Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Zdravljica

23.01.2013 ob 21:04, avtor jozeb

V galeriji Kresija so predstavili ilustracije Prešernove Zdravljice, ki jih je ustvaril Damjan Stepančič. Ilustracije so iz knjige, ki bo v petek šele izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Ilustrator Damjan Stepančič se je dela lotil z vsem dolžnim spoštovanjem tako do Prešerna (»največjega slovenskega pesnika«), kot do nacionalne himne. Kljub vsemu pa ilustracije prinašajo svežega duha, sodoben risarski pristop in predvsem dolga stoletja slovenske zgodovine od Vaške situle do današnjega trenutka. Ilustracije so tako večplastne, saj aludirajo na znane zgodovinske dogodke in ljudi, ki so oblikovali našo zgodovino.

Takega projekta pravzaprav še nismo imeli, saj je ilustriranje nečesa tako lirično zmuzljivega, kot je Zdravljica, na meji predstavljivega in tudi avtor sam se je, kot je sam povedal, večkrat sprehajal po »konici noža…«

Kakorkoli že, navdušen sem! Tako nad razstavo, kot nad knjigo, ki sem jo sicer lahko le prelistal. Ob bližajočem se kulturnem prazniku pa je knjiga lahko dobrodošlo darilo vsem nam, mladim in starim, z jasnim sporočilom, da je čas, da v duhu Prešernovih stihov, spet stopimo skupaj.

Na začetku je igralec Andrej Rozman Roza v duhu Prešernove napitnice, med kiticami, izpraznil steklenico…

  • Share/Bookmark
 

Objavljeno v kultura | 2 komentarjev

2 odgovorov

  1. Stric Marč pravi:

    Glede na risarske mojstrovine avtorja bloga, njegovo oceno jemljemo resno in ne zamahnemo le z roko, češ. Le čevlje sodi naj kopitar.

  2. jozeb jozeb pravi:

    Hvala stric.
    Pravzaprav si do včeraj sploh nisem predstavljal, kako bi se Zdravljica dala ilustrirati. Tako da, ja priporočam.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !