Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Stavka

20.01.2013 ob 22:58, avtor jozeb

V sredo 23. januarja bo stavka. Po zagotovilih sindikatov naj bi stavkalo 160 tisoč javnih uslužbencev.  (Javne) Šole in vrtci bodo zaprti, policisti in cariniki bodo delali počasi, uradi prav tako. Le zdravniki Fidesa se niso pridružili stavki in vojaki, ki ne smejo stavkati.

Fino, ko sindikati tako lepo poskrbijo za vse in predvidijo, kdo in kje bo stavkal in zakaj si prizadevajo. Ampak zadeve seveda niso tako zelo enoznačne (tudi tu ne).

Moji ženi (ki je tudi javna uslužbenka), je konec leta zaradi Štruklja in njegovega politkomisarskega odnosa, (da o bogatem besednjaku sploh ne govorim) dokončno počil film in je iz sindikata izstopila. Pravzaprav se je čudila, da tega ni storila že prej.

Tako je stavka, ki naj bi se dogodila 23. pravzaprav ne zanima, še sploh, ker je ministrstvo umaknilo predlog novih normativov, ki so si jih res lahko izmislili le tisti, ki nikoli niso učili v rezredu. Tako kot moje žene, stavka ne zanima še nekaterih drugih, ki prav tako niso člani sindikata (morda iz kakšnih drugačnih razlogov). O številkah, koliko je takih “nečlanov”, zdajle ne bi, čeprav bi se bilo zanimivo enkrat pozabavati tudi z njimi. Recimo, da bi se vsi ti odločili, da bodo tisti dan delali po urniku.

A glej ga zlomka, ne bodo mogli! Zakaj? Ker bodo vrli člani sindikata zaklenili šolo in pred njo postavili straže, da ne bi bil kdo stavkokaz…

Mislim, da vam je že jasno, kako je zdaj z zgoraj omenjenimi številkami. Te prav gotovo ne bi bile take, če bi se ljudje lahko SVOBODNO odločali ali bodo stavkali ali ne. Dokler pa bodo Štrukelj in njegovi postavljali straže in šteli, kdo vse, kje in kaj dela, potem bo pač tako kot bo In vsi bomo na nek način talci sindikalnih voditeljev, ki so (vsaj nekateri) praktično večni, nenadomestljivi, uležani in servirani.

Jaz pa bom moral vzeti dopust oz koristiti proste ure, ker bodo otroci namesto v vrtcu doma, dokler ne bo mama prišla iz stavke, kjer pravzaprav stavkati sploh ni hotela.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 9 komentarjev

9 odgovorov

 1. Tomaž Majer Tomaž Majer pravi:

  če je to res, potem sindikati kršijo 5. člen zakona o stavki, ki v drugem odstavku pravi:

  Stavkovni odbor in delavci, ki sodelujejo v stavki, ne smejo delavcem, ki ne sodelujejo v njej, preprečevati, da bi delali.

 2. Stric Marč pravi:

  V času, ko ministri niti ne vedno, kako dolgo bodo še sogovornik sindikatu, je stavka nesmiselna in ni namenjena drugemu, kot njihovi konsolidaciji in kazanju mišic. Še posebno, ko je vlada umaknila iz procedure nižanje normativov, bi bilo smoterno stavko prestaviti za nedoločen čas, do takrat, ko bo jasno, s kom se ima smisel pogajati.

 3. anna pravi:

  “Jaz pa bom moral vzeti dopust oz koristiti proste ure, ker bodo otroci namesto v vrtcu doma, dokler ne bo mama prišla iz stavke, kjer pravzaprav stavkati sploh ni hotela.” – točno tak.rabili boste dopust. stavka, pa kdorkoli jo vodi, je STAVKA. UPOR (mini upor). in en dan v celem življenju, ki vas še čaka, boste preživeli na “dopustu”. otrokom ne bo hudega, vam tudi ne…kaj je to proti življenju! Nehajte jokcat.
  Javni sektor nismo samo učitelji! Pa je res treba podučevat to ostale državljane, ki so ratali kot zverine?! narodu se je zmešalo kako pljuva po nas. Nismo lenuhi! Delamo in se psihiramo vsaki dan, glede na pogoje dela. Javni sektor je vsa smetana, ki mastno služi še na drugi področjih dela. naj se njim trga.

  moje življenje se sesuva, pa ga še začela nisem prav živeti! vi pa imate svoj dom, družino! jaz si tega ne morem ustvarit zaradi te bandidske države. moja plača je pod 900 evr neto! plačujem najemnino, hrana je superdraga ect etc moja plača je znižana in še jo bodo nižali, pa odpuščali. začetnica sem že 4 leta in tako bom ostala še naslednjih 20 let. bom stavkala, čeprav dvomim, da bo prineslo poz spremembe, ki bi mi naj izboljšale način življenja. grem stavkat, da se POSTAVIM ZASE in za meni podobne. pika.

 4. moret pravi:

  No, ko že jamraš o 900 neto, primerjaj to stanjem v gospodarstvu, brezposelnimi ali vsemi prekerci – študenti, avtorske, “s.p. ji”.
  Ni pa lahko živeti niti z 900 euri neto, sploh če si sam. Še težje je pa tistim z nižjo plačo.

 5. NoMercy pravi:

  @anna – saj poznamo tudi t.i. minimalno plačo (cca 720 Bruto) – in do tam bo moral JS priti, da se povrne tiste 2 miliarde!€ za katere se je država zapufala, da se ni odpuščalo (2009-2011) plus kaj bo treba nahrčkati, da se tekoče ne bo država zadolževala.
  Simpl.
  Glede stroškov pa: v paru se poceni najemnina, hrana, … tekoči stroški – ali pa vsaj deli na dva ☺

 6. NoMercy pravi:

  vsak dan, ko JS štrajka prihranimo cca 10+€/štrajkajočega in odsotnega z dela ☺ (prehrana, prevoz, ogrevanje … energija in materialni stroški za delo … dodatki na delovno uspešnost ) ☺

 7. anna pravi:

  ne vem kaj nekaterim ni jasno. jemljejo tistim, ki že imajo/mmo tako malo. čemu bi si moj sodržavljan želel, da imam še nižjo plačo, ki je sicer bedna. jaz tega ne želim nikomur, ki vse težje iz dneva v dan živi, še manj pa množici mladih, ki se postavljamo na noge.
  JAMRAM ja, ker si zaslužim boljši status in DOSTOJNO PLAČO, da bom lahko dostojno živela ne samo sama, ampak tudi z DRUŽINO. nočem životarit. in kdo govori o ljudeh s 300evr plače in 500evr plače?! SEVEDA, TUDI ONI SE MORAJO POSTAVLJAT ZASE. JIH PODPIRAM. vsak si je izbral svoje delo in nekaj najbolj primitivnega je, da moji sodržvaljani tako goreče pljuvajo po enem izmed najbolj plemenitih in kompleksnih poklicev…ampak, kot da je ta poklic edini…govorim pa v imenu ZAČETNIKA, ki se ga dotaknit ne bi smeli na nobenem področju dela.
  Tistim, ki imajo 1200 + evrov neto plače IN TAKIH JE MASA, MASA! naj trgajo in še vedno ne bodo padli pod 1000evr – privarčevalo pa s ebo ogromno (da ne govorim o tistih, ki imajo po 2000 in več). In večina teh, tudi v mojem poklicu učiteljev, ki imajo 1300evr in + neto plače, so starejši prebivalci, ki so si ustvarli praktično vse, njim ne bo hudega, če bodo shajali s 1100 ali 1200 evr neto. Jaz pa životarim; govorim v imenu začetnika.
  Zakaj se ne dotaknejo torej tistih, ki imajo in tudi, če jim vzamejo, ne bodo taki reveži kot jaz in vsi drugi pod mojo plačo!
  Zakaj se ne dotaknejo zdravnikov in zavodov in agencij ter njihovih uradnikov in drugih pomembnežev…zakaj še vedno udrihajo po nas, meni?!?! Ker IMAM PREVEČ!?!?! Hecate se.

  In tisti, ki nas/me zmerjate z LENUHI… Kje ste bili do sedaj, primitivci? Živeli na Marsu? Hočete reči, da ste bolj delali od mene?!?! Kako to dokazujete? A se tako primerjamo med seboj? Navadni mali narod se žre med sabo. Sram vas naj bo.
  Izobražujemo in VZGAJAMO (KER JIH VI NE MORETE IN NE ZNATE) po 50 otrok, s polno deviacijami! Smo multipraktiki (celo nekateri z veseljem, ker s tem rastemo bolj kot kdorkoli drug)…in potem smo ničvredni. Od kod jemljete navdih?! Bolj mirno spite ponoči? Ste srečnejši?
  Ko bodo VSI imeli POVPREČNE PLAČE, bom tiho. VSI. Do takrat pa bom tulila v nebo…tako kot vsak, ki je za to upravičen.

 8. anna pravi:

  *naj pojasnim teh 50 otrok – ti so pod budnim očesom 2 odraslih oseb.

  ps.: kaj verjamete v čudeže in vsemogočne čarovnike?
  ps.: enega otroka današnji starš težko obvlada…potem pa se norčujete iz učiteljev, ki imamo pod sabo mase otrok z vedno več posebnimi potrebami. In vso znanje, delo je od tod splahnelo, ni vredno, ne obstaja?
  Nima vrednosti zame človek, ki tako razmišlja.

  Potem se strinjate tudi, da vaš otrok ne potrebuje vsega tega, kar prinese kot osnovno izobražen človek? Prav. Bodo prišli časi, ko se pač zaradi tako mislečih ne bomo več lepo gledali. Se bomo pa grizli.

 9. Daly pravi:

  v
  @Anna:zabiti,tlacanski, hinavski in zavistni Slovenceljni.Dopust morajo vzeti, da svojega otroka en dan v letu gledajo cel dan doma?! Ce jim crkne avto in gre na servis, se ne pritožujejo, če zato dopust vzamejo.
  Daj mi sto evrov,pa bom tiho. Pa še prispevke plačaj, pa bom srečen. Samo da imam svojo štalco, pa kravco,pa en glaž poln vinca rujnega.
  Hrbet me malo boli, od drže, a bo že.
  @Anna, ne daj se!

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !