Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Ko je del tebe bengalski tiger

20.12.2012 ob 23:01, avtor jozeb

Yann Martel je že pred leti napisal Pijevo življenje in zanj dobil prestižnega Bookerja (2002). Knjigo smo pri nas dobili dve leti kasneje. Spomnim se tiskovne konference in tudi dvoma, ki se mi je porodil ob napovedi, da naj bi po tej knjigi posneli film… Namreč kako lahko posnameš film o tem, da se ob glavnem junaku v enem čolnu drenjajo zebra, hijena, orangutan in bengalski tiger? A tehnologija je v zadnjih letih toliko napredovala, da smo dobili ne samo film, ampak vizualno mojstrovino, ki bi znala dobiti tudi Oskarja v kateri od nominiranih kategorij.

Zame je bila knjiga seveda še posebej zanimiva tudi zaradi razpiranja nekaterih verskih vprašanj. Glavna oseba, deček Pi, je namreč mnogoverec, pravzaprav pripada hinduizmu, krščanstvu in islamu, in to zelo resno. Ob pravem času zastavlja prava vprašanja in odkrito nastavlja ogledalo vsem, ki jih vprašanja o veri ne puščajo hladnih. Vera pa mu pomaga tudi preživeti na morju, v čolnu z bengalskim tigrom… tako se vsaj zdi.

Po mojem globokem prepričanju še nismo dobili filma, ki bi lahko resneje konkuriral knjižnemu besedilu. Relevantno je vprašanje, ali je to sploh mogoče? Kljub vsemu pa je filmska uprizoritev vredna ogleda. Film je na račun vizualnega »rezal« predvsem filozofske in religijske tone besedila, čeprav knjižni zgodbi ves čas zvesto sledi. Zato je branje knjige vsekakor naslednja stvar, ki naj jo naredi vsak, ki mu je bil film všeč.

Bi bil lahko ogled tega filma zanimiv tudi za veroučne, mladinske in študentske skupine? Nedvomno. Predvsem tudi kot izhodišče za kasnejši pogovor, ki ga še posebej priporočam po branju knjige, kajti avtor že na začetku obljubi, da nas bo njegova knjiga prepričala o obstoju Boga. To pa je nedvomno intrigantna trditev za pogovor v kakšni prej omenjeni debatni skupini. Še sploh, ker nas domače razmere na daleč odganjajo ob vsega, kar samo malo diši po veri in če jo že dopuščajo, takoj pristavijo da je to privatna zadeva, ki se drugih nič ne tiče!

Kakorkoli že, tako Yann Martel kot Ang Lee se s tem ne bi strinjala. Še več, vsa vprašanja v smeri našega odnosa do Boga, so zanju ključna v luči odkrivanja, ali je del mene tudi bengalski tiger, oz kako se lahko vede človek v izjemnih okoliščinah.

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v kultura | Brez komentarjev

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !