgledom apelirali na plebs, ki mu po logiki stvari prekipeva v glavi. Vendar se na žalost ne dogaja to. Tudi t. i. kritična javnost in pristranski mediji husjkajo na najbolj nizkoten način in problem obravnavajo slaboumno, s tem pa sprožajo povsem enak učinek kot naši politikanti. so samo serviserji politikantov in ne interesa državljanov.

 19. tina2- pravi:

  Da vam pojasnim: Policija je napadala nas, mimoidoče. Poglejte si posnetke vsaj preden flancate v tri dni.

 20. jedrce pravi:

  Danes sem videla v mestu (MB) delavce, ki so vlagali granitne kocke nazaj v cesto. Neka mimoidoča gospa je rekla “Kaj pa to delate, saj jih bomo še rabili”. Glas naroda.

 21. Franci pravi:

  Slišim da je danes med demonstranti tudi Jankovič. Po tem dogodku me težko kdo prepriča, da ne gre za klasično politično igro “levice”.

 22. enSlovenec pravi:

  A ti živiš v tej državi? Kapo dol mariborčanom! Dosti je preklete korupcije! Dovolj imamo!

 23. enSlovenec pravi:

  Dokončna sramota. Za 700 prekletih evrov katere jim plačamo MI! si upajo spraviti nad narod! Dovolj je!

  Zdaj bo začelo pokati.

 24. Stric Marč pravi:

  Spomnil sem se starega vica. Srečata se Šved in Čeh.
  Šved reče: Pri nas je vsega dovolj.
  Čeh odgovori: Tudi pri nas imamo vsega dosti.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !