Jože Bartolj (1969) je urednik za kulturo na Radiu Ognjišče.

Teme

Išči

Začelo se je, kmalu bo tekla kri

24.01.2013 ob 23:21, avtor jozeb

Na srečanju Zbora za republiko v Mariboru v sredo 23. januarja, je prvič tudi fizično počilo. Udarila sta se pripadnika dveh različnih nazorskih struj. Eden naj bi bil menda vinjen, drugi pa je glasno izzival. Nasprotniki srečanja Zbora za republiko v Zavodu Antona Marina Slomška, se tam seveda niso znašli po naključju, ampak so bili organizirani. Vstopili so tudi na javno tribuno in jo ovirali do te mere, da so jih morali iz dvorane odstraniti.

To je nekaj dejstev, ki bi nas morala malo zaskrbeti. Kažejo namreč na nevaren trend, ki v prihodnje lahko kulminira v nesluteno nasilje.

Mariborčani so razdeljeni, prav tako kot smo razdeljeni ostali Slovenci. En del je odnesel župana Kanglerja, in ta je trenutno edini otipljiv izplen demonstracij. Množica, očitno ohrabljena s to mislijo, sploh ne razmišlja o tem, da druga polovica someščanov proti Kanglerju ni demonstrirala. Še več, ne misli, da bi ga ta polovica lahko še enkrat izvolila…

Tako je prepričana v svoj prav in preživete simbole za katerimi stoji, da drugače mislečim ne dovoli niti razmišljanja s svojo glavo. Še več, njihovo zbiranje, gosti in tema o kateri so govorili, jih moti celo do te mere, da bi bili pripravljeni tudi fizično preprečiti njihovo zborovanje. Kaj ni to malce totalitarna misel? Ali ni osnova demokracije in zahodne družbe, da lahko vsak svobodno pove svoje mnenje in se mu zato ni treba bati za zdravje in življenje?

V sredo pa sta se v Mariboru dva celo fizično udarila. Predstavljajmo si, da bi imel eden od njiju pri sebi orožje. Predstavljajmo si, da bi se zgodilo kaj takega, da bi tekla kri. Potem nismo več daleč od splošnega pretepa, od organiziranja skrivnih tolp, od spiskov ljudi, ki jih je treba onemogočiti na tak ali drugačen način.

To kar se je zgodilo v Mariboru zbuja negotovost. Kako daleč bodo stvari še šle naprej? Kdo jih bo zaustavil? Si bomo še lahko delili mnenja, poslušali govornike, ki jih želimo in se udeleževali shodov po svoji izbiri, ali bomo pristali na diktat nestrpne ulice?

70 let ni bilo dovolj, da bi se zacelile rane, ki so nastale med drugo svetovno vojno in po njej. Ne dovolimo, da bi se odprle nove rane zaradi pomanjkanja soočanja z mnenji, ki so drugačna od mojega.

 • Share/Bookmark
 

Objavljeno v politika | 7 komentarjev

7 odgovorov

 1. Stric Marč pravi:

  Kako prav imaš!

 2. jozeb jozeb pravi:

  Žal…

 3. pohajalka pravi:

  Problem nastane, ko nekdo ne upošteva večinskega mnenja, potlej temu ne moremo več reči demokracija.
  Oblast je sladka.

 4. Stric Marč pravi:

  Kdo je prijavil za 8. februarja miting v Ljubljani? Dva mitinga v istem dnevu sta dejansko potencialna nevarnost incidentov. Malo večji spopad dveh privržencev dveh mitingov, pa so dejansko zrele razmere za izredno stanje. Le komu bi izredne razmere odgovarjale?

 5. Igor pravi:

  “Ali ni osnova demokracije in zahodne družbe, da lahko vsak svobodno pove svoje mnenje in se mu zato ni treba bati za zdravje in življenje?” Isto to se sprašujejo vsi tisti, katere po zobeh vlačijo na Zboru za republiko.

 6. Zimb pravi:

  Glede na fotke sta se udarila dva 75+ letna penzionista. Stara sola takorekoc.

 7. rugevit pravi:

  Če že pišeš o “dejstvih”, se o njih najprej pozanimaj.

  Pripadnik SDSa, ki je napadel protestnika (ta je “provociral” le z držanjem transparenta), je bil vidno vinjen in ON je začel s provokacijami, na katere odziva (razen besednega) ni bilo. Prav tako je ON začel s fizičnim napadom, na koncu pa bi jih od napadenega pošteno dobil, če ju ne bi ločili drugi protestniki (ja, zraven so bili tudi policisti, ki pa so se ob pretepu le smejali).

  Omeni še drugega pripadnika SDSa, ki je fizično napadel žensko (začel jo je daviti) in jo ozmerjal z raznimi “prasicami, kurbami, lezbijkami”, na koncu pa je napadena ženska od policije dobila VIŠJI plačilni nalog, kot napadalec.

  Protestniki so bili organizirani? Vinko Gorenak, si to ti? Ti ni že po slikah jasno, da gre za podobno misleče posameznike, ki se jim zdijo sestanki Zbora za republiko (v takšni obliki, kot so) provokacija? Če nekdo na FB napiše “Jutri bodo SDSovci klobasali neumnosti, jih gremo pozdravit?”, to še ne pomeni, da je bil shod organiziran…

  Dejstvo je, da so nam politiki (ne samo SDS, ampak oni so zaradi svoje neumne in narod razdeljujoče retorike najbolj na udaru) ukradli državo in dejstvo je, da politične elite zdaj delo vse, da bi narod sprli med sabo, da se bo raja bolj ukvarjala z “levico in desnico”, namesto da bi spregledala, da ti politični opciji že vse od osamosvojitve delujeta z roko v roki pri kraji državnega premoženja.

Komentiraj

Pozor: Tvoj komentar bo objavljen, ko ga odobri avtor bloga. Prosim, ne pošiljaj istega komentarja dvakrat.

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !