Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Pismo domovini

26.12.2012 ob 23:59, avtor jozeb

Danes je praznovala moja domovina. Namenoma pišem moja, čeprav je naša, a misli ob prazniku so moje… Lahko so tudi vaše.

Moja domovina ni velika. Pravzaprav jo lahko prevoziš v nekaj urah. Kljub temu je velika po lepotah in velika po ljudeh, ki tu živijo. Stoletja smo prebili tukaj, a šele zadnjih dvajset let na svojem. Vedno nam je gospodoval drugi. Navadili smo se, da je treba oblastnika vedno »prinesti okoli«, zato je naša ljubezen do domovine nekoliko groba in naš »narodni« junak tihotapec Martin Krpan…

A vendar ne bom izgubil upanja, da se naša ljubezen do tega koščka sveta vendarle nekoč ne razplamti, kajti sredi glavnega mesta nam na podstavku stoji kip velikega pesnika in ne vojskovodje. In to ne kateregakoli pesnika, pač pa tistega, ki je zapisal, da naj žive vsi narodi in da si želi učakati dan, ko bo na svetu zavladalo bratstvo, iz njega bo pregnan prepir in bo zavladala svoboda. Kateri narod je še vsem drugim zaželel kaj takega? Kateri narod pod tem soncem je še bil tako odprt do drugih, da jim je privoščil vse kot sebi?

Moja domovina je torej velika v srcu. V mislih, v pesmih in kulturi. Na vršacih gora in v globokih jamah, kamor svetlobo prinesejo le zagreti posamezniki. Moja domovina je velika v solidarnosti in prijaznosti do obiskovalcev, v belih cerkvicah na gričih okoli nas in v materinih besedah, ki otoke učijo prve besede.

Moje domovine niti malo ne prizadenejo posamezniki, ki v njenem imenu ne delajo vedno tako, kot bi morali. Zaradi njihovega slabega zgleda ni domovina nič manj moja. Rad jo imam in spoštujem jo. Želim ji le dobro, ker sem zrasel iz nje, ker govorim njen jezik in razumem kako šumijo njeni gozdovi in plivka njeno morje. Tudi jaz sem ta domovina in tudi jaz bi moral včasih v njem imenu storiti kaj, pa nisem…

Zato ti želim, moja domovina, da bi te imeli radi kot mater in ne kot mačeho. Želim ti, da bi se vračali s potovanj v tujini, ker bi potem bolj cenili tebe. Želim, da bi se znali resnično veseliti s teboj in med seboj. Želim, da bi kdaj izobesili zastavo, tudi ko ni praznik, ker nam je srce tako velelo.

Draga moja domovina! Danes sva z ženo nazdravila zate. Nisva recitirala domoljubnih pesmi in ne prebirala besedil tebi na čast. Le sedela sva in mislila, da je bil, kljub dežju, lep dan. Ker, če je praznik v srcu, ga ni vremena, ki bi ga lahko skazilo.

Jutri bo nov dan, nova priložnost, nov izziv. In če sem danes slavil, si želim jutri zate nekaj storiti. Ker si zaslužiš, ker si moja… domovina.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika, splošno | 4 komentarjev

4 odgovorov

 1. Dajana Dajana pravi:

  Ma ja no… Pa kaj je treba delat dramo iz vsake reči? Za moje pojme ni to noben praznik, ki bi se kogarkoli dotaknil. Ne moreš na silo. Kar pa ne pomeni, da to ni tudi moja domovina. :roll: Počasi… čez sto let bo drugače. :)

 2. David pravi:

  Dajana, ni čudno, da nimaš do domovine nobenega odnosa. Nimaš nikakršnega odnosa do svoje mame, niti do svojih otrok, ko jih šimfaš po netu, niti do svojih bivših partnerjev, tudi ne do prijateljev, katerih informacije, ki niso za javnost, širiš po blogosu, poleg tega imaš bolan nedemokratičen pogled na politiko, kjer ti je Zoran Jankovič primer zglednega politika itd. A misliš, da tvoje mnenje kaj šteje?

  Tebi seveda ne more biti jasno, kaj pomeni nazdraviti svoji domovini. Takšen odnos in plemenitost sta tebi tuja. Le zakaj se ne čudim.

  Praviš, da se praznik ne dotakne kogarkoli? Veliko ljudi je umrlo za to domnovino, da ti lahko tukaj kracaš gluposti po netu.

  Kaj bo čez 100 let drugače, če ne bomo otroke vzgajali v ljubezni do domovine? Ti tega zagotovo ne počneš. Aja, pardon, tvoji so multikulti, sploh niso Slovenci, ali kako že praviš? Ker so očetje Nemci. A je Slovenija res stvoja domovina? Si prepričana? Ali je to nekaj samo po sebi umevnega, nekaj, kar si ne zaslužii spoštovanja?

 3. Stric Marč pravi:

  Lepa oda domovini. Mati domovina nima vseh otrok enako rada , kot tudi druge matere , če le malo poslušate oddajo za štrimi stenami.V času globalizacije, multi kulture, preseljevanja ljudi, kapitala in blaga, država počasi izgublja svojo vlogo in s tem tudi obeležja. Ostaja le tradicija ( ki pri nas še ni dolga) in spodobnost.
  Sedaj lahko povem, kako so mi šle že kot otroku na k… proslave na Dan borca , Dan OF, Dan republike 29. nov. in podobno. Tudi takrat se ni spodobilo, da ne bi poveličeval in malikoval doseženega. Kozmopoliti pač malo drugače občutijo obeležja svoje domačnosti.
  David, gluposti po internetu ne kracamo zaradi tega, ker so nekateri padli za domovino, pač pa zato, ker je izumljen in uveljavljen internet povsod po svetu.

 4. Dajana Dajana pravi:

  Stric Marč… sploh ne morem povedati, kako sem trpela med vsemi temi proslavami kot otrok. :cry:

  O Davidu Pelku pa samo to: dvoličnež in zahrbtnež. :cry:

  Očitno moram vedno naleteti na koga, ki pojma nima o meni, išče moje komentarje in za njimi komentira, kako sem jaz slaba. :roll:

  No, za vsako rit palica raste!

  Pa srečno! :)

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !