Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Zaradi trme!

17.01.2013 ob 23:45, avtor jozeb

Da je Slovenija na psu, se lahko strinjamo vsi. Da je čas suhih krav prav tako. Verjetno ga ni junaka, ki bi lahko v kratkem času vse negativne trende obrnil navzgor. Če razmišljamo trezno in realno, smo pač vsi na tem, da moramo nekaj žrtvovati, se nečemu odpovedati, skratka, da ne bi nekateri ostali brez vsega, se moramo vsi odpovedati delčku svojega. Jasno!

Obstaja pa še druga možnost. Lahko se odločimo za kolaps. Za grški scenarij. Lahko pristanemo na dnu, lahko 20 % vseh zaposlenih v javni upravi izgubi delo, lahko nam drugi diktirajo varčevalne ukrepe. Kot Grki se bomo znašli na ulicah, nekateri se bodo pred bankami zažgali, nekateri bodo z granitnimi kockami napadli organe oblasti, znašli se bomo v primežu stavk. Število turistov se bo zmanjšalo (procentualno kot v Grčiji), ljudje bodo začeli spet živeti bolj primarno, od svojih vrtičkov in njivic.

Odločitev je konec koncev ljudska, naša. Če ljudje nismo zmožni preseči nekaterih delitev, potem je pot jasna, šla bo navzdol, kjer bo jok in škripanje z zobmi… Vse to mi prihaja v zadnjih dneh na misel.

Prebral sem zapis Milene Miklavčič o »Zgodovinskem trenutku, ki se ga bo pomnilo«. Ja, precej resnice je v zapisanem. In če pomislimo na možnost, da je vrli Žirovec, ki vodi Protikorupcijsko komisijo, pravzaprav le orodje, člen v verigi, ki se je zaradi svojega levičarskega pedigreja poigral z usodo vsega naroda, potem nam grški scenarij res ne gine.

In res, kot piše Miklavčičeva, smo (desničarji) obstali. Ker smo verjeli, kot je presodila komisija, da je namreč predsednik vlade ravnal koruptivno, potem je prav da odstopi… A pokazalo se je, da je bila parcela ob Soči vendarle vredna več, kot so jo bili pripravljeni ovrednotiti in da za ceno niso povprašali niti sodnega cenilca. Prav tako je res malce čudno pričakovati, da se človek spomni za vsako položnico in nakazilo, kako in kdaj ga je poravnal (vsaj jaz se ne).

Od vsega sem najbolj prepričan, da je med predsednikom vlade in predsednikom Protikorupcijske komisije prišlo do komunikacijskega kratkega stika že zelo kmalu. Lahko si predstavljamo, kako je taka komunikacija (ne)potekala, kje ji je statiral Rok Praprotnik… Rezultat je znan. Komisija je presodila, da je Janša koruptiven in na to ni priziva. Najprej mora odstopiti, ne glede na ekonomsko situacijo, ki se bo drastično poslabšala ob čakanju na predčasne volitve in to še preden o tem kaj povejo organi pregona, policija in tožilstvo. Mi pa kar čakamo in nihče se ne zgane. Nihče ni prišel in z roko udaril po mizi ter rekel, da se tega ne gremo, ker so državni vložki preveliki.

Nihče ni šel na ulice in rekel, da bomo zdaj demonstracije začeli tudi desničarji. Za normalnost, za prihodnost. Zato, da nam dražgoška levica ne bo spet »ukradla države«. Ne, pri nas se ne dogaja nobena konservativna revolucija (kako butast izraz!). Pri nas je v redu, če si progresiven, napreden, levo čuteč (tudi srce je tam!), če pa hodiš k maši, če voliš desne stranke in ne bereš Mladine ali Dela, potem nisi ravno pameten. Ne moreš biti. Tako je odločila nelustrirana nekdanja nomenklatura, ki svoj vpliv in tovariške lobistične povezave še kar naprej steguje po denarju in vplivu.

In ker se niso oglasili drugi, sta se dr. Štuhec in dr. Stres. Jasno in brez dlake na jeziku. Koliko žolča se je zlilo nanju. Tiho naj bosta! Naj se ne vmešavata v politiko. Če si klerik moraš živeti skrito za zidovi zakristije, vera je zasebna zadeva, zato se duhovnik, kaj šele škof, ne sme javno izjasnjevati o politiki. Tako so povedali že Ribičič, Marinko in Kardelj in mi jim (še vedno) verjamemo!

Zato se bom tokrat postavil za Janšo, dokler sodišče (ki ga tako ljubi) ne dokaže drugače. Zakaj? Iz inata. Ker mi smrdi tisto, kar je skuhal Klemčič, ker ni uspelo Tauferju, KOKSu, Štruklju, Semoliču, Jankoviću…

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 13 komentarjev

13 odgovorov

 1. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  jože, povej mi ti nekaj. si prebral poročilo? a sploh veš, kaj v njem piše? a veš, kako pravimo ljudem, ki ne uporabljajo lastne pameti in se o zadevah sami prepričajo, ampak slepo verjamejo tistim, ki jih idealozirajo? temu pravimo ovce. in ovce v tej državi, pa naj bojo take ali drugačne barve, so nas pripeljale na rob prepada. ker ne razmišljate z lastno pametjo, ampak slepo sledite pastirjem. tako da ne biti ovca, ampak si preberi najprej poročilo in si ustvari mnenje vredno človeka, ne ovce. bo šlo?

  https://www.kpk-rs.si/upload/datoteke/Ugotovitve_nadzora_nad_PS_predsednikov_parlamentarnih_strank.pdf

 2. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  pa še nečesa ne razumeš. politična odgovornost ni isto kot kazenska, ampak je strožja. nek funckionar je najprej politično odgovoren, kar pomeni, da že v kolikor se pojavi nek dovolj utemeljen sum, da je storil kaj kaznivega ali pa če je storil zgolj nekaj, kar ni v skladu z vsesplošno sprejeto moralo, mora odgovarjat. odgovarja pa lahko samo tako, da se odpove funkciji.

  ti bom dal en primer. v prejšnji vladi smo imeli ministra za okolje in prostor, ki ga je na poti ustavila policija in ugotovila pri njem vinjenost, ki je presegala zakonsko dovoljene vrednosti. minister je odstopil. brez besede.

  v tem primeru imamo janšo, ki je sedemkrat kršil zakon o preprečevanju korupcije, ki je temeljni zakon, ki naj bi skrbel, da politika ne bi bila koruptivna. sedemkrat. bodisi tako, da KPK ni zadev ni prijavil v zakonskih rokih, bodisi da jih sploh ni prijavil. sedemkrat. tako da pustimo razne hiše v trenti in ostale sume koruptivnih dejanj. sedemkrat ni spoštoval zakona. ampak ne, zate je to vse zarota komunistov.

  ker jože, naslednjič, ko boš karkoli obsojal na osnovi npr. tvoje krščanske etike, pa karkoli to že je, se vprašaj, ali nisi malo hinavski? kako lahko nekoga ali pa nekaj obsojaš, brez da bi ga najprej sodišče obsodilo, če se sedaj postavljaš na stališče, da naj bi janša bil politično odgovoren šele takrat, ko bi mu sodišče dokazalo, da je tudi kazensko? a razumeš sedaj razliko me politično odgovornostjo in kazensko?

  s stakim stališčem postane vsaka tvoja moralno obsodba kogarkoli hinavščina, v kolikor ni osnovana na obsodbi sodišča.

 3. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  ker ja, kako lahko obsojaš klemenčiča, tauferja itd., a jim je sodišče to dokazalo, kar jim očitaš? a tu pa nisi trmast? hinavščina jože, hinavščina ali pa le ovčja pamet.

 4. jozeb jozeb pravi:

  Na misel mi prihaja film Ali je pilot v letalu? Po neki anketi je bil razglašen za najbolj smešen film. Tam vse pilote pobere, na pragu je katastrofa in potem mora z letalom nekdo pristati.
  Zdi se, da smo v precej podobni situaciji, le da se pri nas pol aviona trudi, da bi pilota pobralo, da bomo potem izbrali drugega. Razlika je seveda v tem, da nam zmanjkuje bencina…
  Veš Tomaž, malo sem se že naveličal, da ti meni očitaš hinavščino in mi v luči mojih krščanskih vrednot govoriš, kaj bi jaz moral in kako bi bilo prav. Samo poglej slikico in ime tvojega nicka. Spominjaš na farizeje, ki so vedno vedeli, kaj morajo naložiti drugim, sami so pa delali drugače, opravičevali zločine in zločince, sistem ki smo ga izvozili na smetišče zgodovine in se nasploh delali pametne.
  Laž je nesmrtna duša komunizma, zato Tomaž… ohladi se malo.

 5. katarina pravi:

  no ja … 33.000 eur ni položnica, ki jo pozabiš. se je lepo in jasno videlo, da je janša 3x drugače razložil ta priliv. oprosti, ampak moja hiša stane 25.000 eur in ja, mene zanima, od kod njemu toliko denarja, ki ga bom jaz banki odplačevala še 12 let.

  kot drugo pa … je janša dobil volitve? ni. prišel je na oblast z zvijačo. da ne bo pomote, tudi jankovič je v mojih očeh odletel, pa tudi pahor, ki je bil samo druga opcija, da turk ne pride spet na stolček.skratka … obrazi so iztrošeni in predolgo so bili pri koritu, da bi se njihova pokvarjenost ne videla. tudi afera z orožjem prihaja na dan. počasi bo vse jasno in vsem razumljivo, da smo slovenci v taki sestavi totalno nesposobni imeti svojo državo. čim se strokovnjaki izogibajo “političnih” funkcij je jasno, da smrdi. pošten človek namreč ne hodi k smrdečemu koritu pit. po počn tisti, ki točno ve, kaj se v tme koritu skriva.

  pa še nekaj: meni osebno je bolano smešno tudi to, kar se zdaj dogaja, ta otipljiv strah pred izgubo bonitet in stolčkov. samo predčasnih volitev ne, vse drugo je bolje. za koga? za narod? :) ))

 6. jozeb jozeb pravi:

  Predčasne volitve lahko, ampak kot kaže, po njih razmerje moči ne bo bistveno spremenjeno. Se pravi da težav s stolčki nismo odpravili… Tudi novi obrazi se v zadnjem času ne kažejo. Kaj drugega bo treba.

 7. katarina pravi:

  predčasne volitve, ampak samo tako, da se volijo ljudje, ne stranke. kar pa je bojda neuresničljivo. da bomo pa spet gledali iste face pa … hvala lepa.

 8. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  jože, hinavščino ti ne le očitam, ampak predvsem dokazujem. ali pa mi prosim pojasni, kako bi ti opisal človeka, ki pri osebi A zahteva, da o njegovi krivdi odloči sodišče, preden ga tudi sam obsodi, pri osebi B pa ne? kako bi ti to opisal, jože? jaz in vsi, ki razumejo besedo hinavščina, pravimo temu hinavščina.

  drugič jaz nisem podobno zaslepljen kot ti in se zavedam, da smo v času, ko je kriza vlade najmanj kar rabimo in še zdaleč nisem eden tistih, ki v tem trenutku vidi le to, kako bi lahko levica prišla na oblast, ker resnici na ljubo ne vem, kaj bi bilo potem drugače, ker je problem v sloveniji veliko globji in na vseh ravneh družbe. in za razliko od tebe me ne zanima oblast po mojem ideološkem okusu, ampak oblast, ki bo delovala zakonito in v interesu države in državljanov. pa tudi če jo vodi sam papež.

  ampak nekje je treba postavit mejo, če ne je ne bomo nikoli imeli. če danes ne zahtevamo odstopa posameznikov, ki so brez dvoma dosegli prag politične odgovornosti, potem bi bilo hinavsko, če bi ga zahtevali kadarkoli v prihodnosti. s tem pa legitimiramo stanje, ki s pravno državo nima nič skupnega. v tem je problem, ne pa v odstopu vlade ali ne.

  ker če se navežem na tisto analogijo v letalu, bi jaz rekel takole. če je očitno eden izmed pilotov tako pokvarjen, da se ne drži več pravil in postopkov, ki veljajo, naj se ga pač odstrani in naj krmilo prevzame kopilot. saj janša ni edini politik v tej državi, da se na njegovo mesto preprosto ne bi moglo postaviti drugega človeka in zadevo peljati dalje, pa magari z isto vlado.

  ampak sramota je, da se nekoga, ki je dokazano kršil zakone in deloval na način, ki zbuja dvom o politični korupciji, brani s tem, da se vse tiste, ki takih politikov nočemo videti v politiki, obtožuje, da rušijo državo. to je pokvarjeno do konca.

  slika in moj nick so pa za tiste, ki imajo v glavi kaj soli, da bi lahko zadevo razumeli. tomaž majer je, zaradi vseh nam znanih dogodkov, tipičen stalinističen element v tej državi in s tem simbolizira vse, kar je v tej državi najbolj narobe. skratka moje ime in nick nista namenjena propagandi očitnega, ampak kot opozorilo tistega, kar se skriva v ozadju. politične korupcije, nepoštenosti, nespoštovanja pravne države, politične manipulacije, vladanje za lastno korist itd. ali če hočeš kot tista tvoja krvava zvezda, ki si jo nekje naslikal. ne zato, da bi jo častil, a ne?

  in nisi mi še odgovoril na vprašanje ali si tisto poročilo sploh prebral. vidiš jože, jaz ti ne očitam, jaz ti samo postavljam ogledalo. kaj boš v njem videl, je pač tvoja stvar, saj jaz nisem tvoj dušni pastir. sem pa mnenja, da o stvareh, o katerih se niso direktno poučili, jih direktno preverili, ampak posredno preko raznih stricev in tet, pametujejo zgolj človeške ovce, ne pa ljudje z neko integriteto. to je sicer moje mnenje, ampak verjamem, da bi težko našel argument, s katerim se s tem ne bi strinjal. in ti ne govorim kako bi bilo prav, govorim ti samo na kakšen način zagotovo ne boš deloval dosledno.

 9. David pravi:

  Kaj Jankovič kot župan Ljubljane pa ne bo odstopil? Kakor kaže, NE! Še več, izgleda da bo kot “zamrznjen” postal novi vladar Slovenije.

  Izgleda, da tudi to potrebujemo!

 10. katarina pravi:

  david: očitno. in to tudi zato, ker ljubljančani niso mariborčani. se je težko spravit na cesto in zahtevat odstop, če si v glavnem mestu in imaš še kolkor toliko dobro plačo. taki se ponavadi brigajo zase, ne za druge, še manj za moralo in etično obnašanje drugih.

 11. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  pogljte si prve 2 minute pogledov slovenije, kjer slak neverjetno natančno zadane poanto problema, ki ga imamo v sloveniji. temu ni kaj dosti več dodati.

  http://tvslo.si/predvajaj/borut-peterlin-suspendiran/ava2.156135283/#ava2.156065306;;

 12. Nik pravi:

  > A pokazalo se je, da je bila parcela ob Soči vendarle vredna več, kot so jo bili pripravljeni ovrednotiti in da za ceno niso povprašali niti sodnega cenilca

  KPK ima kupoprodajno pogodbo s katero je Janša kupil parcelo. Tako je rekel Klemenčič. Ocenjena vrednost je VEČJA od zneska na pogodbi.

 13. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  “Zato se bom tokrat postavil za Janšo, dokler sodišče (ki ga tako ljubi) ne dokaže drugače. Zakaj? Iz inata.”

  Zelo beden argument. Iz inata. Iz inata bi lahko podpirali tudi serijskega morilca. Iz inata je vse mogoče. Jaz sem pa mislila, da naj bi še posebej verniki bili bojda neskončno občutljivi na moralo in pravičnost. Pravičnost pomeni objektivno presojanje po delih in dejanjih, v določenih primerih tudi po mislih, ki vplivajo in so podstat dejanj. Ampak, ja, Jože, pred hinavščino pač ni varen nihče, a ne, pa če je še tako veren. Pred hinavščino je varen samo moralen človek, ki ne le verjame, ampak tudi sam stavi na moralo in pravičnost. Oboje je včasih težak koncept pri presojah, zaradi vzrokov in okoliščin, ki pripeljejo do določene situacije. Vendar ne v tem primeru dveh najbolj vplivnih političnih veljakov. Dejstvo je, da Majerju pač niso odgovarjal z dejstvi, ampak s puhlicami in stigmatizacijami na ideološki podlagi. Zelo si se razočaral po mojem mnenju. Še posebej, v kolikor si poročilo celo prebral, pa ti je malo mar. No, pa tudi če nisi prebral in vseeno širiš propagando na povsem ideološki podlagi, ki z moralo in pravičnostjo nimajo nobene zveze.

  Seveda je Janša kot predsednik največje desne stranke tarča političnih nasprotnikov. In seveda je tudi predsednik največje leve stranke in župan. Vendar te precej običajne politične okoliščine pač ne nudijo jokerja za odpustke nikomur izmed njiju. Prav gotovo ni nihče, ki deluje špekulativno, manipulativno in koruptivno na takšnem vplivnem položaju vreden podpore, ker ga politični nasprotniki napadajo. A se vam je utrgalo, al’ kaj???? Tolerance in razumevanje je pri kakšnih drobnih prekrških upravičen kveljemu človek z majhnim vplivom in težkimi eksistenčnimi okoliščinami. Ne pa predsednik vlade, diktator, župan, kralj ali papež. A tega pri maši nikoli ne povejo ali razložijo al’ kaj??? Meni je te relativnosti moralnih vatlov razložila mama, že ko sem gulila še osnovno šolo. In čemu neki naj bi služili.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !