Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Polnoletnost

27.11.2012 ob 23:49, avtor jozeb

28. novembra 1994 ob 17.h popoldne smo začeli z oddajanjem radijskega sporeda Radia Ognjišče. Ravno je padel mrak, ko smo se zbirali. Zelo živahno je bilo na naših hodnikih. V režiji so se drenjali večinoma tehniki. Pred mikrofonom sta bila Marjan Šneberger in Ida Baš. Kasneje smo se na kratko predstavili bodoči voditelji. Nadebudni, mladi in naivni, ravno na sveže iz šole radijskega govora… Ne, nismo še bili pripravljeni, a treba je bilo storiti tisti korak. Na nek način smo bili vrženi v vodo. »Zdaj pa plavajte!«

Od takrat je minilo že osemnajst let. Leta se poznajo na laseh, na gubah, na postavi… Poznajo se tudi na izkušnjah, na kilometrini. V teh letih se je ogromno spremenilo. Tehnologija je zelo napredovala. Začeli smo še s snemalniki na avdio kasete, kasneje so prilšli Dat-i, pa MD-ji (mini diski)… Danes vse snemamo v Mp3 obliki, direktno na disk. Pred 18.leti je bil čudež tehnike naš CD izmenjevalnik. V njem je bilo (mislim) 500 CD-jev . Ti so bili vpisani v računalnik (staro Amigo), ki je potem na osnovi predpisane lestvice, sama skrbela, da se je bila naslednja pesem vedno pripravljena. Vem, da so bili stroški nabave tega čuda tehnike, ki je še najbolj spominjal na veliki džuboks, ogromni, a so bili v tistem času potrebni.

Takrat smo imeli na radiu dva studijska računalnika, danes si dela brez njega ne moremo več predstavljati. 18 let je naredilo svoje. Internet je bil pred toliko leti v povojih, danes smo od njega odvisni vsako minuto.

Marsikaj smo doživeli v teh letih… Od dela začetnih sodelavcev smo se tudi poslovili, od nekaterih za vedno. Danes se jih spominjam in sem jim hvaležen za vse urice, ki smo jih preživeli skupaj, v prizadevanju za boljši program, za bogate vsebine in zadovoljstvo poslušalcev. Na Radiu so pustili svoje sledi in teh ne bo mogel nihče izbrisati.

Hvala tudi vsem poslušalcem za naklonjenost. Hvala za to, da niste nikoli zdvomili v nas. Hvala, da nas podpirate tako z besedo, kot z dejanjem. Vedno rečem, da smo skupaj močnejši. Prepričan sem , da je 18 letnica skupni praznik vseh, ustvarjalcev programa in poslušalcev. Ostanimo povezani še naprej… in na uspešnih novih 18 let!

Tale slika je iz leta 2001, ko smo imeli radijski sodelavci skupaj z našimi starši duhovno, družabno srečanje v Savinjski dolini.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v splošno | 8 komentarjev

8 odgovorov

 1. Maj pravi:

  Pozabil si še napisati, koliko je ta radio v teh 18tih letih dobil davkoplačevalskih sredstev.

  Sedaj je res skrajni čas, da se že osamosvoji in se začne v celoti financirati sam.

 2. jozeb jozeb pravi:

  No, no Maj, kar bolj počasi. Vsak medij ima pravico kandidirati za razpisana sredstava. Tudi ti lahko ustanoviš svoj medij in se privaiš na razpis. Glede na reference in prijavljene programe potem o tem odloča pristojna komisija.

 3. fuga pravi:

  Ja, saj ne da bi se hvalil, da plačujem prostovoljno naročnino. Liberalci naj si pa kar razbijajo glavo, zato jo tudi imajo.

 4. Maj pravi:

  Jože, razpisi so se delali točno za določen medij in ostali sploh niso imeli šans za uspeh, tako kot ostali tudi nimajo nobenih šans, da bi imeli pokritost po vsej državi, tako kot jo ima radio Ognjišče.

  V glavnem ob polnoletnosti je skrajni čas, da se radio osamosvoji in preživi brez davkoplačevalskih sredstev.

 5. jozeb jozeb pravi:

  Hvala fuga!
  Maj. Vsi mi plačujemo davek RTV-ju, brezprizivno, samo zato ker imamo električni števec. Jaz mislim, da je čas, da se nacionalna RTV hiša po več kot 70 letih “osamosvoji in preživi brez davkoplačevalskih sredstev”.
  Lahko pa si pridobi (tako kot radio Ognjišče) PRO-jevce, ki bodo prispevali prostovoljno naročnino.

 6. Maj pravi:

  No vidiš pa se strinjava.

  Tudi za RTV se popolnoma strinjam, da naj se preživlja sama ali pa naj dobi prostovoljne naročnike….

 7. jozeb jozeb pravi:

  Maj!
  RTV-jevci so javni uslužbenci… 2000 in več…

 8. Maj pravi:

  Država bi po mojem lahko financirala izključno en radijski in en tv program in eno novičarsko spletno stran.

  Vsi ostali mediji bi morali pa živeti popolnoma brez vsake pomoči države.
  Ljudje nimajo za kruh, država pa daje vsako leto več milijonov takih ali drugačnih prispevkov za medije.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !