Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Dober dan… jutri!

29.11.2012 ob 20:35, avtor jozeb

Ne morem se znebiti vtisa, da so protesti, ki se v zadnjem času odvijajo pri nas, vse prej kot spontani. „Mariborsko vstajo“ bi človek še lahko razumel kot izraz lokalnega nezadovoljstva, ampak nadaljevanja v Ljubljani in drugih mestih, kjer se protestnikom pridružijo nekateri najvidnejši predstavniki politike, spontanosti jemljejo krila. Še sploh zato, ker za splošno stanje v državi Franc Kangler načeloma ne more biti „bolj kriv“ od aktualne politične oblasti. Tudi zato, ker se na stran protestnikov postavi nekdanji prvi socialistični policaj in razlaga, da tudi konec osemdesetih protesti okoli slovenske pomladi niso bili prijavljeni.

Ste opazili, da je drugi krog predsedniških volitev skoraj popolnoma utonil v medijski molk? Sliši se le, da se bo petkovih protestov (tokrat verjetno uperjenih proti Janši in Pahorju) udeležil tudi predsednik Türk, ki mu (naše kilave) javnomnenjske raziskave napovedujejo gladek poraz. Kaj bi se moralo zgoditi v dveh dneh, da bi se volitve iztekle drugače od napovedi? Vstaja? Revolucija?

Kaj ni zanimivo, da na protestih opazimo ljudi s peterokrakimi zvezdami? Mene v trenutku zapusti vsa simpatija do protestnikov, ko vidim tam simbole nekdanje totalitarne države. To me namreč takoj usmeri v razmišljanje, da protestniki pravzaprav nočejo naprej, nekam v bolj „pošteno, pravično in socialno“ državo, ampak da pravzaprav hočejo nazaj. Hočejo v socialistično utopijo, ki se je pred več kot 20. leti razblinila kot milni mehurček.

Ne, nismo zadovoljni s tem, kar smo v tem času naredili. Nismo zadovoljni s stanjem na gospodarskem, političnem, socialnem področju. Prav tako nismo zadovoljni z našim sodstvom, obilno javno upravo. Vendar pa to ne more biti razlog, da bi si delali utvare o socializmu. Bi nas tisti, ki so nekdanjo državo pripeljali do kolapsa in njihovi idejni nasledniki, zdaj radi peljali nazaj?Anarhistično navijaški model družbe se ni obnesel v času rimskega imperija, ni se obnesel v času francoske revolucije in se tudi zdaj ne bo. Prej ko to ugotovimo, bolje bo.

Upor proti elitam je lepa fraza, vendar pa do sedaj nisem zasledil nobenih konkretnih predlogov množice, razen tistih o odstopu nekaterih s položajev. In potem? Kaj bo potem? Nove volitve? Kaj ne bodo te naplavile novih elit? Po možnosti istih? Morda pa je za vsem skupaj le ideja, kako dati Türku še eno priložnost, da ohrani svoj položaj…

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 1 komentar

En odgovor

 1. ~ simoneta sho ~ ~ simoneta sho ~ pravi:

  Vsi ogorčeni državljani RS, ki (četud kultivirano in miroljubno) izražamo nezadovoljstvo nad – za narodov blagor disfunkcionalnim sistemom in njegovimi upravljalci, smo so-organizatorji demonstracij! Na protestnih shodih PROTI, a s skupnim ciljem poenotenih razhodov ZA skupno strategijo na poti vzpostavljanja vzvodov za učinkovit enakopravnejši, pravičnejši in bolj human, socialno-demokratični model stabilno pravne države. Kako? S konkretnimi predlogi, z jasno zastavljenimi vizijami, z zahtevo po upoštevanju izvenlobijskega dela stroke, z jasnimi vizijami, argumentacijami in odločnostjo – za reševanje Slovenije.

  V vednost, eden vzor(č)nih primerov je tu.

  Posredujem. Samo posredujem!

  ============================================

  29.11.2012

  Spoštovani podpisniki peticij Tretjega člena, dragi prijatelji,

  Buren mesec je minil od objave poziva Za zeleni razvojni preboj, v katerem Vladi RS sporočamo pričakovanje, da v Strategijo razvoja Slovenije 2014-2020, ki je prav zdaj v pripravi, vključi 7 programov »zelenega razvojnega preboja« in s tem Sloveniji omogoči, da v prihodnjih letih polno izkoristi svoje potenciale in strateške razvojne priložnosti.

  Poziv za zeleni razvojni preboj je do danes podprlo več kot 7.700 podpisnikov, med njimi številni razumniki in vplivni posamezniki. Pridružilo se mu je tudi čez 170 organizacij, podjetij, združenj, občin in regionalnih razvojnih agencij (oglejte si njihov seznam na strani poziva).

  Stopili smo skupaj, da bi Slovenijo vrnili med pogumne in navdihujoče družbe.

  Zdaj je čas, da se pozivu vladi za pozitivno razvojno vizijo Slovenije pridružite tudi vi in nam pomagate soustvariti razločen glas razuma, ki ga vlada ne bo mogla preslišati.

  Zeleni razvojni preboj je zdaj edina pozitivna vizija razvoja za Slovenijo, ki kaže pot iz krize z domačimi človeškimi in naravnimi viri. Obeta vsaj 50.000 novih delovnih mest, povečanje konkurenčnosti gospodarstva, zmanjševanje uvozne odvisnosti ter regionalno uravnotežen razvojni zagon za mesta in podeželje.

  Priprava Strategije 2014–2020 naj bi se zaključila do konca leta. Če želimo vplivati na njeno vsebino, moramo ukrepati takoj, brez odlašanja. Vaš glas je pomemben zdaj. Cilj je zbrati 10.000 podpisov in pozivu zagotoviti težo, ki jo vsebine zelenega razvojnega preboja zaslužijo.

  Pridružite se pozivu za zeleni razvojni preboj še danes in ga razširite med svoje prijatelje, sodelavce in znance:

  http://www.tretjiclen.si/slo/zrp

  Morda se boste čez nekaj let s ponosom spominjali tega trenutka, ko niste stali ob strani in ste jasno povedali, kakšno smer razvoja si želite za Slovenijo.

  Naši glasovi so naša moč!

  Renata Karba, Tretji člen

  na kratko v video predstavitvi:

  ~~~

  http://www.s12.si/druzba/razno-ostali-prispevki/1606-zakaj-je-tako-pomembno-zeleni-razvojni-preboj.html?utm_source=feedburner&utm_medium=twitter&utm_campaign=Feed%3A+s12_vsi+(Studio+12+-+vsi+prispevki)

  ~~~

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !